Hjärt och kärltest

369 kr

Hjärttest

Hjärt och kärltest

369 kr
Hjärt och kärltest
  • Få insikt om din hjärt-kärlhälsa.
  • Indikation på hjärt och kärlsjukdom.
  • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.
Läs mer

Kampanjer

Denna produkt är en del av vår valborgskampanj, som pågår till och med den 1/5. Till kampanjen ›


Information

Hjärt- och kärlsjukdom är en av våra vanligaste folksjukdomar. Hjärta och kärlsystemet har till uppgift att pumpa runt blodet för att säkerställa att alla organ får den näring de behöver. Men ibland kan det uppstå obalanser som kan leda till allvarliga hälsoproblem, särskilt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Höga blodfetter och högt blodsocker är riskfaktorer som vi med fördel bör följa upp regelbundet för att undvika sjukdom på lång sikt.

Ta kontroll över din hjärt-kärlhälsa

För att ge dig en komplett bild av din hjärt-kärlhälsa rekommenderar vi Hjärt- och kärltestet. Detta test analyserar noggrant flera viktiga biomarkörer i ditt blod, vilket ger dig en inblick i din blodstatus samt en bra förutsättning för att bedöma din riskprofil för eventuella hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att kontrollera din hjärt-kärlhälsa kan du säkerställa att dina värden ligger inom referensintervallet och att du har förutsättningarna för en sund och frisk hälsa.

Biomarkörer som ingår i testet

  • Erytrocyter: Antalet röda blodkroppar som transporterar syre till organ och vävnader.
  • Erytrocyters medelcellvolym: Mäter röda blodkroppars storlek, ger info om anemi eller blodsjukdomar.
  • Hematokrit: Andelen röda blodkroppar i blodet, ger inblick i bloddensitet.
  • Hemoglobin: Protein i röda blodkroppar som binder syre, bedömer syretransportkapacitet.
  • Hemoglobinmassa: Totalt hemoglobin i kroppen, ger en bild av syrekapacitet.
  • Leukocyter: Antal vita blodkroppar, viktiga för immunförsvaret mot infektioner.
  • Trombocyter: Blodplättar som bidrar till koagulering och förhindrar överdriven blödning.
  • HDL-kolesterol: Det "goda" kolesterolet som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att transportera bort överskottskolesterol från blodkärlen.
  • LDL-kolesterol: Det "onda" kolesterolet som kan bilda plack i blodkärlen och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Total kolesterol: Den totala mängden kolesterol i blodet, inklusive HDL och LDL-kolesterol.
  • Triglycerider: Fettämnen som lagras i fettceller och påverkar hjärt-kärlhälsa.
  • Glukos: Blodsockernivån som bedömer risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
  • HbA1c: Mått på genomsnittligt blodsocker de senaste 2-3 månaderna, ger bild av långsiktig blodsockerkontroll.
  • Apo A1 och Apo B: Apolipoproteiner som transportera kolesterol i blodet, ger detaljerad bild av hjärt-kärlhälsa.
  • ApoB/ApoA-kvot: Förhållandet mellan apolipoprotein B och A i blodet, bättre indikator på kardiovaskulär risk än traditionell kolesterolmätning.

Proteiner är specifika näringsämnen uppbyggda av flera kombinerade aminosyror. Protein utgör byggstenarna för alla vävnader och används i flera viktiga processer som att bilda celler, enzymer och hormoner.

