🌸 Få 10% rabatt, ange kod: SOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Hormonell balans plus

1 595 kr

Hormontest kvinna

Hormonell balans plus

1 595 kr
  • Omfattande hälsokontroll för hormonell balans.
  • Utökad hormonanalys för dig som kvinna.
  • Få djupare insikt om dina hormonella nivåer.
Läs mer

Kampanjkod

Ange koden: SOMMAR10 i kassan och få 10% rabatt, koden gäller t.o.m. 31/7 2024. 🌸


Information

En hormonell obalans kan ha betydande inverkan på menstruationscykeln, humöret, ämnesomsättningen, libido och sömnen. Vår Hormonell balans kvinna Plus-panel mäter hormon- och antikroppsnivåer för att ge insikt i eventuella underliggande orsaker till symtom som trötthet, energilöshet, låg sexlust och viktförändringar. Genom att testa viktiga kvinnliga hormoner kan du få insikt i de specifika förändringar som din kropp kan genomgå. Detta kan hjälpa till att identifiera eventuella obalanser och möjliggöra riktade åtgärder för att återställa hormonell balans och förbättra ditt välbefinnande.

Hormoner som analyseras i hälsokontrollen

Östradiol (östrogen)

Östradiol är den främsta formen av östrogen hos personer som tilldelas kvinnligt kön vid födseln och det produceras av äggstockarna. Det är ett viktigt könshormon som spelar en central roll för ägglossning och reproduktiv hälsa hos personer med förmåga att bli gravida. Efter klimakteriet minskar östradiolnivåerna betydligt. Östradiol är även involverat i skelettutveckling, kvinnlig utveckling av sekundära könsegenskaper samt optimal funktion av hjärnan och reproduktionssystemet. Det är en avgörande komponent för att upprätthålla välbefinnandet och reproduktionsfunktionen hos personer av kvinnligt kön.

Progesteron

Progesteron är ett hormon som spelar en viktig roll för att upprätthålla livmoderslemhinnan och stödja en framgångsrik graviditet. Produktionen av progesteron sjunker betydligt när en kvinna når klimakteriet och äggstockarnas funktion minskar. Detta kan påverka menstruationscykeln och fertiliteten. Progesteron är centralt för att upprätthålla reproduktiv hälsa och är av särskild betydelse under fertilitetsperioden hos kvinnor som kan bli gravida.

Luteiniserande hormon (LH)

Luteiniserande hormon (LH) är ett hormon som produceras i hypofysen och spelar en avgörande roll i stimuleringen och mognaden av äggstocksfolliklar i äggstockarna. Äggstocksfolliklar är små vätskefyllda säckar som innehåller omoget ägg. Under menstruationscykeln mognar ett ägg inom follikeln, vilket resulterar i att follikeln brister och ägget frigörs från äggstocken för eventuell befruktning. LH är nyckeln till denna process och är nödvändigt för ägglossning och fertilitet.

Follikelstimulerande hormon (FSH)

Follikelstimulerande hormon (FSH) är ett hormon som produceras av hypofysen i hjärnan och spelar en betydande roll i tillväxt och mognad av äggstocksfolliklar, samt i ägglossning och menstruationscykeln. Med åldern ökar vanligtvis de basala nivåerna av FSH på grund av minskad äggstocksreserv, vilket kräver högre nivåer av FSH för att stimulera äggstockarnas funktion. En normal FSH-nivå kan indikera att en person med livmoder har en adekvat mängd ägg för sin reproduktiva ålder. FSH är en viktig parameter för att bedöma fertilitet och reproduktiv hälsa hos individer med förmåga att bli gravida.

Kortisol

Kortisol är ett hormon som produceras i binjurarna och frisätts som respons på stressfaktorer såsom sjukdom och träning. Det är känt som kroppens "stresshormon", men har även flera andra funktioner, inklusive reglering av blodsockernivåer och energiomsättning. Kortisolnivåerna är vanligtvis högst på morgonen och sjunker till sina lägsta värden mitt i natten.

DHEAS

DHEAS (dehydroepiandrosteron-sulfat) är ett androgenhormon som främst produceras av binjurarna. Hos personer som tilldelats kvinnligt kön vid födseln produceras också en mindre mängd av äggstockarna. DHEAS fungerar som en föregångare till andra könshormoner i kroppen. Den huvudsakliga formen av DHEAS i blodet är bunden till en sulfatgrupp och kallas DHEA-S. Genom att mäta nivåerna av DHEA-S i detta test kan man få insikt i hormonbalansen och hur detta hormon påverkar kroppen.

Sköldkörtelhormonerna TSH, T4 och T3

Sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) är ett hormon som produceras av hypofysen och reglerar produktionen av sköldkörtelhormonerna T3 och T4. Det betraktas som en känslig markör vid screening för sköldkörtelsjukdomar. Fritt T3 är den mer aktiva formen av sköldkörtelhormonet T3 och spelar en roll i kroppens energiomsättning. Fritt T4 är den dominerande formen av sköldkörtelhormonet T4 och är viktig för att reglera energianvändning i kroppens celler.

