Vilka hormoner och markörer är relevanta att mäta vid utvärdering av sexuell lust?
Om du upplever minskad sexlust och överväger att mäta dina hormonvärden eller andra markörer, är det bäst att konsultera en läkare eller hormonspecialist för att diskutera dina symtom och få rätt vägledning. De kan hjälpa dig att bestämma vilka specifika tester som är lämpliga för din situation. Här är några av de hormoner och markörer som kan vara relevanta att överväga vid utvärdering av sexuell lust.
- Testosteron – detta är det främsta manliga könshormonet och påverkar sexuell lust hos både män och kvinnor. Låga nivåer av testosteron kan leda till minskad libido.
- Östrogen och progesteron – dessa är de primära kvinnliga könshormonerna och påverkar kvinnors sexuella lust. Låga nivåer av östrogen kan minska vaginal fuktighet och sexuell respons.
- Prolaktin – detta är ett hormon som främst är känt för att stimulera bröstmjölksproduktionen hos ammande kvinnor. Höga nivåer av prolaktin kan minska sexuell lust.
- Sköldkörtelhormoner – T3 och T4 är sköldkörtelhormoner som påverkar ämnesomsättningen och kan indirekt påverka sexuell lust om de är i obalans. Detta beror bland annat på att ämnesomsättningen påverkar blodflödet som är nyckeln till både erektion, klitoris och vaginal upphetsning.
- Kortisol – detta är det primära stresshormonet och långvarig stress kan påverka hormonbalansen och därmed även sexuell lust.
- Vitaminer och mineraler – D-vitamin, zink och magnesium är vitaminer och mineraler spelar en roll i sexuell hälsa och lust.
- Blodsocker och insulin – obalanser i blodsockernivåer och insulin kan påverka hormonregleringen och därmed påverka sexuell lust. När blodsockernivåerna stiger över normala värden kan det påverka lusten hos både män och kvinnor. Hos kvinnor kan detta fenomen leda till att slidan blir torr, vilket ökar risken för infektioner och svampangrepp. Vid långvarig diabetes och dålig blodsockerkontroll kan nerver och blodkärl i kroppen skadas, vilket i sin tur påverkar blodflödet och känseln i våra könsorgan.
Kom ihåg att hormonella nivåer kan variera beroende på tidpunkt i menstruationscykeln (för kvinnor) och livsstilsfaktorer. Därför är det bäst att ta proverna vid lämpliga tidpunkter och tolka resultaten med hjälp av en kvalificerad läkare eller hormonspecialist. De kan också bedöma andra faktorer som stress, relationer och psykologiska aspekter som kan påverka sexuell lust och erbjuda en omfattande utvärdering och behandlingsplan om det behövs.