Hälsomarkörer

Här hittar du alla olika hälsomarkörer som förekommer i våra hälsotester och hälsokontroller. Hälsomarkörerna analyseras för att övervaka hälsotillståndet, förebygga sjukdomar och utvärdera effektiviteten av processer i kroppen. Exempel på biomarkörer inkluderar blodsockernivåer, kolesterolnivåer, specifika proteiner och hormoner.

HCY

Aminosyra

Homocystein

Homocystein är en aminosyra som bildas från metionin och påverkas av näring och genetik. Höga nivåer i blodet associeras med en ökad risk för hälsoproblem.

IgE

Immunoglobulin E antikroppar

IgE-antikroppar

IgE-antikroppar är en typ av antikroppar som bildas vid allergiska reaktioner och spelar en viktig roll i immunförsvaret mot allergener. När en person utsätts för ett allergen bildas IgE-antikroppar som fäster sig på mastceller och basofiler, vilket leder till frisättning av histamin som orsakar symtom som klåda, nästäppa och hudutslag.

IGW

Biomarkör som påvisar koncentrationen av IgG antikroppar mot wuhan mutationen, vilka är är de antikroppar som ett vaccin normalt sätt syftar till att skapa eftersom kroppen har en förmåga att behålla dem länge.

IGO

Biomarkör som påvisar koncentrationen av IgG antikroppar mot Omicron mutationen, vilka är är de antikroppar som ett vaccin normalt sätt syftar till att skapa eftersom kroppen har en förmåga att behålla dem länge.

KVW

SARS-CoV-2, WUHAN

Kvalitet antikroppar

Markör som påvisar kvalitén och ger en indikation på hur länge dina antikroppar blockerar covid-19 mutationen Wuhan.

KVO

SARS-CoV-2, OMICRON

Kvalitet antikroppar

Markör som påvisar kvalitén och ger en indikation på hur länge antikroppar blockerar viruset, dvs. hindrar det från att sprida sig.

TPO

Sköldkörtel & ämnesomsättning

TPO-antikroppar

TPO-antikroppar är autoantikroppar som bildas mot enzymet TPO i sköldkörteln. TPO är ansvarigt för att omvandla jod till hormoner T4 och T3.

TRA

Tyreoideastimulerande hormonreceptor antikroppar

TRAK

TRAK, tyreoideastimulerande hormonreceptor antikroppar, kan analyseras för att get bättre insikt i vad som orsakar problem med sköldkörteln. Höga TRAK-nivåer kan orsaka en autoimmun reaktion och leda till att kroppens immunförsvar angriper och skadar sköldkörtelcellerna.

TIW

SARS-CoV-2, WUHAN

Totalt immunsvar

Biomarkör för indikation på att kroppen har en initial förmåga att ta hand om Sars-CoV-2 varianten Wuhan.

TI0

SARS-CoV-2, OMICRON

Totalt immunsvar

Biomarkör för indikation på att kroppen har en initial förmåga att ta hand om Sars-CoV-2 varianten Omicron.

TSW

Specifik Biomarkör för indikation på hur kroppen kan förhindra spridning i närtid av Sars-CoV-2 varianten Wuhan.

TSO

SARS-CoV-2, OMICRON

Totalt specifikt immunsvar

Specifik Biomarkör för indikation på hur kroppen kan förhindra spridning i närtid av Sars-CoV-2 varianten Omicron.

RBC

Blodstatus & B-celler

Erytrocyter EPK

Röda blodkropparna erytrocyter är den vanligaste typen av blodkroppar hos människan. Dessa ansvarar bland annat för att transportera syre och avlägsna koldioxid från kroppen.

EVF

Blodstatus & B-celler

Hematokrit, EVF

Hematokrit, även känt som EVF, mäter röda blodkroppars andel av blodvolymen, vanligtvis som procent. Röda blodkroppar transporterar syre, så hematokritnivån ger viktig information om hälsan.

HBM

Hemoglobinmassa

Hemoglobinmassa MCH

Hemoglobinmassa påverkas av flera faktorer som antal röda blodkroppar, storlek och mängd hemoglobinmassa i varje cell. Högre hemoglobinmassa ger bättre syreleverans och minskad trötthet under fysisk aktivitet.

