Prolaktin är ett viktigt hormon som spelar en avgörande roll i kroppens reproduktiva system och bröstmjölkproduktion. Att analysera prolaktinnivåerna kan ge dig värdefull information om ditt välbefinnande och eventuella underliggande hälsoproblem. Hos kvinnor kan höga prolaktinnivåer orsaka oregelbundna menstruationer, minskad fertilitet och till och med galaktorré (onormal mjölkproduktion). Hos män kan prolaktinavvikelser leda till impotens, minskad libido och gynekomasti (bröstförstoring).
Prolaktintestet lämpar sig för dig som upplever symtom som ovanligt mjölkflöde, svårigheter att bli gravid eller som upplever sexuella dysfunktioner. Att analysera prolaktinnivåerna kan ge dig mer kunskap om ditt välbefinnande och eventuella underliggande hälsoproblem.
Är ett högt prolaktinvärde farligt?
Förutom reproduktiva och sexuella problem och obehag kan förhöjda prolaktinnivåer vara kopplade till tillstånd som hypofysadenom (prolaktinom), en godartad tumör i hypofysen som leder till överproduktion av prolaktin. Detta kan orsaka symtom som huvudvärk, synrubbningar och andra hormonella obalanser. Låga prolaktinnivåer är ovanliga men kan ibland indikera problem med hypofysens funktion, såsom hypopituitarism.
Referensintervall för prolaktin
För att tolka resultaten av ett prolaktintest är det viktigt att jämföra provsvaren med etablerade referensintervall. Notera att intervallen kan variera något beroende på laboratorium, men de vanligaste referensvärdena är:
- Kvinnor: 70 - 350 mIE/L
- Män: 60 - 260 mIE/L
Det är viktigt att förstå att prolaktinnivåerna kan påverkas av flera faktorer, inklusive tidpunkten för provtagning, stress, fysisk aktivitet och eventuella mediciner du tar. Avvikelser från referensintervallet kan ge vägledning för vidare utredning av hormonella obalanser eller underliggande tillstånd.
Ett prolaktintest kan också användas för att utreda orsakerna till oförklarlig viktuppgång, trötthet eller depression, då prolaktin är ett hormon som kan påverka det allmänna välbefinnandet. Det kan även vara en del av utredningen vid misstanke om polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), hypothyroidism eller andra endokrina sjukdomar.
Tänk på att du bör ha varit igång i minst 3 timmar innan provtagning. Stress före provtagning bör även undvikas. Dessutom kan prolaktinnivåerna påverkas av faktorer som medicinering (exempelvis antidepressiva eller antipsykotiska läkemedel), graviditet, amning och intensiv fysisk aktivitet. Dessa faktorer bör alltid tas i beaktande vid tolkning av resultatet.