Mineraler

Mineraler är icke organiska föreningar som används som beståndsdelar för att bygga upp delar av kroppen. Mineraler behöver tillsättas via kosten då kroppen inte själv kan tillverka dem.

FE

Blodbrist

Järn

Vanliga symtom och orsaker till höga och låga nivåer av järn. Järnnivåer i obalans kan orsaka olika tillstånd som ibland kan kräva behandling.

CA

Markör för njurfunktion

Kalcium

Kalcium är viktigt för muskler, nerver och hjärta. Vi får i oss kalcium från mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetarianer och veganer kan få tillsatt kalcium från alternativ till mjölk.

K

Markör för njurfunktion

Kalium

Kalium är en viktig mineral för kroppens funktion, särskilt för muskelceller. En liten del av den totala mängden kalium finns i kroppsvätskor och när kaliumhalten mäts mäts det i vätskan runt blodkropparna.

MG

Mineral

Magnesium

Magnesium är en mineral som är viktig för många av kroppens funktioner såsom till exempel ämnesomsättning och nervernas funktion.

NA

Markör för njurfunktion

Natrium

Natrium är en mineral som vi får i oss via kost genom till exempel kött, fisk och spannmål samt vanligt bordssalt som består av natriumklorid.

TSA

Järnbristmarkör

Transferrinmättnad

Transferrinmättnad mäter mängden järn som är bundet till transferrin i blodet. Tillsammans med andra markörer kan transferrinmättnad användas för att utreda och övervaka järnbrist/överdriven järnupptag.

Zn

Mineral

Zink

Zink är en viktig mineral i människokroppen och spelar en roll i många biologiska processer hos oss som till exempel vårt immunsystem och sårläkning.