Anti-Mullerskt hormon (AMH) är ett könshormon som produceras av testiklarna hos män och äggstockarna hos kvinnor. Det reglerar antalet äggblåsor som utvecklas i äggstockarna och påverkar därmed fertiliteten.

COR

Stresshormon

Kortisol

Kortisol är det viktigaste hormonet av glukokortikoider och reglerar omsättningen av fett, proteiner och socker i kroppen samt hämmar inflammationer och allergier, och utsöndras vid stress men kan också minska vid långvarig stress eller sjukdom.

DHE

Dehydroepiandrosteron-sulfat

DHEA-S

DHEA-S är en steroidhormon som bildas i binjurebarken och omvandlas till könshormoner. DHEA-S kan ha fördelar som att förbättra kognitiv funktion och muskelmassa, minska inflammation och förbättra immunfunktionen.

E2

Kvinnligt könshormon

Östradiol

Östradiol är en form av östrogen, en av de viktigaste kvinnliga könshormonerna. Det spelar en viktig roll i regleringen av menstruationscykeln, förberedelse för graviditet, och upprätthållande av normala kvinnliga reproduktiva funktioner.

FSH (follikelstimulerande hormon), är ett könshormon som produceras av hypofysen i hjärnan och har stor inverkan för reproduktiv hälsa och fertilitet hos både män och kvinnor.

FT

Manligt könshormon

Fritt testosteron

Fritt testosteron är en form av testosteron som cirkulerar i blodet och är inte bundet till några proteiner, vilket gör det tillgängligt för kroppens vävnader att använda.

LH

Luteiniserande hormon

Lutropin (LH)

Lutropin, även känt som luteiniserande hormon (LH), är ett hormon som produceras av hypofysen, en körtel belägen i hjärnan. LH spelar en viktig roll i reproduktionssystemet hos både män och kvinnor.

P4

Kvinnligt könshormon

Progesteron

Progesteron är ett kvinnligt könshormon som finns naturligt i kroppen och är viktigt för kvinnors reproduktiva system. Det produceras främst i äggstockarna av ägglossningscykeln och i mindre mängder av binjurarna.

FT3

Trijodtyronin (Sköldkörtelhormon)

T3 Fritt

T3 Fritt (Trijodtyronin) är ett hormon som produceras av sköldkörteln och spelar en viktig roll i kroppens metabolism. En hormonell obalans i sköldkörteln kan leda till sköldkörtelrubbning.

FT4

Tyroxin (Sköldkörtel)

T4 Fritt

T4 Fritt är ett sköldkörtelhormon som mäter det fria tyroxinet i blodet och spelar en viktig roll i kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. En obalans kan indikera sköldkörtelproblem.

TSH

Tyreoideastimulerande hormon

TSH

TSH är ett hormon som produceras av hypofysen. TSH spelar en viktig roll i kroppens hormonsystem och stimulerar sköldkörteln att producera hormonerna T4 och T3.

T

Manligt könshormon

Testosteron

Testosteron är ett viktigt könshormon för både män och kvinnor som produceras i testiklarna hos män och i ovarierna och binjurarna hos kvinnor, samt från omvandlingen av androstendion i perifera vävnader, och är avgörande för en mängd fysiologiska processer, inklusive sexuell utveckling och funktion.

ALA

Alaninaminotransferas

ALAT

Alat, alaninaminotransferas, är ett enzym som finns i leverns celler och kroppens vävnader. Markören Alat, alaninaminotransferas, används vid misstanke om levercellsskada.

ALP

Alkaliska fosfataser

ALP

Alkaliska fosfataser, ALP, är en typ av enzym som bryter ner fosfatgrupper i organiska molekyler och är aktiva vid en högre pH-värde (alkaliskt).

ASA

Aspartataminotransferas

ASAT

Aspartataminotransferas (ASAT) är ett enzym som normalt finns inuti cellerna i levern. Vid en inflammation eller irritation i levern kan ASAT läcka ut i blodet.

GGT

Gamma-glutamyltransferas

GT, gamma

GT, gamma, är ett enzym som kroppen använder för att byta ner aminosyra. Vid misstanke om lever- eller gallvägssjukdom kan GT-värde mätas.

