🌸 Få 10% rabatt, ange kod: SOMMAR10 i kassan 🇸🇪

HDL-kolesterol – Så kan du öka dina “goda” kolesterolnivåer

HDL-kolesterol – Så kan du öka dina “goda” kolesterolnivåer

HDL-kolesterol, ofta kallat det "goda" kolesterolet, spelar en avgörande roll i att minska risken för hjärtsjukdomar genom att transportera bort LDL-kolesterol, det "dåliga" kolesterolet, från blodkärlen. Genom att hålla koll på dina HDL-nivåer och öka dem, och vid behov kan du förbättra din hjärthälsa, här får du veta hur.

Snabbversion

7 livsmedel som stärker HDL-kolesterolet

Vid låga HDL-kolesterolnivåer är det viktigt att hjälpa till att öka dessa för att stärka hjärt-kärlhälsan. Här har vi listat livsmedel som du kan äta mer av för att höja dina “goda” kolesterolnivåer.

Har du inte koll på dina HDL-kolesterolnivåer? Här kan du läsa mer om hur du testar ditt HDL-kolesterol.

Olivolja: Olivolja, speciellt extra virgin olivolja, är rik på polyfenoler som inte bara ökar HDL-nivåerna utan också förbättrar dess funktion. Använd olivolja istället för smör vid matlagning, i salladsdressingar eller som dip till bröd.

Fet fisk: Fet fisk som sardiner, makrill och lax är rika på omega-3 fettsyror. Dessa fettsyror kan öka storleken på dina HDL-partiklar och därmed förbättra kolesteroltransporten i kroppen. Sträva efter att äta olika sorters fisk minst två till tre gånger i veckan.

Havregryn: Havregryn innehåller lösliga fibrer som kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterol utan att påverka HDL-nivåerna. För en ännu hälsosammare frukost, tillsätt kanel och valnötter till din havregrynsgröt.

Antioxidantrika livsmedel: Frukter och grönsaker som bär, rödbetor, grönkål och röda paprikor är fulla av antioxidanter som skyddar cellerna från skador och kan öka HDL-nivåerna i relation till triglycerider. Varför inte prova att göra smoothies med dessa ingredienser för en näringsrik start på dagen?

Avokado: Avokado är rik på enkelomättade fetter som kan förbättra HDL-nivåerna. Lägg till avokado i dina sallader, på smörgåsar eller gör en guacamole som tillbehör till middagen.

Nötter: Nötter som mandlar, valnötter och pistagenötter innehåller hälsosamma fetter och fibrer som kan öka HDL-kolesterol. Ett litet mellanmål med nötter varje dag kan göra stor skillnad.

Sojaprodukter: Sojaprodukter som till exempel sojamjölk, tofu och edamame kan öka HDL-nivåerna och samtidigt hjälpa till att sänka LDL-kolesterol. Försök att inkludera fler sojabaserade livsmedel regelbundet i din kost.

Så boostar du dina HDL-nivåer

Säkerställ att din veckomatsedel innehåller olivolja, fet fisk, havregryn, avokado, nötter och sojaprodukter för att få i dig kost som hjälper till att öka dina HDL-nivåer. Upprätthåll en hälsosam livsstil med regelbunden motion, avstå rökning och överdriven alkoholkonsumtion.

Livsmedel du bör undvika

För att maximera dina HDL-nivåer bör du undvika livsmedel som innehåller transfetter, såsom friterad mat, processade desserter, fryst pizza och margarin. Dessa fetter sänker dina HDL-nivåer och ökar de skadliga LDL-nivåerna, vilket ökar risken för hjärtsjukdomar.

Relaterade tester

-55%
Hjärtspecialistens kolesterolprofil
Hälsokontroll med specialistläkare

Hjärtspecialistens kolesterolprofil

 • Hälsokontroll framtagen av hjärtspecialist
 • Utlåtande av specialistläkare hjärt-kärlsjukdomar.
 • Analys av din kolesterolprofil/blodfetter.
 • Konsultation för eventuell behandling ingår.

1 795 kr795 kr

Hjärt och kärltest
 • Få insikt om din hjärt-kärlhälsa.
 • Indikation på hjärt och kärlsjukdom.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

369 kr

HDL-kolesterol
Kolesteroltest HDL

HDL-kolesterol

 • Mäter ditt HDL-kolesterol.
 • Det "goda" kolesterolet (HDL).
 • Identifierar risk för hjärt- och kärlsjukdom.

39 kr

LDL-Kolesterol
Kolesteroltest LDL

LDL-Kolesterol

 • Mäter LDL-kolesterol.
 • Analys av det onda kolesterolet.
 • Upptäck risk för hjärt- kärlsjukdom.
 • Indikera på kost- eller livsstilsförändringar.

59 kr