🌸 Få 10% rabatt, ange kod: MIDSOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Upp mot var tionde kvinna lider av PCOS

Upp mot var tionde kvinna lider av PCOS

Upptäckten av PCOS kan vara både förvirrande och skrämmande. I Sverige har ca 5 procent av kvinnorna fått diagnosen polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Jämfört med globala siffror finns det ett betydande mörkertal i Sverige, som indikerar att ytterligare 5–10 procent av kvinnorna kan vara odiagnostiserade.

Snabbversion

Om du misstänker att du har PCOS är det viktigt att förstå vad detta innebär och hur det kan påverka din hälsa. I denna artikel får du en översikt över orsaker, symtom, behandlingsalternativ, samt vägledning för att navigera i diagnosen.

Vad är egentligen PCOS?

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) är mer än bara en medicinsk term; det är en verklighet som många kvinnor lever med dagligen. Kännetecknade av små cystor på äggstockarna samt en hormonell obalans, kan PCOS påverka allt från din fertilitet till din hud och kroppshår. Många kvinnor upptäcker att de har PCOS under sina fertila år, ofta när de försöker bli gravida eller när de kämpar med oregelbundna menstruationer.

Varför drabbas kvinnor av PCOS?

Även om den exakta orsaken till PCOS inte är fullständigt utforskad pekar nuvarande forskning på en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer, inklusive övervikt. En ökad produktion av manliga könshormoner mer kända som androgener, kan störa den naturliga ägglossningsprocessen, vilket i sin tur kan orsaka symtom och obehag som många kvinnor upplever.

Vanliga förekommande symtom vid PCOS

Symptomen på PCOS kan vara både fysiskt och emotionellt påfrestande. De inkluderar oregelbundna eller uteblivna menstruationer, ökad kroppsbehåring (hirsutism), akne och viktökning. Dessa tecken beror på de hormonella obalanserna som PCOS orsakar.

 • Oregelbunden eller frånvarande menstruation: Många upplever färre än nio menstruationer per år.
 • Höga androgennivåer: Dessa hormoner kan orsaka ökad hårväxt på oönskade ställen och håravfall i ett manligt mönster.
 • Polycystiska äggstockar: Dina äggstockar kan vara förstorade och innehålla många små cystor.

Dessa symtom kan förvärras om du kämpar med viktökning, vilket är vanligt hos kvinnor med PCOS. Att hantera din vikt kan faktiskt hjälpa till att mildra några av symtomen och minska risken för långsiktiga hälsokomplikationer som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som också har kopplingar till PCOS.

Hur diagnostiseras och behandlas PCOS?

För att diagnostisera PCOS kan din läkare föreslå blodprover som mäter dina hormonnivåer och en ultraljudsundersökning av dina äggstockar. Blodproven fokuserar på att mäta hormonnivåer, inklusive androgener, som ofta är förhöjda hos kvinnor med PCOS. Här nedan redogörs exempel på hormonella blodprover som kan genomföras vid en egen utredning.

 • Total Testosteron
 • Sexualhormonbindande Globulin (SHBG)
 • Luteiniserande Hormon (LH)
 • Follikelstimulerande Hormon (FSH)
 • Prolaktin
 • Tyreoideastimulerande Hormon (TSH)
 • Fritt Tyroxin (T4)
 • Antimülleriskt Hormon (AMH)

Utöver ovan kan en kompletterande ultraljudsundersökning eventuellt avslöja närvaron av flera små cystor på äggstockarna, vilket är typiskt för tillståndet. Dessutom kan läkaren också ta hänsyn till din medicinska historik, symtom, och familjehistorik för att göra en noggrann diagnos.

Behandling vid PCOS

Behandlingen av PCOS är individuell och syftar till att adressera symtomen som du upplever. För många kvinnor innebär detta en kombination av livsstilsförändringar i kombination med medicinsk behandling. Livsstilsförändringar, såsom regelbunden fysisk aktivitet och en balanserad kost, kan hjälpa till att reglera menstruationscykeln och minska risken för metabola komplikationer, som till exempel typ 2-diabetes. Detta kan också bidra till viktminskning vilket kan bidra till att lindra symtom och obehag.

Medicinska behandlingsalternativ kan inkludera p-piller som hjälper till att reglera menstruationen och minska nivåerna av manliga hormoner, vilket kan minska oönskad hårväxt och akne. För kvinnor som kämpar med infertilitet på grund av PCOS, kan fertilitetsbehandlingar eller IVF (in vitro-fertilisering) erbjudas för att stimulera ägglossningen. Även andra läkemedel kan användas för att förbättra eller stödja insulinkänsligheten.

Du är inte ensam, flera kvinnor är drabbade

Att navigera genom livet med PCOS är definitivt en utmaning, men det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Det finns ett stort community och många stödgrupper tillgängliga där du kan dela dina erfarenheter och få både stöd och råd. Många kvinnor med PCOS har funnit att genom att prata öppet om deras tillstånd för ett utökat stöd samt ökad medvetenheten och förståelsen för denna komplexa och omfattande folksjukdom.

Relaterade tester

Hormonell balans plus
 • Omfattande hälsokontroll för hormonell balans.
 • Utökad hormonanalys för dig som kvinna.
 • Få djupare insikt om dina hormonella nivåer.

1 595 kr