Prolaktin

Prolaktin är ett hormon som produceras i hypofysen och spelar en central roll i regleringen av bröstmjölksproduktion hos kvinnor. Utöver dess funktion vid amning påverkar det även menstruationscykeln och fertiliteten. Förhöjda prolaktinnivåer kan vara associerade med problem som oregelbunden mens och infertilitet hos kvinnor.

Testosteron (för kvinnor)

Testosteron är ett androgenhormon som vanligtvis förknippas med män, men det produceras även i små mängder hos kvinnor. Det är viktigt för upprätthållandet av benmassa, muskelmassa och sexuell funktion. Obalanser i testosteronnivåer hos kvinnor kan påverka energinivåer, humör och libido. Detta test ger insikt i hormonella förändringar och kan vara användbart vid utvärdering av hormonell hälsa hos kvinnor.

Hormonerna är ämnen som reglerar hur du mår, påverkar kroppens utveckling och styr flera viktiga processer. Hormoner produceras i särskilda körtlar och celler.

COR
Kortisol
Kortisol är det viktigaste hormonet av glukokortikoider och reglerar omsättningen av fett, proteiner och socker i kroppen samt hämmar inflammationer och allergier, och utsöndras vid stress men kan också minska vid långvarig stress eller sjukdom.
Läs mer
DHE
DHEA-S
DHEA-S är en steroidhormon som bildas i binjurebarken och omvandlas till könshormoner. DHEA-S kan ha fördelar som att förbättra kognitiv funktion och muskelmassa, minska inflammation och förbättra immunfunktionen.
Läs mer
E2
Östradiol
Östradiol är en form av östrogen, en av de viktigaste kvinnliga könshormonerna. Det spelar en viktig roll i regleringen av menstruationscykeln, förberedelse för graviditet, och upprätthållande av normala kvinnliga reproduktiva funktioner.
Läs mer
FSH
Follitropin
FSH (follikelstimulerande hormon), är ett könshormon som produceras av hypofysen i hjärnan och har stor inverkan för reproduktiv hälsa och fertilitet hos både män och kvinnor.
Läs mer
LH
Lutropin (LH)
Lutropin, även känt som luteiniserande hormon (LH), är ett hormon som produceras av hypofysen, en körtel belägen i hjärnan. LH spelar en viktig roll i reproduktionssystemet hos både män och kvinnor.
Läs mer
P4
Progesteron
Progesteron är ett kvinnligt könshormon som finns naturligt i kroppen och är viktigt för kvinnors reproduktiva system. Det produceras främst i äggstockarna av ägglossningscykeln och i mindre mängder av binjurarna.
Läs mer
PRL
Prolaktin (PRL)
Prolaktin är ett hormon som produceras och frisätts av den främre hypofysen, en körtel i hjärnan. Det spelar en viktig roll i regleringen av reproduktions- och amningsfunktioner hos kvinnor.
Läs mer
FT3
T3 Fritt
T3 Fritt (Trijodtyronin) är ett hormon som produceras av sköldkörteln och spelar en viktig roll i kroppens metabolism. En hormonell obalans i sköldkörteln kan leda till sköldkörtelrubbning.
Läs mer
FT4
T4 Fritt
T4 Fritt är ett sköldkörtelhormon som mäter det fria tyroxinet i blodet och spelar en viktig roll i kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. En obalans kan indikera sköldkörtelproblem.
Läs mer
TSH
TSH
TSH är ett hormon som produceras av hypofysen. TSH spelar en viktig roll i kroppens hormonsystem och stimulerar sköldkörteln att producera hormonerna T4 och T3.
Läs mer
T
Testosteron
Testosteron är ett viktigt könshormon för både män och kvinnor som produceras i testiklarna hos män och i ovarierna och binjurarna hos kvinnor, samt från omvandlingen av androstendion i perifera vävnader, och är avgörande för en mängd fysiologiska processer, inklusive sexuell utveckling och funktion.
Läs mer

Innan du besöker en mottagning för provtagning behöver du göra följande:

Aktivera remiss och välj mottagning

För att aktivera din remiss följer du enkelt instruktionerna som du får via e-post efter genomfört köp. Mejlet innehåller en aktiveringskod, genom att klicka på länken i mejlet kommer du in i flödet för att fylla i uppgifter, aktivera remissen och välja mottagning i provsvarstjänsten zample.

Inför provtagningen

  • Testet innehåller markör med dygnsvariation och bör därför lämnas innan kl 10.00 på morgonen.
  • Läkemedel och kosttillskott: Undvik intag av ev. järntabletter samma dag som testet om ditt test innehåller markören järn. Skjut upp intaget av ev. sköldkörtelmedicin till efter provtagningen samt undvik kosttillskott eller läkemedel med högt innehåll av biotin före test som avser sköldkörtelmarkörer.
  • Vila i 15 minuter på plats på provtagningsenheten.
  • Ta med giltig legitimation.

