Hjärtspecialistens kolesterolprofil

1 795 kr795 kr

Hälsokontroll med specialistläkare

Hjärtspecialistens kolesterolprofil

1 795 kr795 kr
  • Hälsokontroll framtagen av hjärtspecialist
  • Utlåtande av specialistläkare hjärt-kärlsjukdomar.
  • Analys av din kolesterolprofil/blodfetter.
  • Konsultation för eventuell behandling ingår.
Läs mer

Information om Hjärtspecialistens kolesterolprofil

Utredning av specialistläkare - Kolesterolprofil

Forskning visar att både friska och hjärt-kärlsjuka personer gynnas av att sänkta kolesterolnivåer. Inom traditionell sjukvård får dock sällan friska personen någon hjälp att mäta sitt kolesterol eller förbättra sina kolesterolvärden. Det kan medföra att höga kolesterolnivåer lämnas utan åtgärd och leder till hjärt-kärlsjukdom helt i onödan. Om dina prover avviker så ingår konsultation för eventuell behandling

Denna hälsokontroll är utformad för att ge hjärtspecialisten förutsättningarna för att bedöma din nuvarande kolesterolprofil, identifiera eventuella avvikelser och ge dig råd för eventuell behandling. Forskningen kring blodfetter utvecklas ständigt och har föranlett till förändrade rekommendationer om vad som anses vara optimala kolesterolvärden enligt svenska och europeiska riktlinjer. Nu är det känt att LDL-kolesterol, det ”onda” kolesterolet, bör hållas under 3,0. Om ditt LDL-kolesterol överstiger detta värde ökar risken för åderförkalkning i blodkärlen, vilket på sikt ökar risken för allvarliga hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt samt stroke.

Utlåtande från hjärtspecialist

Marcus Hjort är specialistläkare inom hjärt-kärlsjukdomar och har även forskat med inriktning på biomarkörer vid hjärtinfarkt. Under åren som hjärtläkare på Danderyds sjukhus har han förundrats över hur underbehandlande höga kolesterolnivåer och dess risker är.

Vad finns det för hjälp att få?

Tyvärr behandlas höga kolesterolnivåer oftast inte förrän efter att en person har drabbats av hjärt-kärlsjukdom – dvs när skadan redan är skedd. Detta kan delvis bero på begränsade resurser inom sjukvården, men även bristande kunskap och medvetenhet bland allmänheten och läkare om betydelsen av att sänka höga kolesterolnivåer. Om hjärtspecialist Marcus anser att dina kolesterolvärden är för höga och kan förbättras, blir du erbjuden en kostnadsfri konsultation för att diskutera eventuell behandling.

Optimera din hjärt-kärlhälsa genom att övervaka dina kolesterolnivåer

Hjärt-kärlsjukdomar, ofta kopplade till förhöjda kolesterolnivåer, är en av de främsta orsakerna till dödsfall globalt. Enligt europeiska riktlinjer har hälften av befolkningen i västvärlden för höga kolesterolnivåer. Att sänka kolesterolnivåerna minskar avsevärt risken för hjärtinfarkt och stroke. För en 45-åring med lätt förhöjda kolesterolnivåer är risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar 30%, och processen med åderförfettning börjar redan i barndomen och ökar med åldern. Genom regelbundna kontroller av dina kolesterolvärden kan du tidigt upptäcka eventuella avvikelser och vidta åtgärder för att förebygga potentiella hälsorisker.

Proteiner är specifika näringsämnen uppbyggda av flera kombinerade aminosyror. Protein utgör byggstenarna för alla vävnader och används i flera viktiga processer som att bilda celler, enzymer och hormoner.

AP1
Apo A1
Apolipoprotein A1 är den huvudsakliga proteinkomponenten i högdensitetslipoprotein, HDL-kolesterol “det goda kolesterolet”, och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
APB
Apo B
Blodfettsrubbningar ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och Apolipoprotein B, en proteinkomponent i LDL-kolesterol även känd som "det onda kolesterolet", bidrar till denna risk.
Läs mer
B/A1
Apo B/Apo A1 (kvot)
Genom att bestämma förhållandet mellan Apolipoprotein B och Apolipoprotein A1 får man en indikation på balansen mellan dessa, vilket är en bra indikator för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
HBA
HbA1c
HbA1c är ett blodprov som mäter ditt långtidssocker, det är det blodsocker som bundits till röda blodkroppar under en tremånadersperiod. HbA1c visar halten av blodsockret under den perioden.
Läs mer
HCR
Högkänsligt CRP
Högkänsligt CRP är en markör för inflammation och används som en indikator på risken för kardiovaskulär sjukdom och låggradig inflammation.
Läs mer

Hormonerna är ämnen som reglerar hur du mår, påverkar kroppens utveckling och styr flera viktiga processer. Hormoner produceras i särskilda körtlar och celler.

