P4

Kvinnligt könshormon

Progesteron

Progesteron är ett kvinnligt könshormon som finns naturligt i kroppen och är viktigt för kvinnors reproduktiva system. Det produceras främst i äggstockarna av ägglossningscykeln och i mindre mängder av binjurarna.

Vad är progesteron?

Progesteron förbereder livmodern för en eventuell graviditet genom att tjockna dess slemhinna och minska dess kontraktila aktivitet. Om befruktning inte sker minskar produktionen av progesteron vilket sätter igång menstruationscykeln. Om befruktning däremot sker hjälper progesteron till att upprätthålla graviditeten genom att förhindra ytterligare ägglossning och minska risken för missfall.

Progesteron har också andra funktioner i kroppen, som att reglera sömn och humör, samt påverka hudens hälsa.

Varför analyserar man progesteron?

Progesteron kan analyseras av olika anledningar, vanligtvis för att bedöma ägglossning, följa graviditeten eller utreda hormonrubbningar.

En vanlig anledning till att analysera progesteron är för att bedöma om ägglossning har skett. Progesteronnivåerna stiger efter ägglossningen och förblir höga under den andra halvan av menstruationscykeln. Genom att mäta progesteron i blodet eller i urinen kan man avgöra om ägglossning har skett och när det har skett. Detta kan vara användbart för par som försöker bli gravida, och för att utreda anovulation (utebliven ägglossning).

Under en graviditet stiger progesteronnivåerna ytterligare och används ofta för att följa graviditetens utveckling och se till att progesteronproduktionen är tillräckligt hög för att stödja en hälsosam graviditet. Låga nivåer av progesteron under graviditeten kan indikera en högre risk för missfall eller andra komplikationer, medan höga nivåer kan indikera en möjlig graviditetskomplikation som till exempel en molnig graviditet.

Progesteron kan också analyseras för att utreda hormonella rubbningar som exempelvis polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), endometrios eller infertilitet. Genom att mäta progesteron tillsammans med andra hormoner, som till exempel östradiol (östrogen), kan en läkare bedöma din hormonbalans.

Vad kan en låg nivå av progesteron innebära?

En låg nivå av progesteron kan innebära olika saker beroende på omständigheterna. Några av de vanligaste orsakerna till en låg nivå av progesteron inkluderar:

 • Anovulation: Om du inte har ägglossning minskar produktionen av progesteron i din kropp. Detta kan resultera i låga nivåer av progesteron under din menstruationscykel.
 • Hotande missfall: Låga nivåer av progesteron under en graviditet kan indikera en högre risk för missfall eller en molnig graviditet.
 • Lutealfasinsufficiens: Detta händer när kroppen inte producerar tillräckligt med progesteron under den andra halvan av menstruationscykeln efter ägglossning, vilket kan orsaka infertilitet eller förhindra en normal graviditet.
 • Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS): Kvinnor med PCOS har ofta låga nivåer av progesteron på grund av oregelbunden ägglossning och hormonell obalans.

Symtom på låga nivåer av progesteron

Symptomen på låga nivåer av progesteron kan variera beroende på orsaken. De vanligaste symptomen inkluderar oregelbunden menstruation, svårigheter att bli gravid, menstruationssmärta, PMS-symtom, och humörsvängningar.

Vad kan en hög nivå av progesteron innebära?

 • En hög nivå av progesteron kan också innebära olika saker beroende på omständigheterna. Några av de vanligaste orsakerna till en hög nivå av progesteron inkluderar:
 • Graviditet: Under en normal graviditet ökar produktionen av progesteron i kroppen, vilket kan leda till höga nivåer.
 • Corpus luteum-cysta: En cysta kan bildas på äggstocken efter ägglossning och orsaka höga nivåer av progesteron.
 • Östrogenbrist: Om kroppen inte producerar tillräckligt med östrogen kan det leda till höga nivåer av progesteron som en kompensationsmekanism.
 • Adrenaltumör: En tumör på binjurarna kan orsaka höga nivåer av progesteron och andra hormoner.

Symtom på höga nivåer av progesteron

Symptomen på höga nivåer av progesteron kan också variera beroende på orsaken. De vanligaste symptomen inkluderar oregelbunden menstruation, förstorade bröst, akne, viktökning, humörsvängningar och trötthet.

Referensintervall – progesteron

Kvinnor:

 • Follikelfas: < 4,5 nmol/L
 • Lutealfas: 11 - 81 nmol/L
 • Postmenopaus: < 2,3 nmol/L

Män:

 • 0,9 - 3,9 nmol/L

Tester som innehåller markören Progesteron

Hormontester
P4
Könshormon - Progestrontest

Progesteron

 • Analys av dina progesteronnivåer.
 • Få mer insikt om din progesteronproduktion.
 • Identifiera eventuell infertilitet och hormonella balans.

99 kr

Hälsokontroller
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

2 markörer
Blodprov
Hur genomförs provtagningen med blodprov?
Provtagning för detta test genomförs via ett venöst blodprov. Provet tas vanligtvis från en ven i armbågsvecket och utförs av utbildad vårdpersonal. Hur mycket blod du får lämna beror på antalet hälsomarkörer som ska analyseras. Provtagningen brukar ta ett fåtal minuter.
 • Mäter dina östrogennivåer.
 • Mäter dina progesteronnivåer.
 • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

225 kr

Stor hälsokontroll

Hälsokontroll - Kvinna

50 markörer
Blodprov
Hur genomförs provtagningen med blodprov?
Provtagning för detta test genomförs via ett venöst blodprov. Provet tas vanligtvis från en ven i armbågsvecket och utförs av utbildad vårdpersonal. Hur mycket blod du får lämna beror på antalet hälsomarkörer som ska analyseras. Provtagningen brukar ta ett fåtal minuter.
Fasteprov
Fasteprov

Detta test kräver att du fastar innan provtagning. Med fasta menas att du inte får äta eller dricka något på minst 10 timmar innan din planerade tid för provtagning. Ett glas vatten går dock bra att dricka under fastan. Eventuella läkemedel tas som vanligt om din läkare inte har givit några andra instruktioner.

 • Hälsokontroll utformad för kvinnor.
 • Omfattar totalt 50 hälsomarkörer.
 • Ger dig kunskap om ditt allmänna hälsotillstånd.
 • Kan identifierar tidiga tecken på hälsoproblem.

1795 kr