HDL

Hjärt- och kärlmarkör

HDL-kolesterol

HDL-kolesterol, även känt som "det goda kolesterolet", har antiinflammatoriska egenskaper och ansvarar för att transportera oönskat kolesterol till levern för förbränning, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

TC

Hjärt- och kärlmarkör

Kolesterol (total)

Kolesterol är ett naturlig fettämne som är viktigt för kroppen eftersom det hjälper till att bygga celler och producera hormoner. Det finns både i cellerna i kroppen och i vissa livsmedel.

LDL

Hjärt- och kärlmarkör

LDL-kolesterol

LDL-kolesterol, också känt som "dåligt kolesterol", är en form av kolesterol transporterad i kroppen som kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar om det finns för mycket av det.

TG

Hjärt- och kärlmarkör

Triglycerider

Triglycerider är en typ av fett som finns i blodet och används som en källa till energi. De är en kombination av glycerol och tre fettsyror och spelar en viktig roll i kroppens energiomsättning. Höga nivåer av triglycerider i blodet har visat sig vara en riskfaktor för hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar.

FE

Blodbrist

Järn

Vanliga symtom och orsaker till höga och låga nivåer av järn. Järnnivåer i obalans kan orsaka olika tillstånd som ibland kan kräva behandling.

CA

Markör för njurfunktion

Kalcium

Kalcium är viktigt för muskler, nerver och hjärta. Vi får i oss kalcium från mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetarianer och veganer kan få tillsatt kalcium från alternativ till mjölk.

K

Markör för njurfunktion

Kalium

Kalium är en viktig mineral för kroppens funktion, särskilt för muskelceller. En liten del av den totala mängden kalium finns i kroppsvätskor och när kaliumhalten mäts mäts det i vätskan runt blodkropparna.

MG

Mineral

Magnesium

Magnesium är en mineral som är viktig för många av kroppens funktioner såsom till exempel ämnesomsättning och nervernas funktion.

NA

Markör för njurfunktion

Natrium

Natrium är en mineral som vi får i oss via kost genom till exempel kött, fisk och spannmål samt vanligt bordssalt som består av natriumklorid.

TSA

Järnbristmarkör

Transferrinmättnad

Transferrinmättnad mäter mängden järn som är bundet till transferrin i blodet. Tillsammans med andra markörer kan transferrinmättnad användas för att utreda och övervaka järnbrist/överdriven järnupptag.

Zn

Mineral

Zink

Zink är en viktig mineral i människokroppen och spelar en roll i många biologiska processer hos oss som till exempel vårt immunsystem och sårläkning.

CYS

Njur- och levermarkör

Cystatin C

Cystatin C är ett protein som produceras av alla celler i kroppen och filtreras av njurarna. Mätning av cystatin C-nivåer kan ge en indikation på njurfunktion.

PO4

Markör för njurfunktion

Fosfat

Fosfat är en tillsats, den förekommer ofta i kombination med till exempel natrium och kalcium som bildar salter – dessa kallas för fosfater.

CL

Markör för njurfunktion

Klorid

Klorid är en elektrolyt som är viktig för normal cellfunktion och reglering av vätske- och saltbalans i kroppen. Det är en del av magsäckens saltsyra och bidrar till matspjälkning.

CR

Markör för njurfunktion

Kreatinin

I dina muskler bildas det kreatinin när kroppen bryter ner kreatinfosfat (musklernas energireserv). Njurarnas uppgift är att filtrera kreatinin.

URA

Markör för indikation av Gikt

Urat

Urat eller urinsyra är en naturligt förekommande kemisk förening som produceras i njurarna och tarmarna och utsöndras när kroppen bryter ner ämnen som kallas puriner.

UEA

Njur- och levermarkör

Urea (UEA)

Urea är en restprodukt som bildas vid nedbrytning av proteiner och aminosyror från den mat vi stoppar i oss

EGF

Markör för njurfunktion

eGFR Cystatin C

eGFR är en markör för njurfunktion, en låg eGFR (uppskattad glomerulär filtrationshastighet) kan indikera en försämrad njurfunktion.

ALB

Njur- och levermarkör

Albumin

Albumin är ett protein från levern som håller vätskan i blodbanan. Vid njursjukdom kan albumin läcka ut i urinen, vilket resulterar i lägre albuminnivåer i blodet och svullnad på kroppen. Lågt albuminvärde kan också indikera dåligt näringstillstånd.

