Homocystein är en aminosyra (byggsten i protein) som bildas i kroppen i samband med ämnesomsättningen. När vi äter mat omvandlas den till energi, under omvandlingen skapas homocystein. För att denna process ska fungera är kroppen beroende av tillräcklig mängd av både B-vitaminer och enzymer.
Homocystein är alltså en naturlig del av kroppens ämnesomsättning men om nivåerna av homocystein i blodet blir förhöjda så kan det indikera problem med kroppens förmåga att omvandla och bryta ner denna aminosyra. Höga nivåer av homocystein är även associerats med ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, som åderförkalkning (ateroskleros), stroke och hjärtinfarkt. Detta beror på att en för hög koncentration av homocystein i blodet kan skada blodkärlens väggar vilket i sin tur kan leda till inflammation och uppbyggnad av plack i artärerna.
För att reglera homocysteinnivåerna i kroppen spelar B-vitaminer en avgörande roll. Framför allt B12, B6 och folsyra (B9) är alla nödvändiga för att omvandla homocystein till andra ofarliga ämnen. Om kroppen har brist på någon av dessa vitaminer kan homocystein ansamlas och leda till förhöjda nivåer. Därför kan ett homocysteintest vara ett viktigt diagnostiskt verktyg för att upptäcka vitaminbrist - främst B12- och folatbrist.
Detta testet analyserar din homocystein nivå i kroppen. Ett förhöjt homocysteinvärde ses inte som allvarligt och brukar oftast inte ge några svåra besvär men kan vara en indikation på nedsatt njurfunktion. Homocysteinvärdet kan vara förhöjt orsakat av andra faktorer som t.ex. vissa läkemedel, olika sjukdomar eller om man har brist på vitamin B12, vitamin B6 eller folat. Genom att mäta homocysteinvärdet kan man upptäcka eventuell brist på vitaminerna B6, B12 och folat, detta då homocysteinnivåerna stiger redan innan nivåerna av vitamin B6, B12 och folat sjunker.
Blodprovet för homocystein används inte bara för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar utan även för att övervaka patienter med diagnostiserade tillstånd som påverkar vitaminstatusen, tillexempel malabsorption eller genetiska mutationer (MTHFR-genmutation) som kan störa kroppens förmåga att bearbeta folsyra. Blodprovet kan också vara relevant vid utredning av demens eller kognitiva störningar, eftersom höga homocysteinnivåer har visat sig ha en koppling till försämrad kognitiv funktion.
Vad kan förhöjda homocysteinnivåer indikera på?
Om dina homocysteinnivåer är förhöjda, kan behandlingen inkludera tillskott av B-vitaminer och eventuella livsstilsförändringar för att minska risken för hjärt-kärlkomplikationer. Att äta en balanserad kost med tillräckligt med B-vitaminrika livsmedel som gröna bladgrönsaker, kött, fisk och mejeriprodukter kan också bidra till att hålla homocysteinnivåerna inom det normala intervallet.