🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG
DHE

Dehydroepiandrosteron-sulfat

DHEA-S

DHEA-S är en steroidhormon som bildas i binjurebarken och omvandlas till könshormoner. DHEA-S kan ha fördelar som att förbättra kognitiv funktion och muskelmassa, minska inflammation och förbättra immunfunktionen.

Vad är DHEA-S?

DHEA-S (Dehydroepiandrosteron-sulfat) är en steroidhormon som bildas i binjurebarken och som omvandlas till andra könshormoner, såsom testosteron och östrogen, i kroppen. DHEA-S är den mest förekommande steroiden i kroppen och dess nivåer minskar vanligtvis med åldern.

DHEA-S har föreslagits ha en rad olika hälsofördelar, inklusive att förbättra kognitiv funktion, öka muskelmassa, förbättra humöret och energinivåerna, minska inflammation, och förbättra immunfunktionen. Det finns dock fortfarande mycket forskning som behöver göras för att bekräfta dessa påståenden och för att fastställa de optimala nivåerna av DHEA-S för hälsa och välbefinnande.

Vad är skillnaden mellan DHEA-S och DHEA?

DHEA (dehydroepiandrosteron) och DHEA-S (dehydroepiandrosteron-sulfat) är två relaterade steroidhormoner som produceras av binjurebarken.

DHEA är en föregångare till könshormonerna testosteron och östrogen, och omvandlas till dessa hormoner i kroppen. DHEA har också en roll i produktionen av andra hormoner som kortisol och aldosteron. DHEA bildas i kroppen och finns i blodet i mycket låga nivåer.

DHEA-S är en sulfaterad form av DHEA, vilket betyder att det är bundet till en svavelgrupp. DHEA-S är den mest förekommande steroiden i kroppen och dess nivåer är vanligtvis högre än DHEA. DHEA-S fungerar som en lagringsform av DHEA och omvandlas till DHEA vid behov.

Skillnaden mellan DHEA och DHEA-S är att DHEA är en fri, ometaboliserad form av hormonet som cirkulerar i blodet, medan DHEA-S är en sulfaterad form som lagras i binjurebarken och cirkulerar i blodet som en lagringsform av DHEA. Därför är nivåerna av DHEA-S vanligtvis högre än nivåerna av DHEA i blodet.

DHEA-S påverkan på könshormoner

DHEA-S (Dehydroepiandrosteron-sulfat) kan påverka könshormonerna genom att fungera som en föregångare till dessa hormoner. När DHEA-S omvandlas i kroppen, kan det ombildas till androgener, såsom testosteron, eller till östrogener, såsom östron och östradiol.

Mängden DHEA-S i kroppen kan påverka mängden testosteron och östrogen som bildas, eftersom DHEA-S fungerar som en begränsande faktor i produktionen av dessa hormoner. Om det finns tillräckligt med DHEA-S kan kroppen producera mer testosteron eller östrogen, beroende på vad som behövs.

DHEA-S kan också påverka produktionen av andra hormoner som kan ha en indirekt effekt på könshormonerna, som till exempel kortisol. Övergripande sett spelar DHEA-S en viktig roll i produktionen av könshormoner och kan ha en stor inverkan på den hormonella balansen i kroppen.

Varför behöver man analysera DHEA-S

DHEA-S (dehydroepiandrosteron-sulfat) är ett hormon som produceras av binjurebarken och omvandlas till DHEA i kroppen. DHEA-S-nivåer kan vara användbara för att bedöma binjurefunktion och hormonbalans.

Vad kan låga DHEA-S nivåer bero på?

Låga DHEA-S-nivåer kan vara ett tecken på binjurebarksinsufficiens, åldrande, stress, autoimmuna sjukdomar, användning av vissa läkemedel eller kroniska sjukdomar.

Vad kan höga DHEA-S nivåer bero på?

Höga nivåer av DHEA-S kan vara ett tecken på kongenital binjurebarkshyperplasi, polycystiskt ovariesyndrom, adrenogenitalt syndrom, tumörer i binjurebarken eller användning av vissa läkemedel.

Tester som innehåller markören DHEA-S

Hormontester

Hormontester


DHE
Steroid hormontest

DHEA-S

  • Analys av DHEA-S-nivåer.
  • Kan vara användbart för att bedöma binjurefunktion.
  • Kan vara användbart för att bedöma hormonbalans.

359 kr

Hälsokontroller

Hälsokontroller


Hormonell balans plus
  • Omfattande hälsokontroll för hormonell balans.
  • Utökad hormonanalys för dig som kvinna.
  • Få djupare insikt om dina hormonella nivåer.

1 595 kr

-15%
Kvinna Plus
Omfattande hälsokontroll

Kvinna Plus

  • Utökad hälsokontroll för kvinnor.
  • 65 olika blodprover ingår.
  • Heltäckande bild av relevanta biomarkörer.
  • Flera markörer för hormonell balans.

4 595 kr3 895 kr