🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Fertilitetstest

1 195 kr

Graviditet och fertilitet

Fertilitetstest

1 195 kr
Fertilitetstest
 • Fertilitetstest anpassat för kvinnor.
 • Analys av dina fertilitetshormoner.
 • Ger insikt i äggreserv och menstruationscykel.
Läs mer

Kampanjkod

Ange koden: MORSDAG i kassen och få 10% rabatt, koden gäller fram till söndag (26/5)


Information

Fertilitetstest för dig som kvinna

Fertilitetstest genom blodanalys är idealiskt för kvinnor som planerar att bli gravida och vill säkerställa att relevanta markörer ligger inom referens inför en eventuell graviditet. Hälsokontrollen innefattar kontroll av fertilitetsrelaterade hormoner, blodstatus, sköldkörtelfunktionen och ger dig insikt om din menstruationscykel och äggreserv.

Vad ingår i fertilitetsprovet?

För att utvärdera fertilitet kan en rad olika biomarkörer analyseras i syfte att ge dig en djupare insyn om din reproduktiva hälsa och identifiera eventuella avvikelser som eventuellt försvårar en befruktning. Fertilitetstestet är utformat för att förbättra förståelsen för din fertilitet genom kontroll av relevanta blodprover som kan påverka fertiliteten. Fertilitetsanalysen kan dock ej ersätta en fullständig utredning av infertilitet då det finns flertalet andra faktorer utöver dina blodvärden som påverkar fertilitet.

Upptäck avvikande värden som kan påverka din fertilitet

Genom blodanalys undersöker vi en rad biomarkörer som spelar en avgörande roll för fertiliteten. Detta inkluderar hormoner som FSH, LH, estradiol, och AMH, som ger en bild av din äggstocksreserv och menstruationscykelns regelbundenhet. Vi kontrollerar även sköldkörtelfunktionen, som kan ha en direkt påverkan på din fertilitet, liksom nivåer av viktiga vitaminer och mineraler som är essentiella för en hälsosam graviditet.

Vilka analyser ingår?

Samtliga analyser utförs av ackrediterat laboratorium i Sverige för högsta möjliga kvalitet och tillförlitlighet. Provsvaren granskas av en legitimerad läkaren som kontrollerar eventuella avvikelser, följande blodprover ingår;

 • Blodstatus: Analys av din blodbild för en detaljerad översikt över blodets cellkomponenter, vilket kan identifiera eventuell anemi eller oregelbundenheter i immunsystemet.
 • Anti-Müllerskt Hormon: En bedömning av äggstockarnas reservkapacitet vilket ger en uppskattning om antalet tillgängliga ägg.
 • Sköldkörteln: Sköldkörtelfunktionen påverkar fertiliteten och det är viktigt att TSH och T4 ligger inom normala intervall.
 • Follikelstimulerande hormon Hjälper till att bedöma äggstockarnas funktion. Höga nivåer kan tyda på minskad äggreserv.
 • Luteiniserande hormon Avgörande för ägglossningen. En ökad koncentration bidrar till att starta ägglossningsprocessen.
 • Östradiol Ett östrogen som är viktigt för att reglera menstruationscykeln och ägglossningen.
 • Prolaktin: Höga nivåer kan störa ägglossningen och är viktigt att kontrollera vid utredning av infertilitet.
 • Folat: B-vitamin som är viktigt för celldelning, blodbildning, äggutveckling och implantation.

  Viktigt att veta innan du beställer

  När du förbereder dig för ett fertilitetsprov är det flera saker att tänka på för att säkerställa att resultaten blir så noggranna och tillförlitliga som möjligt. Vi rekommenderar starkt att du utför testet på morgonen då vissa hormonnivåer kan vara mer stabila och spegla din naturliga cykel mer exakt. Det är även viktigt att undvika stress och fysisk träning 1-2 dygn före provtagningen, eftersom dessa faktorer kan påverka hormonnivåerna och därmed resultaten av ditt test.

  Utöver ovan bör du även överväga:

  • Informera om din menstruationscykel: Ha koll på datumet för din senaste menstruations första dag och om möjligt, berätta om din cykels regelbundenhet. Denna information kan vara avgörande för tolkningen av dina provsvar i relation till din cykel
  • Kost och vätskeintag: Försök att hålla en normal kost och vätskeintag dagen före testet. Extrema dieter eller vätskeförändringar kan potentiellt påverka dina resultat.
  • Avstå från nikotin och alkohol: Nikotin och alkohol kan påverka vissa fertilitetsmarkörer, så det är klokt att undvika dessa substanser inför provtagningen.

