Hormoner

Hormonerna är ämnen som reglerar hur du mår, påverkar kroppens utveckling och styr flera viktiga processer. Hormoner produceras i särskilda körtlar och celler.

Anti-Mullerskt hormon (AMH) är ett könshormon som produceras av testiklarna hos män och äggstockarna hos kvinnor. Det reglerar antalet äggblåsor som utvecklas i äggstockarna och påverkar därmed fertiliteten.

COR

Stresshormon

Kortisol

Kortisol är det viktigaste hormonet av glukokortikoider och reglerar omsättningen av fett, proteiner och socker i kroppen samt hämmar inflammationer och allergier, och utsöndras vid stress men kan också minska vid långvarig stress eller sjukdom.

DHE

Dehydroepiandrosteron-sulfat

DHEA-S

DHEA-S är en steroidhormon som bildas i binjurebarken och omvandlas till könshormoner. DHEA-S kan ha fördelar som att förbättra kognitiv funktion och muskelmassa, minska inflammation och förbättra immunfunktionen.

E2

Kvinnligt könshormon

Östradiol

Östradiol är en form av östrogen, en av de viktigaste kvinnliga könshormonerna. Det spelar en viktig roll i regleringen av menstruationscykeln, förberedelse för graviditet, och upprätthållande av normala kvinnliga reproduktiva funktioner.

FSH (follikelstimulerande hormon), är ett könshormon som produceras av hypofysen i hjärnan och har stor inverkan för reproduktiv hälsa och fertilitet hos både män och kvinnor.

FT

Manligt könshormon

Fritt testosteron

Fritt testosteron är en form av testosteron som cirkulerar i blodet och är inte bundet till några proteiner, vilket gör det tillgängligt för kroppens vävnader att använda.

LH

Luteiniserande hormon

Lutropin (LH)

Lutropin, även känt som luteiniserande hormon (LH), är ett hormon som produceras av hypofysen, en körtel belägen i hjärnan. LH spelar en viktig roll i reproduktionssystemet hos både män och kvinnor.

P4

Kvinnligt könshormon

Progesteron

Progesteron är ett kvinnligt könshormon som finns naturligt i kroppen och är viktigt för kvinnors reproduktiva system. Det produceras främst i äggstockarna av ägglossningscykeln och i mindre mängder av binjurarna.

FT3

Trijodtyronin (Sköldkörtelhormon)

T3 Fritt

T3 Fritt (Trijodtyronin) är ett hormon som produceras av sköldkörteln och spelar en viktig roll i kroppens metabolism. En hormonell obalans i sköldkörteln kan leda till sköldkörtelrubbning.

FT4

Tyroxin (Sköldkörtel)

T4 Fritt

T4 Fritt är ett sköldkörtelhormon som mäter det fria tyroxinet i blodet och spelar en viktig roll i kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. En obalans kan indikera sköldkörtelproblem.

TSH

Tyreoideastimulerande hormon

TSH

TSH är ett hormon som produceras av hypofysen. TSH spelar en viktig roll i kroppens hormonsystem och stimulerar sköldkörteln att producera hormonerna T4 och T3.

T

Manligt könshormon

Testosteron

Testosteron är ett viktigt könshormon för både män och kvinnor som produceras i testiklarna hos män och i ovarierna och binjurarna hos kvinnor, samt från omvandlingen av androstendion i perifera vävnader, och är avgörande för en mängd fysiologiska processer, inklusive sexuell utveckling och funktion.