AP1

Apolipoprotein A1

Apo A1

Apolipoprotein A1 är den huvudsakliga proteinkomponenten i högdensitetslipoprotein, HDL-kolesterol “det goda kolesterolet”, och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.

APB

Apolipoprotein B

Apo B

Blodfettsrubbningar ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och Apolipoprotein B, en proteinkomponent i LDL-kolesterol även känd som "det onda kolesterolet", bidrar till denna risk.

B/A1

Hjärt- och kärlmarkör

Apo B/Apo A1 (kvot)

Genom att bestämma förhållandet mellan Apolipoprotein B och Apolipoprotein A1 får man en indikation på balansen mellan dessa, vilket är en bra indikator för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

BAS

Blodstatus & B-celler

Basofila granulocyter

Basofila granulocyter är en typ av vita blodkroppar bildade i benmärgen från stamceller och används för att bedöma hälsan i benmärgen och för att upptäcka eventuella sjukdomar eller infektioner i kroppen.

CRP

C-reaktivt protein

CRP

CRP är en förkortning av C-reaktivt protein som ingår i vårt immunförsvar. CRP (snabbsänka) mäts för att kontrollera att du inte har en infektion eller inflammation i kroppen.

EOS

Blodstatus & B-celler

Eosinofila granulocyter

Eosinofila granulocyter är vita blodkroppar som är involverade i kroppens försvar mot allergier och parasiter, bildas i benmärgen och används för diagnostik av sjukdomar som autoimmuna sjukdomar, allergier eller parasitinfektioner, och ingår i en differentialräkning av B-celler bland annat vita blodkroppar.

FER

Järnbrist/järninlagring

Ferritin

Kroppens järn lagras av ferritin som är ett protein. En normal nivå av ferritin är viktig för kroppens bildande av hemoglobin som sker genom järn.

HBA

Diabetes- & insulinmarkör

HbA1c

HbA1c är ett blodprov som mäter ditt långtidssocker, det är det blodsocker bundits till röda blodkroppar under en tremånadersperiod. HbA1c visar halten av blodsockret under den perioden.

HB

Blodstatus & B-celler

Hemoglobin

Hemoglobin transporterar syre och koldioxid, det produceras i benmärgen och är viktigt för kroppens funktion och för diagnos av sjukdomar.

HCR

Riskbedömning & inflammation

Högkänsligt CRP

Högkänsligt CRP är en markör för inflammation och används som en indikator på risken för kardiovaskulär sjukdom och låggradig inflammation.

WBC

Vita blodkroppar

Leukocyter, LPK

Leukocyter är vita blodkroppar som är viktiga för kroppens immunförsvar och skyddar mot infektioner och sjukdomar genom att angripa skadliga ämnen.

LYM

Vita blodkroppar

Lymfocyter

Lymfocyter är en viktig typ av vita blodkroppar i immunsystemet som inkluderar B-lymfocyter som producerar antikroppar och T-lymfocyter som direkt attackerar infekterade celler och cancerceller, och också bidrar till minnet av tidigare möten med främmande ämnen.

MCV

Erytrocyters medelcellvolym

MCV

Röda blodkroppar transporterar syre, produceras i benmärgen (120 dagars livslängd), och storleken är avgörande för funktionen.

MON

Blodstatus & B-celler

Monocyter

Monocyter är vita blodkroppar som utgör cirka 2-8% av vita blodkroppar och är viktiga för immunförsvaret som, när de når vävnaden, omvandlas till makrofager och är specialiserade på att fånga upp och förstöra främmande partiklar och bakterier samt bidrar till att reglera inflammation och koordinera immunförsvaret.

PMN

Vita blodkroppar

Neutrofila granulocyter

Det finns flera olika typer av vita blodkroppar, neutrofila granulocyter är en, dessa har alla viktiga uppgifter för kroppens immunförsvar.

PLT

Trombocyter, även kända som blodplättar, är celler viktiga för blodkoagulering. De produceras i benmärgen och hjälper till att förhindra blödning genom att bilda blodproppar vid skador. Blodplättarna fäster vid skadestället och bildar en propp för att stoppa blödningen och skydda kroppen.

