Vad är kolesterol?
Kolesterol är en fettämne som finns naturligt i alla människor och djur. Det spelar en viktig roll i kroppen då det hjälper till att bygga celler och producera hormoner. Kolesterol finns i alla celler i kroppen, men det finns också i vissa livsmedel som animaliska produkter såsom mejeriprodukter, ägg, kött och fisk. Kolesterol kan också produceras av levern.
Kolesterol total är ett mått på den totala mängden kolesterol i blodet. Det finns två typer av kolesterol: LDL (low density lipoprotein) och HDL (high density lipoprotein). LDL-kolesterol, som också kallas "dåligt kolesterol", kan ansamlas i artärerna och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar om det finns för mycket av det. HDL-kolesterol, eller "bra kolesterol", hjälper däremot till att transportera bort LDL-kolesterol från artärerna och tillbaka till levern där det kan brytas ned.
Det är viktigt att hålla ett öga på sitt kolesterolvärde och att ha det under kontroll. Höga nivåer av LDL-kolesterol kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, medan höga nivåer av HDL-kolesterol kan minska risken. Det finns olika sätt att hålla kolesterolvärdet under kontroll, som att äta en hälsosam kost, motionera regelbundet och undvika tobak och alkohol i för stora mängder.
Därför analyseras kolesterol
Det är bra att analysera kolesterol för att få en uppfattning om hur kroppen fungerar och om det finns några eventuella riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som med hjälp av åtgärder kan förebyggas.
Om man har höga nivåer av LDL-kolesterol i blodet kan det orsaka en ansamling av kolesterol i artärerna, vilket kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är det viktigt att hålla LDL-kolesterolet så lågt som möjligt. På samma sätt är det bra att ha höga nivåer av HDL-kolesterol eftersom det hjälper till att transportera bort LDL-kolesterol från artärerna och tillbaka till levern där det kan brytas ned.
Högt kolesterolvärde
Förhöjda kolesterol nivåer ses vid sekundär hyperlipidemi (t.ex. diabetes mellitus, njursjukdom, leversjukdom, hypotyreos) och vid primär hyperlipidemi (familjär hyperkolesterolemi, familjär dyslipoproteinemi).
Symtom vid högt kolesterol
Högt kolesterol kan oftast inte kännas på något sätt och det finns ofta inga specifika symtom att se upp för. Det är därför viktigt att regelbundet undersöka sitt kolesterolvärde för att hålla det under kontroll.