FT4
T4 Fritt
T4 Fritt är ett sköldkörtelhormon som mäter det fria tyroxinet i blodet och spelar en viktig roll i kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. En obalans kan indikera sköldkörtelproblem.
Läs mer
TSH
TSH
TSH är ett hormon som produceras av hypofysen. TSH spelar en viktig roll i kroppens hormonsystem och stimulerar sköldkörteln att producera hormonerna T4 och T3.
Läs mer

Som kroppens största organ ansvarar levern för att rena blodet, producera viktiga ämnen för matsmältning och immunförsvar, och samarbetar med bukspottkörteln för att reglera blodsockernivån.

ALA
ALAT
Alat, alaninaminotransferas, är ett enzym som finns i leverns celler och kroppens vävnader. Markören Alat, alaninaminotransferas, används vid misstanke om levercellsskada.
Läs mer
ALP
ALP
Alkaliska fosfataser, ALP, är en typ av enzym som bryter ner fosfatgrupper i organiska molekyler och är aktiva vid en högre pH-värde (alkaliskt).
Läs mer
ASA
ASAT
Aspartataminotransferas (ASAT) är ett enzym som normalt finns inuti cellerna i levern. Vid en inflammation eller irritation i levern kan ASAT läcka ut i blodet.
Läs mer
GGT
GT, gamma
GT, gamma, är ett enzym som kroppen använder för att byta ner aminosyra. Vid misstanke om lever- eller gallvägssjukdom kan GT-värde mätas.
Läs mer

Denna kategori mäter kroppens värden på de olika hälsomarkörer som kan ge svar på om du har nedsatt njurfunktion.

CR
Kreatinin
I dina muskler bildas det kreatinin när kroppen bryter ner kreatinfosfat (musklernas energireserv). Njurarnas uppgift är att filtrera kreatinin.
Läs mer

Övriga hälsomarkörer och beräkningar mellan olika hälsomarkörer.

BIB
Bilirubin (BIB)
Bilirubin är en avfallsprodukt som bildas som ett resultat av nedbrytningen av hemoglobin, det röda blodpigmentet, i kroppen.
Läs mer
GLU
Glukos
Glukos är en sockertyp som ger energi och kommer från mat. Insulin hjälper till att förflytta glukos från blodet till cellerna. Blodsocker är glukosnivån i blodet och kan vara högt eller lågt. Diabetes påverkar blodsockernivåer och förorsakar högt blodsocker.
Läs mer
PKA
Pankreasamylas
Pankreasamylas är ett enzym som är viktigt för kroppens matsmältningsförmåga vid matsmältning av kolhydrater. Enzymet produceras i bukspottkörteln och används i syfte att bryta ner stärkelse till små sockermolekyler.
Läs mer

Lipider (blodfetter) består av fetter eller biologiskt material som inte går att lösa i vatten.

HDL
HDL-kolesterol
HDL-kolesterol, även känt som "det goda kolesterolet", har antiinflammatoriska egenskaper och ansvarar för att transportera oönskat kolesterol till levern för förbränning, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
TC
Kolesterol (total)
Kolesterol är ett naturlig fettämne som är viktigt för kroppen eftersom det hjälper till att bygga celler och producera hormoner. Det finns både i cellerna i kroppen och i vissa livsmedel.
Läs mer
LDL
LDL-kolesterol
LDL-kolesterol, också känt som "dåligt kolesterol", är en form av kolesterol transporterad i kroppen som kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar om det finns för mycket av det.
Läs mer
TG
Triglycerider
Triglycerider är en typ av fett som finns i blodet och används som en källa till energi. De är en kombination av glycerol och tre fettsyror och spelar en viktig roll i kroppens energiomsättning. Höga nivåer av triglycerider i blodet har visat sig vara en riskfaktor för hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer

Mineraler är icke organiska föreningar som används som beståndsdelar för att bygga upp delar av kroppen. Mineraler behöver tillsättas via kosten då kroppen inte själv kan tillverka dem.

K
Kalium
Kalium är en viktig mineral för kroppens funktion, särskilt för muskelceller. En liten del av den totala mängden kalium finns i kroppsvätskor och när kaliumhalten mäts mäts det i vätskan runt blodkropparna.
Läs mer
NA
Natrium
Natrium är en mineral som vi får i oss via kost genom till exempel kött, fisk och spannmål samt vanligt bordssalt som består av natriumklorid.
Läs mer

Innan du besöker en mottagning för provtagning behöver du göra följande:

Aktivera remiss och välj mottagning

För att aktivera din remiss följer du enkelt instruktionerna som du får via e-post efter genomfört köp. Mejlet innehåller en aktiveringskod, genom att klicka på länken i mejlet kommer du in i flödet för att fylla i uppgifter, aktivera remissen och välja mottagning i provsvarstjänsten zample.

Inför provtagningen

  • Fasta i 10 timmar innan provtagning.
  • Vila i 15 minuter på plats på provtagningsenheten.
  • Ta med giltig legitimation.

Remissen finns digitalt hos provtagningsenheten efter att du har aktiverat den, följ instruktionerna du får via e-post. Här kan du läsa våra riktlinjer inför provtagning.