SHB

Sexualhormonbindande globulin

SHBG

SHBG är ett protein som produceras i levern och som binder till könshormoner såsom testosteron och östradiol i blodet.

TIB

Blodet innehåller ett protein som heter transferrin som binder järn i kroppen. Järnet kan transporteras från tarmen till andra delar av kroppen med hjälp av transferrin. TIBC (järnbindande kapacitet) mäter hur mycket transferrin det finns i blodet för att transportera järn.

TRA

Järnbristmarkör

Transferrin

Transferrin är en proteinkomponent från levern som transporterar järn till kroppens vävnader, inklusive röda blodkroppar, för hemoglobinproduktion. Det reglerar järnnivåerna i kroppen och säkerställer tillräckligt järn för hemoglobinproduktion och syretransport i blodet.

COV

Coronavirus

SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 mer känt som coronaviruset som orsakar sjukdomen COVID-19 tillhör en större virusstam som kallas för betacoronavirus.

B12

Vitamin B12

Kobalamin

Kobalamin (vitamin B12) är nödvändigt för kroppens funktionalitet i nervsystemet och för produktion av röda blodkroppar. Brist på vitamin B12 kan indikera på hälsoproblem som behöver följas upp.

D25

S-25-hydroxi-Vitamin D

D-vitamin

D-vitamin är viktigt för benhälsa, immunförsvar, muskelstyrka och produceras i huden när den utsätts för UVB-strålning från solen. Brist på D-vitamin kan leda till hälsoproblem som osteoporos, rakitis och infektionsrisker.

B9

Folat är ett viktigt B-vitamin som spelar en central roll i cellernas tillväxt och funktion, produktionen av DNA och RNA, samt blodbildning.

BIB

Levermarkör

Bilirubin (BIB)

Bilirubin är en avfallsprodukt som bildas som ett resultat av nedbrytningen av hemoglobin, det röda blodpigmentet, i kroppen.

CPE

Diabetes- & insulinmarkör

C-peptid

Mängden av C-peptid i blodet används för att mäta bukspottkörtelns insulinproduktion och hjälper till vid klassificering av diabetes och behandlingsval.

DAO

Histaminintolerans markör

Diaminoxidas (DAO)

Diaminoxidas (DAO) är ett enzym som bryter ner histamin i kroppen. Ett högt eller lågt värde kan indikera olika hälsoproblem som t.ex. histaminintolerans.

PET

Alkoholkonsumtions markör

Fosfatidyletanol (PEth)

PEth (fosfatidyletanol) är en metabolit av alkohol i form av en membranbunden fosfolipid, som fungerar som en direkt och specifik markör för alkoholintag under de senaste dagarna och veckorna.

GLU

Diabetes- & insulinmarkör

Glukos

Glukos är en sockertyp som ger energi och kommer från mat. Insulin hjälper till att förflytta glukos från blodet till cellerna. Blodsocker är glukosnivån i blodet och kan vara högt eller lågt. Diabetes påverkar blodsockernivåer och förorsakar högt blodsocker.

KVK

Kolesterol kvot HDL/LDL

LDL/HDL kolesterol kvot

LDL-kol/HDL-kol-kvoten är ett viktigt mätvärde för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är förhållandet mellan "dåligt" LDL-kolesterol och "bra" HDL-kolesterol i blodet, där en hög kvot indikerar en ökad risk för sjukdom.

PSA

Prostataspecifikt antigen

PSA

PSA, som står för prostataspecifikt antigen, är ett naturligt förekommande enzym i kroppen hos både friska och sjuka män, som produceras i prostatakörteln. Små mängder PSA kan läcka ut i blodet hos friska män och är en faktor som tas i beaktande vid bedömning av prostatahälsa.

PKA

Bukspottkörtel enzym

Pankreasamylas

Pankreasamylas är ett enzym som är viktigt för kroppens matsmältningsförmåga vid matsmältning av kolhydrater. Enzymet produceras i bukspottkörteln och används i syfte att bryta ner stärkelse till små sockermolekyler.

TIG

Vid utredning av den autoimmuna sjukdomen celiaki kan man göra en analys av transglutaminas-antikroppar av IgA för att få fram om värdet är högt eller ej.