Sexlust och hormoner – så här hänger de ihop

Header

Sexlust, även känd som libido, är en individuell och naturlig biologisk drift som uppmuntrar oss till sexuell aktivitet och intimitet. Det är en komplex kombination av biologiska, psykologiska och sociala faktorer. Sexuell lust varierar mellan olika individer och kan också påverkas av ålder, hälsotillstånd, hormonella förändringar och livsstil.

Vad är sexlust?

Sexlust, även känd som libido, är en persons naturliga önskan och intresse för sexuell aktivitet. Sexlusten påverkas av biologiska, psykologiska och sociala faktorer, känslomässiga tillstånd, samhälleliga normer och av kroppens hormoner. Sexlust varierar från person till person och över tid och är en individuell upplevelse som kan avvika från stereotypa könsmönster.

Vilka hormoner är viktiga och kan påverka vår sexlust?

Hormoner spelar en viktig roll i sexuell lust hos både kvinnor och män, men det finns skillnader i de specifika hormonerna som påverkar sexlusten. Här är de viktigaste hormonerna som påverkar sexuell lust:

Testosteron

Testosteron är det främsta manliga könshormonet och har en betydande roll i sexuell lust hos både män och kvinnor. Hos män är testosteron kopplat till libido och sexuell prestation. Kvinnor har också testosteron, men i mycket mindre mängder, och det har också en inverkan på kvinnors sexuella lust.

Östrogen och progesteron

Östrogen och progesteron är de primära kvinnliga könshormonerna. Östrogen bidrar till vaginal fuktighet och sexuell respons hos kvinnor. Progesteron spelar också en roll i sexuell lust och kan påverka hormonbalansen under menstruationscykeln.

Prolaktin

Prolaktin är ett hormon som främst är känt för att stimulera bröstmjölksproduktionen hos ammande kvinnor. Höga nivåer av prolaktin kan minska sexuell lust hos både män och kvinnor.

Oxytocin

Oxytocin, ibland kallat "kärlekshormonet", frisätts under sexuell aktivitet och intimitet. Det hjälper till att skapa känslor av anknytning och förtroende mellan sexuella partners.

Du hittar de markörer som vi på Testmottagningen kan erbjuda under denna artikel.

Vad kan jag göra om jag misstänker att min sexlust är påverkad av mina hormoner?

Om du märker att din sexlust minskat och om du har en misstanke om att det kan vara dina hormoner som spökar kan det vara en idé att testa dina nivåer av hormoner som testosteron, östrogen, progesteron, prolaktin och oxytocin. Genom att undersöka dessa hormoner kan du få en bättre bild av eventuella obalanser och hur de kan hanteras på bästa sätt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att sexuell lust är en personlig och komplex upplevelse. Hormonella nivåer är en av flera faktorer som kan påverka din sexuella lust, och det är inte alltid en obalans som är den enda förklaringen. Psykologiska och sociala faktorer, din hälsa, dina relationer och din livsstil spelar också en betydande roll i hur du känner och reagerar sexuellt. Det är viktigt att du tar hänsyn till en helhetsbild för att förstå din situation fullt ut.

Relaterade tester

Hormontester

Hormontester


PRL
Prolaktintest

Prolaktin

  • Mäter dina nivåerna av hormonet prolaktin
  • Få mer kunskap om ditt prolaktin värde
  • Indikera eventuell hormonrubbningar

129 kr

-20%
T
Testosterontest

Testosteron

  • Mäter din nivå av testosteron.
  • Analys för att identifiera testosteronbrist.
  • Få ökad insikt av din testosteronnivå.

159 kr127 kr

Hälsokontroller

Hälsokontroller


-20%
Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

  • Mäter dina östrogennivåer.
  • Mäter dina progesteronnivåer.
  • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

225 kr180 kr

Relaterade artiklar