Inför provtagningen

Olika blodprover och undersökningar kräver olika förberedelser. En del av våra hälsotester och hälsokontroller kräver fasta innan provtagning eller att provet lämnas en viss tid på dygnet. När det gäller röntgen, som magnetkameraundersökning, är det viktigt att du har lämnat den information som krävs. För att allt ska gå smidigt vid provtagning eller undersökning är det därför är det viktigt att du är förberedd.

4 saker att tänka på innan du lämnar ditt blodprov

Information om magnetröntgen finner du längre ner.

  1. Fasta i minst 10 timmar
    Många av våra tester kräver att du är fastande. Det betyder att du inte får äta eller dricka annat än vatten 10 timmar innan provtagning. Kaffe, utan mjölk och socker, går också bra. Ska du lämna prov kl. 08:00 innebär det fasta från kl. 22:00 kvällen innan.
    👉 Läs mer om vilka prover som kräver fasta
  2. Lämna provet före kl. 10
    Vissa markörer varierar under dagen, så för korrekta resultat bör prov tas före kl. 10. Ibland krävs också att du varit vaken några timmar innan. Vad som gäller för ditt test framgår i informationen på testets sida och vid aktivering av remissen.
    👉 Se testets sida under fliken "Inför provtagning".
  3. Vila i 15 minuter före provet
    Vila på plats i 15 minuter innan provtagning. Stress eller fysisk aktivitet kan påverka provsvaren.
  4. Ta med giltig legitimation
    Legitimation är ett måste, du behöver ha ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer. Remissen skickas digitalt – du behöver inte ta med dig någon utskrift.

Läkemedel & kosttillskott

  • Ta eventuell morgonmedicin efter provtagningen.
  • Vänta två veckor efter avslutad antibiotikabehandling innan du lämnar prov.
  • Hormonläkemedel kan påverka resultatet även efter avslutad behandling.
  • Kosttillskott och vitaminer påverkar dina värden – resultatet visar vad som finns i kroppen vid provtagningstillfället.

Är du osäker på vad som gäller för just dig och dina eventuella läkemedel? Rådgör med din läkare.

Förberedelser inför din magnetröntgen

  1. Metallen i kroppen kan påverka undersökningen
    Du behöver informera oss om du har metall i kroppen, till exempel pacemaker, insulinpump, implantat, clips eller metallflisor. Vissa metaller kan göra att du inte kan genomföra undersökningen. Informationen lämnar du digitalt via aktiveringen av din remiss i vår provsvarstjänst.
  2. Du får inte bära metall på kroppen
    Det är viktigt att du tar av dig smycken, piercingar, hårnålar, hörapparat, glasögon, klocka och kläder med metall (t.ex. dragkedjor och bygel-BH). Det kan bli aktuellt att byta om till särskilda kläder inför undersökningen.
  3. Undersökningen görs i en trång tunnel
    Magnetkameran är formad som en tunnel. Har du klaustrofobi berättar du det för personalen på plats och då få lugnande medicin. I vissa fall kan du få undersökningen med öppnare utrustning.
  4. Var stilla under hela undersökningen
    Det är viktigt att du ligger helt stilla för att bilderna ska bli skarpa och kunna avläsas på korrekt sätt. Undersökningen med magnetkamera tar oftast mellan 15 och 90 minuter, det som avgör hur lång tid det tar är vad som ska undersökas.

Vid behov ges kontrastmedel

I vissa fall används kontrastmedel som sprutas in via blodet. Det är ofarligt för de allra flesta, men meddela om du har njursjukdom, om du tidigare har fått en reaktion på kontrastmedel eller är gravid.

Så här går undersökningen till

  • Du ligger på en brits som förs in i magnetkameran.
  • Maskinen låter högt – du får hörselskydd eller hörlurar som kan spela musik.
  • Du är trygg och alltid under uppsikt genom hela undersökningen samt har möjlighet att prata med personalen via mikrofon.

Har du frågor eller är osäker på om du kan genomgå undersökningen? Kontakta mottagningen i god tid före din bokade tid.