Här kan du testa dig

Produkter i samma kategori

Blodbrist
Hälsokontroll för anemi

529 kr

Blodstatus och B-celler test
Depression
Hälsokontroll Depression

995 kr

-15%
Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

329 kr279 kr

Gravidkollen
Hälsokontroll för gravida

1 695 kr

Hjärt och kärltest
-9%
Hormonell balans plus
Hormontest kvinna

1 595 kr1 439 kr

Hormonell balans
Hormonanalys kvinna

795 kr

Hälsokontroll - Alkohol
Alkohol och leverfunktionstest

619 kr

Hälsokontroll - Diabetes

Hur fungerar det?

Få koll på din hälsa – fyra enkla steg

1. Beställ hälsokontroll

Välj en hälsokontroll eller skapa din egen genom att lägga till valfria hälsotester i din varukorg.

Se våra hälsotester

2. Aktivera remissen

Efter betalningen får du en aktiveringskod via mejl. Logga in via "Mina provsvar" eller klicka på länken i mejlet, och använd koden för att aktivera remissen och välja mottagning.

Logga in

3. Lämna blodprovet

Du besöker sedan vald mottagning för att lämna ditt prov. Din remiss är giltig i 5 månader efter aktivering.

Hitta närmaste mottagning

4. Provsvar och utlåtande

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, provsvaren inkommer löpande. När alla provsvar har inkommit granskas de och utfärdas av en läkare.

Varför Testmottagningen.se?

Hos oss får du alltid:

Kvalitativ analys

För att erbjuda dig högsta möjliga kvalitet och service samarbetar vi med ackrediterade laboratorier och utbildad hälso- och sjukvårdspersonal.

Lägsta möjliga pris

Vår vision är att så många som möjligt ska ha möjligheten att förbättra sin hälsa. Därför strävar vi alltid efter att hålla låga priser.

Stor valfrihet – baserat på dina behov

Hos oss kan du alltid välja fritt bland alla våra hälsomarkörer och utforma din egna personliga hälsokontroll utifrån dina behov.

Snabba provsvar – granskat av läkare

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, dessa granskas och bedöms av läkare. Vid kraftigt avvikande provsvar blir du uppringd. Du kan även boka tid med läkare för en personlig genomgång av dina provsvar.

Simon Mäntylä

Lämnar blodprov inför hälsokontroll

Varför ska jag testa mig?

Förstå din kropp och förbättra din hälsa

Håll koll på ditt inre

Förstå vad som händer i din kropp – med insyn i dina värden kan du ta kontroll över ditt välmående och göra eventuella justeringar i din livsstil.

Hälsosam kost

En sund och varierad kost sägs vara ett knep för att minska risken för ohälsa, med full insikt i din hälsodata kan du se balansen i dina vitaminer, mineraler och hormoner.

Optimera din hälsa

Dina livsstilsval påverkar din allmänna hälsa, utifrån dina värden kan du skapa förutsättningar för ett ökat välmående – och ett friskare liv.

Frågor och svar

Ja, samtliga tester och hälsokontroller hos oss kan du köpa till en annan person. Efter att du genomfört ett köp kommer du få ett mejl med en aktiveringskod. Aktiveringskoden är inte personlig vilket medför att du kan ge bort aktiveringskoden till valfri person. Personen som ska använda koden behöver ha ett svenskt personnummer eller giltigt reservnummer.

Läs mer

Nej, blodprover ersätter inte kontakt med sjukvården som tillsammans med sjukdomshistoria, kliniska undersökningar och eventuella blodprover kan ställa en diagnos.

Läs mer

Du lämnar ditt prov på valfri mottagning som finns tillgänglig runt om i hela Sverige, se fliken "mottagningar" i menyn. Provtagningen utförs av utbildad vårdpersonal, du kan därför känna dig trygg i ditt val av provtagningsenhet och i ditt möte med personalen som arbetar hos dem och som utför provtagningen när du lämnar ditt blodprov venöst. Analys av dina blodprover sker hos Sveriges främsta ackrediterade laboratorium Synlab, Unilabs eller Karolinska Universitetslaboratoriet.

Läs mer

För att skapa din egen remiss väljer du de specifika markörer som du vill testa dig för i varukorgen. När du genomför ditt köp skapas en egen remiss utifrån dina val.

Läs mer

Det tar oftast 1-5 arbetsdagar att få sin provsvar, dessa skickas löpande till dig vart eftersom analysen är gjord. Om det ingår ett läkarutlåtande i din hälsokontroll kommer hens kommentar i den slutgiltiga rapporten när alla provsvar inkommit.

Läs mer

Lägg till hälsokontrollen eller testerna som du vill utföra i varukorgen, gå till kassan och välj betalningsalternativet som passar dig. Efter genomförd betalning skickar vi ett mejl med en aktiveringskod för din remiss. Aktiveringskoden använder du i provsvarstjänsten "Min journal" för att aktivera remissen och välja mottagning där du vill lämna dina prover.

Läs mer

Relaterade artiklar