🌸 Få 10% rabatt, ange kod: MIDSOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Så väljer du rätt tidpunkt för ditt progesteronprov

Så väljer du rätt tidpunkt för ditt progesteronprov

Progesteron är ett hormon som spelar en viktig roll i menstruationscykeln och graviditeten. Att ta ett blodprov för att mäta progesteronnivåerna kan vara avgörande för att diagnostisera eller övervaka olika tillstånd. Här är en översikt över de olika rekommenderade dagarna beroende på vilken typ av utredning eller övervakning du vill genomföra.

Snabbversion

Rekommenderade dagar att testa progesteronnivåer

Progesterontest via blodprov, här är dagarna som rekommenderas.

Dag 21 i cykeln

En vanlig rekommendation är att ta progesteronprov på dag 21 i en 28-dagars menstruationscykel. Detta beror på att dag 21 vanligtvis inträffar strax efter förväntad ägglossning i en normal cykel. Progesteronnivåerna stiger kraftigt efter ägglossningen och är på sin högsta nivå under den andra halvan av cykeln. Att ta ett prov på dag 21 kan ge en indikation på om ägglossning har inträffat och om progesteronnivåerna är tillräckligt höga för att stödja en eventuell graviditet.

7 dagar före förväntad menstruation

För kvinnor med kortare eller längre menstruationscykler kan det vara mer lämpligt att ta progesteronprov cirka 7 dagar före förväntad menstruation. Detta beror på att progesteronnivåerna normalt börjar stiga cirka en vecka före menstruationen och förblir förhöjda om befruktning och implantation har skett. Om progesteronnivåerna är låga kan detta indikera att ägglossning inte har inträffat eller att ägglossningen är oregelbunden, vilket kan påverka kvinnans fertilitet och möjlighet att bli gravid.

Vid misstänkt lutealfasinsufficiens

För kvinnor med misstänkt lutealfasinsufficiens, vilket innebär att den andra halvan av menstruationscykeln (lutealfasen) är för kort eller att progesteronnivåerna är för låga för att stödja en graviditet, kan det vara viktigt att ta progesteronprov på flera olika dagar under den andra halvan av cykeln. Detta kan ge en mer komplett bild av progesteronnivåerna och hur de varierar över tiden.

Vid fertilitetsutredning

Vid utredning av fertilitetsproblem kan det vara fördelaktigt att ta progesteronprov på flera olika tidpunkter under cykeln för att bedöma om ägglossning sker regelbundet och om progesteronnivåerna är tillräckligt höga för att stödja en graviditet. Detta kan vara särskilt viktigt om det finns misstankar om ägglossningsstörningar eller andra hormonella obalanser som kan påverka fertiliteten.

Vid misstanke om förklimakteriet

Under lutealfasen produceras progesteron av den kroppsliga gulkroppen, som bildas från den follikel där ägget har frigjorts vid ägglossningen. Progesteronnivåerna börjar normalt att stiga efter ägglossningen och förblir förhöjda om befruktning och implantation av ägget har skett. Om ingen befruktning sker eller om gulkroppen inte producerar tillräckligt med progesteron kan nivåerna av detta hormon sjunka under lutealfasen. Därför kan låga progesteronnivåer under lutealfasen vara en indikation på en obalans eller dysfunktion i ägglossningsprocessen och kan vara en faktor i diagnosen av förklimakteriet eller klimakteriet.

Sammanfattning:

Sammanfattningsvis är det viktigt att du tar ditt progesteronprov på rätt tidpunkt under menstruationscykeln för att få en korrekt bedömning av hormonnivåerna och för att kunna identifiera eventuella avvikelser eller problem som kan påverka fertiliteten eller hälsan.

Vid bedömning av dina hormoner behöver läkaren veta vilken dag i din cykel du befann dig i vid tiden för provtagningen.

Beroende på syftet med provtagningen och individuella faktorer kan olika dagar i cykeln vara mer lämpliga för att få den mest tillförlitliga informationen. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare eller specialist för att få råd om när man bäst ska ta progesteronprov i en specifik situation.

Relaterade tester

Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

 • Mäter dina östrogennivåer.
 • Mäter dina progesteronnivåer.
 • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

279 kr

Hormonell balans plus
 • Omfattande hälsokontroll för hormonell balans.
 • Utökad hormonanalys för dig som kvinna.
 • Få djupare insikt om dina hormonella nivåer.

1 595 kr

Hormonell balans
Hormonanalys kvinna

Hormonell balans

 • Hälsokontroll för hormonell balans.
 • Hormonanalys för dig som kvinna.
 • Få insikt om dina hormonella nivåer.

795 kr

Progesteron
Könshormon - Progestrontest

Progesteron

 • Analys av dina progesteronnivåer.
 • Få mer insikt om din progesteronproduktion.
 • Identifiera eventuell infertilitet och hormonella balans.

139 kr