Remissen finns digitalt hos provtagningsenheten efter att du har aktiverat den, följ instruktionerna du får via e-post. Här kan du läsa våra riktlinjer inför provtagning.

Här kan du testa dig

Produkter i samma kategori

Blodbrist
Hälsokontroll för anemi

529 kr

Blodstatus och B-celler test
Depression
Hälsokontroll Depression

995 kr

Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

279 kr

Gravidkollen
Hälsokontroll för gravida

1 695 kr

Hjärt och kärltest
-55%
Hjärtspecialistens kolesterolprofil
Hälsokontroll med specialistläkare

1 795 kr795 kr

Hormonell balans
Hormonanalys kvinna

795 kr

Hälsokontroll - Alkohol
Alkohol och leverfunktionstest

619 kr

Hälsokontroll - Diabetes

Hur fungerar det?

Få koll på din hälsa – fyra enkla steg

1. Beställ hälsokontroll

Välj en hälsokontroll eller skapa din egen genom att lägga till valfria hälsotester i din varukorg.

Se våra hälsotester

2. Aktivera remissen

Efter betalningen får du en aktiveringskod via mejl. Logga in via "Mina provsvar" eller klicka på länken i mejlet, och använd koden för att aktivera remissen och välja mottagning.

Logga in

3. Lämna blodprovet

Du besöker sedan vald mottagning för att lämna ditt prov. Din remiss är giltig i 5 månader efter aktivering.

Hitta närmaste mottagning

4. Provsvar och utlåtande

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, provsvaren inkommer löpande. När alla provsvar har inkommit granskas de och utfärdas av en läkare.

Varför Testmottagningen.se?

Hos oss får du alltid:

Kvalitativ analys

För att erbjuda dig högsta möjliga kvalitet och service samarbetar vi med ackrediterade laboratorier och utbildad hälso- och sjukvårdspersonal.

Lägsta möjliga pris

Vår vision är att så många som möjligt ska ha möjligheten att förbättra sin hälsa. Därför strävar vi alltid efter att hålla låga priser.

Stor valfrihet – baserat på dina behov

Hos oss kan du alltid välja fritt bland alla våra hälsomarkörer och utforma din egna personliga hälsokontroll utifrån dina behov.

Snabba provsvar – granskat av läkare

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, dessa granskas och bedöms av läkare. Vid kraftigt avvikande provsvar blir du uppringd. Du kan även boka tid med läkare för en personlig genomgång av dina provsvar.

Simon Mäntylä

Lämnar blodprov inför hälsokontroll

Varför ska jag testa mig?

Förstå din kropp och förbättra din hälsa

Håll koll på ditt inre

Förstå vad som händer i din kropp – med insyn i dina värden kan du ta kontroll över ditt välmående och göra eventuella justeringar i din livsstil.

Hälsosam kost

En sund och varierad kost sägs vara ett knep för att minska risken för ohälsa, med full insikt i din hälsodata kan du se balansen i dina vitaminer, mineraler och hormoner.

Optimera din hälsa

Dina livsstilsval påverkar din allmänna hälsa, utifrån dina värden kan du skapa förutsättningar för ett ökat välmående – och ett friskare liv.

Frågor och svar

Lägg till hälsokontrollen eller testerna som du vill utföra i varukorgen, gå till kassan och välj betalningsalternativet som passar dig. Efter genomförd betalning skickar vi ett mejl med en aktiveringskod för din remiss. Aktiveringskoden använder du i provsvarstjänsten "Min journal" för att aktivera remissen och välja mottagning där du vill lämna dina prover.

Läs mer

Vi samarbetar med Sveriges främsta laboratorier, Unilabs, Karolinska och Synlab samt provtagningskliniker hos Encia för att du som kund ska få högsta möjliga kvalité. Det är dit du går för provtagning som utförs av deras erfarna personal. Analysen utförs av behörig personal hos Unilabs, Synlab och Karolinska.

Läs mer

För att skapa din egen remiss väljer du de specifika markörer som du vill testa dig för i varukorgen. När du genomför ditt köp skapas en egen remiss utifrån dina val.

Läs mer

Det tar oftast 1-5 arbetsdagar att få sin provsvar, dessa skickas löpande till dig vart eftersom analysen är gjord. Om det ingår ett läkarutlåtande i din hälsokontroll kommer hens kommentar i den slutgiltiga rapporten när alla provsvar inkommit.

Läs mer

Nej, blodprover ersätter inte kontakt med sjukvården som tillsammans med sjukdomshistoria, kliniska undersökningar och eventuella blodprover kan ställa en diagnos.

Läs mer

Ja, samtliga tester och hälsokontroller hos oss kan du köpa till en annan person. Efter att du genomfört ett köp kommer du få ett mejl med en aktiveringskod. Aktiveringskoden är inte personlig vilket medför att du kan ge bort aktiveringskoden till valfri person. Personen som ska använda koden behöver ha ett svenskt personnummer eller giltigt reservnummer.

Läs mer

Relaterade artiklar