AP1
Apo A1
Apolipoprotein A1 är den huvudsakliga proteinkomponenten i högdensitetslipoprotein, HDL-kolesterol “det goda kolesterolet”, och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
APB
Apo B
Blodfettsrubbningar ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och Apolipoprotein B, en proteinkomponent i LDL-kolesterol även känd som "det onda kolesterolet", bidrar till denna risk.
Läs mer
B/A1
Apo B/Apo A1 (kvot)
Genom att bestämma förhållandet mellan Apolipoprotein B och Apolipoprotein A1 får man en indikation på balansen mellan dessa, vilket är en bra indikator för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
HBA
HbA1c
HbA1c är ett blodprov som mäter ditt långtidssocker, det är det blodsocker som bundits till röda blodkroppar under en tremånadersperiod. HbA1c visar halten av blodsockret under den perioden.
Läs mer
HB
Hemoglobin
Hemoglobin transporterar syre och koldioxid, det produceras i benmärgen och är viktigt för kroppens funktion och för diagnos av sjukdomar.
Läs mer
WBC
Leukocyter, LPK
Leukocyter är vita blodkroppar som är viktiga för kroppens immunförsvar och skyddar mot infektioner och sjukdomar genom att angripa skadliga ämnen.
Läs mer
MCV
MCV
Röda blodkroppar transporterar syre, produceras i benmärgen (120 dagars livslängd), och storleken är avgörande för funktionen.
Läs mer
PLT
Trombocyter, TPK
Trombocyter, även kända som blodplättar, är celler viktiga för blodkoagulering. De produceras i benmärgen och hjälper till att förhindra blödning genom att bilda blodproppar vid skador. Blodplättarna fäster vid skadestället och bildar en propp för att stoppa blödningen och skydda kroppen.
Läs mer

Hjärt- och blodkärlsbiomarkörer är specifika ämnen eller indikatorer som kan mätas i blodet för att utvärdera hälsan och funktionen hos det kardiovaskulära systemet. Dessa biomarkörer ger värdefull information om risken, diagnosen och hanteringen av olika hjärt- och blodkärlstillstånd.

RBC
Erytrocyter EPK
Röda blodkropparna erytrocyter är den vanligaste typen av blodkroppar hos människan. Dessa ansvarar bland annat för att transportera syre och avlägsna koldioxid från kroppen.
Läs mer
EVF
Hematokrit, EVF
Hematokrit, även känt som EVF eller b-evf, mäter röda blodkroppars andel av blodvolymen, vanligtvis som procent. Röda blodkroppar transporterar syre, så hematokritnivån ger viktig information om hälsan.
Läs mer
HBM
Hemoglobinmassa MCH
Hemoglobinmassa påverkas av flera faktorer som antal röda blodkroppar, storlek och mängd hemoglobinmassa i varje cell. Högre hemoglobinmassa ger bättre syreleverans och minskad trötthet under fysisk aktivitet.
Läs mer

Övriga hälsomarkörer och beräkningar mellan olika hälsomarkörer.

GLU
Glukos
Glukos är en sockertyp som ger energi och kommer från mat. Insulin hjälper till att förflytta glukos från blodet till cellerna. Blodsocker är glukosnivån i blodet och kan vara högt eller lågt. Diabetes påverkar blodsockernivåer och förorsakar högt blodsocker.
Läs mer

Lipider (blodfetter) består av fetter eller biologiskt material som inte går att lösa i vatten.

HDL
HDL-kolesterol
HDL-kolesterol, även känt som "det goda kolesterolet", har antiinflammatoriska egenskaper och ansvarar för att transportera oönskat kolesterol till levern för förbränning, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
TC
Kolesterol (total)
Kolesterol är ett naturlig fettämne som är viktigt för kroppen eftersom det hjälper till att bygga celler och producera hormoner. Det finns både i cellerna i kroppen och i vissa livsmedel.
Läs mer
LDL
LDL-kolesterol
LDL-kolesterol, också känt som "dåligt kolesterol", är en form av kolesterol transporterad i kroppen som kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar om det finns för mycket av det.
Läs mer
TG
Triglycerider
Triglycerider är en typ av fett som finns i blodet och används som en källa till energi. De är en kombination av glycerol och tre fettsyror och spelar en viktig roll i kroppens energiomsättning. Höga nivåer av triglycerider i blodet har visat sig vara en riskfaktor för hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer

Innan du besöker en mottagning för provtagning behöver du göra följande:

Aktivera remiss och välj mottagning

För att aktivera din remiss följer du enkelt instruktionerna som du får via e-post efter genomfört köp. Mejlet innehåller en aktiveringskod, genom att klicka på länken i mejlet kommer du in i flödet för att fylla i uppgifter, aktivera remissen och välja mottagning i provsvarstjänsten zample.

Inför provtagningen

  • Fasta i 10 timmar innan provtagning.
  • Vila i 15 minuter på plats på provtagningsenheten.
  • Ta med giltig legitimation.

Remissen finns digitalt hos provtagningsenheten efter att du har aktiverat den, följ instruktionerna du får via e-post. Här kan du läsa våra riktlinjer inför provtagning.

