Högt kolesterol - orsaker och behandling

Högt kolesterol - orsaker och behandling

Högt kolesterol är en vanlig hälsorisk som kan leda till allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Men vad är högt kolesterol och vad innebär det? Och vilka åtgärder kan man vidta för att behandla det? I denna artikel kan du läsa allt du behöver veta om högt kolesterol, från definition till orsaker och behandlingsalternativ.

Vad är högt kolesterol?

Kolesterol är en fet substans som är nödvändig för att bygga celler i kroppen. Normalt produceras kolesterol i levern, men det kan också intas genom kosten. Problemet uppstår när nivån av kolesterol i blodet blir för hög. Högt kolesterol kan vara farligt eftersom det kan leda till ackumulering av fett på väggarna i blodkärlen, vilket i sin tur kan orsaka blockeringar. Dessa blockeringar kan i värsta fall leda till allvarliga hjärtproblem såsom hjärtinfarkt eller stroke.

Hur tar jag reda på mitt kolesterol?

Att känna till dina kolesterolnivåer är en viktig del för att hantera din hjärt-kärlhälsa. Den primära metoden för att ta reda på ditt kolesterol är genom ett venöst blodprov. Detta prov mäter nivåerna av olika typer av kolesterol i ditt blod och ger en tydlig bild av din lipidprofil.

För att genomföra ett kolesteroltest kommer du att besöka en vårdgivare. Under provtagningen kommer en sjuksköterska att ta ett blodprov från en ven, vanligtvis från armen. Blodprovet skickas sedan till ett laboratorium för analys.

Resultaten av kolesteroltestet inkludera vanligtvis nivåerna av totalt kolesterol, låg densitet lipoprotein (LDL) eller "dåligt" kolesterol, hög densitet lipoprotein (HDL) eller "bra" kolesterol och triglycerider. Dessa värden ger en översikt över din kolesterolprofil och används för att bedöma din kolesterolprofil.

Vanliga orsaker till högt kolesterol

Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av högt kolesterol. En av de främsta orsakerna är dock en ohälsosam livsstil. Tyvärr slarvar vi för mycket med kosthållningen och äter en kost som är rik på mättade fetter och transfetter vilket resulterar i förhöjda kolesterolnivåer. Livsmedel som innehåller höga halter av dessa fetter inkluderar rött kött, smör, ost, grädde, kakor och chips. I kombination med rökning och fysisk inaktivitet påskyndas även uppkomsten av högt kolesterol.

Faktorer som ålder, kön och genetik har också inverkan på dina kolesterolnivåer. Kvinnor efter klimakteriet och män över 45 år är mer benägna att ha höga nivåer av kolesterol. Vissa personer kan också ha ärftliga blodfettssjukdomar, till exempel är ärftlig hyperkolesterolemi, även känd som familiär hyperkolesterolemi (FH) som kan leda till högt kolesterol.

Symtom vid för höga kolesterolvärden

Det är viktigt att notera att högt kolesterol vanligtvis inte ger några specifika symtom. Det är därför det ofta kallas en "tyst" sjukdom. Det kan vara möjligt att leva med högt kolesterol under lång tid utan att märka några tydliga tecken. Det är därför det är viktigt att kontrollera dina kolesterolnivåer.

Diagnostisering av högt kolesterol

Diagnosen högt kolesterol grundar sig vanligtvis genom ett blodprov. Blodprovet mäter nivåerna av olika former av kolesterol, inklusive det dåliga kolesterolet (LDL) och det goda kolesterolet (HDL). Detta kan genomföras i samband med en regelbunden hälsokontroll eller om du har andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom och specifikt vill ta reda på dina kolesterolvärden.

Vad finns det för behandlingar?

Behandlingen av högt kolesterol kan variera beroende på individuella faktorer och svårighetsgraden av tillståndet. I de flesta fall rekommenderas ofta livsstilsförändringar som förstahandsval för behandling över tid. Att äta en hälsosam kost som är rik på frukt och låg på mättade fetter samt transfetter kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna. Regelbunden fysisk aktivitet och viktkontroll kan också vara viktiga faktorer för att förbättra din hälsa.

I vissa fall kan läkemedel behövas för att sänka kolesterolnivåerna. Statiner är en vanlig typ av läkemedel som används för att minska LDL-kolesterolnivåerna och ibland öka HDL-kolesterolnivåerna. Dessa läkemedel kan vara till hjälp, särskilt om du har andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom eller om dina kolesterolnivåer är kraftigt förhöjda.

Det är viktigt att komma ihåg att behandlingen av högt kolesterol vanligtvis är en långsiktig process. Det kan kräva en kombination av livsstilsförändringar och ibland även medicinering för att uppnå och bibehålla hälsosamma kolesterolnivåer. Därför är det viktigt att fortsätta följa upp med din läkare och följa deras rekommendationer.

Så kan du förebygga höga kolesterolvärden

Förebyggande åtgärder är viktiga för att undvika högt kolesterol och förhindra hjärt- och kärlsjukdomar. Att leva en hälsosam livsstil är en nyckelfaktor för att upprätthålla optimala kolesterolnivåer.

Här är några tips för att förebygga högt kolesterol:

 • Ät en hälsosam kost: Undvik mättade och transfetter, och välj istället livsmedel som är rika på fibrer och omega-3-fettsyror. Frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein är bra alternativ.
 • Träna regelbundet: Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka HDL-kolesterolnivåerna och sänka LDL-kolesterolnivåerna.
 • Undvik rökning: Rökning kan bidra till höga kolesterolnivåer och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Håll en hälsosam vikt: Övervikt och fetma kan påverka dina kolesterolnivåer negativt. Att upprätthålla en hälsosam vikt är viktigt för att förebygga högt kolesterol.
 • Undvik överdrivet alkoholintag: Alkohol kan öka dina kolesterolnivåer och påverka din allmänna hälsa negativt. Måttligt alkoholintag är att föredra.

Genom att följa dessa förebyggande åtgärder kan du minska risken för att utveckla högt kolesterol och förbättra din hjärt- och kärlhälsa.

Relaterade tester

-55%
Hjärtspecialistens kolesterolprofil
Hälsokontroll med specialistläkare

Hjärtspecialistens kolesterolprofil

 • Hälsokontroll framtagen av hjärtspecialist
 • Utlåtande av specialistläkare hjärt-kärlsjukdomar.
 • Analys av din kolesterolprofil/blodfetter.
 • Konsultation för eventuell behandling ingår.

1 795 kr795 kr

Hjärt och kärltest
 • Få insikt om din hjärt-kärlhälsa.
 • Indikation på hjärt och kärlsjukdom.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

369 kr

HDL-kolesterol
Kolesteroltest HDL

HDL-kolesterol

 • Mäter ditt HDL-kolesterol.
 • Det "goda" kolesterolet (HDL).
 • Identifierar risk för hjärt- och kärlsjukdom.

39 kr

Kolesteroltest
Total kolesterol

Kolesteroltest

 • Mäter ditt totala kolesterol.
 • Få insikt i ditt kolesterolvärde.
 • Upptäck risk för hjärt- kärlsjukdom.
 • Indikation på kost- eller livsstilsförändringar.

69 kr

LDL-Kolesterol
Kolesteroltest LDL

LDL-Kolesterol

 • Mäter LDL-kolesterol.
 • Analys av det onda kolesterolet.
 • Upptäck risk för hjärt- kärlsjukdom.
 • Indikera på kost- eller livsstilsförändringar.

59 kr