Vad är glukos?
Glukos är en typ av socker som finns i blodet och är kroppens huvudsakliga källa till energi. Glukos kommer från maten du äter. Insulin som är ett hormon hjälper till att flytta glukos från ditt blodomlopp in i dina celler för att ge dem energi.
Med blodsocker, socker i blodet eller blodglukos menas koncentrationen av glukos i ditt blod. Den anges ofta med mmol/L som står för millimol per liter. Man kan ha både högt och lågt blodsocker. Personer som har diabetes har onormalt högt blodsocker.
Vad kan ett högt värde av glukos (blodsocker) bero på?
Ett högt värde är när P-Glukos-värde har mätts till 7,0 mmol/L eller högre vid minst två olika dagar. Ett högt värde kan bero på diabetes. Men även läkemedel och andra sjukdomar kan höja blodsockret, dessa sjukdomar gör att kroppens energisystem blir stressat som vid till exempel en kraftig infektion, hjärtinfarkt, sjukdom som påverkar hormonerna från binjurar eller hypofysen. Det kan också vara en sjukdom i bukspottkörteln eller levern.
Symtom på högt blodsocker (glukos)
- Viktminskning när du inte försöker gå ner i vikt
- Ökad törst
- Ökade toabesök (urin)
- Domningar eller stickningar i dina fötter eller händer
- Suddig syn
- Trötthet
- Sår som inte läker
Vad kan ett lågt värde av glukos (blodsocker) betyda?
Låga värden visas oftast inte hos diabetiker om man inte har tagit för mycket av det blodsockersänkande läkemedel som är förordat av en läkare. Eller om man har ansträngt sig fysiskt utan att äta tillräckligt innan.
Ett l ågt värde räknas som lägre än normalt när det P-glukos resultat understiger 4 mmol/L. Detta är dock mycket ovanligt även hos de som inte har diabetes, när värdet understiger 4 mmol/L kan det bero på svält eller en långvarig bantning eller fasta.
Symtom på lågt blodsocker (glukos):
- Svimning eller kramper
- Skakig/nervös
- Hunger
- Huvudvärk
- Trötthet
- Känsla av att vara yr, förvirrad eller irriterad
- En snabb hjärtrytm eller arytmi
- Har svårt att se eller tala tydligt
- är överviktig eller har fetma
- är 45 år eller äldre
- har en familjehistoria av diabetes
- har högt blodtryck
- inte tränar tillräckligt
- har en historia av hjärtsjukdom eller stroke
- har haft graviditetsdiabetes (diabetes som bara inträffar under graviditeten).
Om du är gravid kan du göra en glukosbelastning i vecka 28-29 vilka är den vanligaste tidpunkten under graviditeten för att få graviditetsdiabetes.