Här kan du testa dig

Produkter i samma kategori

Blodbrist
Hälsokontroll för anemi

529 kr

Blodstatus och B-celler test
Depression
Hälsokontroll Depression

995 kr

Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

259 kr

Gravidkollen
Hälsokontroll för gravida

1 695 kr

-55%
Hjärtspecialistens kolesterolprofil
Hälsokontroll med specialistläkare

1 795 kr795 kr

-19%
Hormonell balans plus
Hormontest kvinna

1 595 kr1 290 kr

Hormonell balans
Hormonanalys kvinna

795 kr

Hälsokontroll - Alkohol
Alkohol och leverfunktionstest

619 kr

Hälsokontroll - Diabetes

Hur fungerar det?

Få koll på din hälsa – fyra enkla steg

1. Beställ hälsokontroll

Välj en hälsokontroll eller skapa din egen genom att lägga till valfria hälsotester i din varukorg.

Se våra hälsotester

2. Aktivera remissen

Efter betalningen får du en aktiveringskod via mejl. Logga in via "Mina provsvar" eller klicka på länken i mejlet, och använd koden för att aktivera remissen och välja mottagning.

Logga in

3. Lämna blodprovet

Du besöker sedan vald mottagning för att lämna ditt prov. Din remiss är giltig i 5 månader efter aktivering.

Hitta närmaste mottagning

4. Provsvar och utlåtande

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, provsvaren inkommer löpande. När alla provsvar har inkommit granskas de och utfärdas av en läkare.

Varför Testmottagningen.se?

Hos oss får du alltid:

Kvalitativ analys

För att erbjuda dig högsta möjliga kvalitet och service samarbetar vi med ackrediterade laboratorier och utbildad hälso- och sjukvårdspersonal.

Lägsta möjliga pris

Vår vision är att så många som möjligt ska ha möjligheten att förbättra sin hälsa. Därför strävar vi alltid efter att hålla låga priser.

Stor valfrihet – baserat på dina behov

Hos oss kan du alltid välja fritt bland alla våra hälsomarkörer och utforma din egna personliga hälsokontroll utifrån dina behov.

Snabba provsvar – granskat av läkare

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, dessa granskas och bedöms av läkare. Vid kraftigt avvikande provsvar blir du uppringd. Du kan även boka tid med läkare för en personlig genomgång av dina provsvar.

Frågor och svar

Lägg till hälsokontrollen eller testerna som du vill utföra i varukorgen, gå till kassan och välj betalningsalternativet som passar dig. Efter genomförd betalning skickar vi ett mejl med en aktiveringskod för din remiss. Aktiveringskoden använder du i provsvarstjänsten "Min journal" för att aktivera remissen och välja mottagning där du vill lämna dina prover.

Läs mer

Vi samarbetar med Sveriges främsta laboratorier, Unilabs, Karolinska och Synlab samt provtagningskliniker hos Encia för att du som kund ska få högsta möjliga kvalité. Det är dit du går för provtagning som utförs av deras erfarna personal. Analysen utförs av behörig personal hos Unilabs, Synlab och Karolinska.

Läs mer

För att skapa din egen remiss väljer du de specifika markörer som du vill testa dig för i varukorgen. När du genomför ditt köp skapas en egen remiss utifrån dina val.

Läs mer

Det tar oftast 1-5 arbetsdagar att få sin provsvar, dessa skickas löpande till dig vart eftersom analysen är gjord. Om det ingår ett läkarutlåtande i din hälsokontroll kommer hens kommentar i den slutgiltiga rapporten när alla provsvar inkommit.

Läs mer

Nej, blodprover ersätter inte kontakt med sjukvården som tillsammans med sjukdomshistoria, kliniska undersökningar och eventuella blodprover kan ställa en diagnos.

Läs mer

Ja, samtliga tester och hälsokontroller hos oss kan du köpa till en annan person. Efter att du genomfört ett köp kommer du få ett mejl med en aktiveringskod. Aktiveringskoden är inte personlig vilket medför att du kan ge bort aktiveringskoden till valfri person. Personen som ska använda koden behöver ha ett svenskt personnummer eller giltigt reservnummer.

Läs mer

Relaterade artiklar