🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG
Inför provtagningen

Olika analyser kräver olika förberedelser, en del av våra hälsotester och hälsokontroller kräver fasta innan provtagning eller att provet lämnas en viss tid på dygnet. Därför är det viktigt att du är förberedd på vad som gäller för just ditt eller dina prover.

4 saker att ha koll på innan du lämnar ditt prov

1. Fasta i minst 10 timmar

De flesta av våra hälsokontroller och en del av markörerna kräver att provet tas fastande. Med fastande menas att du inte får äta eller dricka något på 10 timmar innan provet lämnas, lämnar du ditt prov kl. 8 på morgonen innebär det att du behöver ha varit fastande sedan kl. 22:00 dagen innan. Det är tillåtet att dricka ett glas vatten under tiden du fastar.

Här kan du läsa mer om vilka blodprover som kräver fasta.

2. Lämna prov före kl. 10 på morgonen

Då flera av våra markörer har en dygnsvariation är det viktigt att du lämnar provet innan kl. 10:00 på morgonen för att det ska bli ett korrekt mätvärde.

3. Vila i 15 minuter

När du är på plats på mottagningen/provtagningsenheten behöver du vila i 15 minuter eftersom att stress, kroppsaktivitet eller kroppsställning kan påverka ditt prov.

4. Ta med giltig legitimation

Ta med dig giltig legitimation. Din remiss är skickad digitalt så du behöver inte skriva ut den innan du kommer till provtagningsenheten.

Här kan du läsa mer om vad som gäller vid fasteprover eller analys av markörer med dygnsvariation.

Eventuella läkemedel och tillskott

Mediciner och tillskott kan påverka ditt provresultat därför bör du ta eventuell morgonmedicin efter provtagningen. Eventuella hormonmediciner kan efter avslutad behandling finnas kvar i kroppen en tid. Om du har behandlats med antibiotika bör du vänta två veckor efter att din behandling har tagit slut innan du lämnar ditt prov. Eventuella kosttillskott och vitaminer som intas kommer medföra att provresultatet du får visar dina värden med dessa i din kropp.

Är du osäker på vad som gäller för just dina läkemedel rekommenderar vi dig att tala med din behandlande läkare.