  Fertilitetstester ger värdefull information om din reproduktiva hälsa och lämpar sig väl att ta med till din specialistläkare eller gynekolog som ett komplement vid en utökad fertilitetsbedömning. Provresultaten kan hjälpa till att identifiera eventuella utmaningar tidigt och öppnar upp för diskussioner om lämpliga nästa steg i din fertilitetsresa, oavsett om det innebär ytterligare utredningar eller specifika behandlingar. Kom ihåg att ett fertilitetstest är ett verktyg för att ge dig bättre insikter och bör ses som en del av en större bild av din hälsa och välbefinnande.

Proteiner är specifika näringsämnen uppbyggda av flera kombinerade aminosyror. Protein utgör byggstenarna för alla vävnader och används i flera viktiga processer som att bilda celler, enzymer och hormoner.

HB
Hemoglobin
Hemoglobin transporterar syre och koldioxid, det produceras i benmärgen och är viktigt för kroppens funktion och för diagnos av sjukdomar.
Läs mer
WBC
Leukocyter, LPK
Leukocyter är vita blodkroppar som är viktiga för kroppens immunförsvar och skyddar mot infektioner och sjukdomar genom att angripa skadliga ämnen.
Läs mer
MCV
MCV
Röda blodkroppar transporterar syre, produceras i benmärgen (120 dagars livslängd), och storleken är avgörande för funktionen.
Läs mer
PLT
Trombocyter, TPK
Trombocyter, även kända som blodplättar, är celler viktiga för blodkoagulering. De produceras i benmärgen och hjälper till att förhindra blödning genom att bilda blodproppar vid skador. Blodplättarna fäster vid skadestället och bildar en propp för att stoppa blödningen och skydda kroppen.
Läs mer

Hjärt- och blodkärlsbiomarkörer är specifika ämnen eller indikatorer som kan mätas i blodet för att utvärdera hälsan och funktionen hos det kardiovaskulära systemet. Dessa biomarkörer ger värdefull information om risken, diagnosen och hanteringen av olika hjärt- och blodkärlstillstånd.

RBC
Erytrocyter EPK
Röda blodkropparna erytrocyter är den vanligaste typen av blodkroppar hos människan. Dessa ansvarar bland annat för att transportera syre och avlägsna koldioxid från kroppen.
Läs mer
EVF
Hematokrit, EVF
Hematokrit, även känt som EVF eller b-evf, mäter röda blodkroppars andel av blodvolymen, vanligtvis som procent. Röda blodkroppar transporterar syre, så hematokritnivån ger viktig information om hälsan.
Läs mer
HBM
Hemoglobinmassa MCH
Hemoglobinmassa påverkas av flera faktorer som antal röda blodkroppar, storlek och mängd hemoglobinmassa i varje cell. Högre hemoglobinmassa ger bättre syreleverans och minskad trötthet under fysisk aktivitet.
Läs mer

Hormonerna är ämnen som reglerar hur du mår, påverkar kroppens utveckling och styr flera viktiga processer. Hormoner produceras i särskilda körtlar och celler.

AMH
Anti-Mylleriskt hormon
Anti-Mullerskt hormon (AMH) är ett könshormon som produceras av testiklarna hos män och äggstockarna hos kvinnor. Det reglerar antalet äggblåsor som utvecklas i äggstockarna och påverkar därmed fertiliteten.
Läs mer
E2
Östradiol
Östradiol är en form av östrogen, en av de viktigaste kvinnliga könshormonerna. Det spelar en viktig roll i regleringen av menstruationscykeln, förberedelse för graviditet, och upprätthållande av normala kvinnliga reproduktiva funktioner.
Läs mer
FSH
Follitropin
FSH (follikelstimulerande hormon), är ett könshormon som produceras av hypofysen i hjärnan och har stor inverkan för reproduktiv hälsa och fertilitet hos både män och kvinnor.
Läs mer
LH
Lutropin (LH)
Lutropin, även känt som luteiniserande hormon (LH), är ett hormon som produceras av hypofysen, en körtel belägen i hjärnan. LH spelar en viktig roll i reproduktionssystemet hos både män och kvinnor.
Läs mer
PRL
Prolaktin (PRL)
Prolaktin är ett hormon som produceras och frisätts av den främre hypofysen, en körtel i hjärnan. Det spelar en viktig roll i regleringen av reproduktions- och amningsfunktioner hos kvinnor.
Läs mer
FT4
T4 Fritt
T4 Fritt är ett sköldkörtelhormon som mäter det fria tyroxinet i blodet och spelar en viktig roll i kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. En obalans kan indikera sköldkörtelproblem.
Läs mer
TSH
TSH
TSH är ett hormon som produceras av hypofysen. TSH spelar en viktig roll i kroppens hormonsystem och stimulerar sköldkörteln att producera hormonerna T4 och T3.
Läs mer

Innan du besöker en mottagning för provtagning behöver du göra följande:

Aktivera remiss och välj mottagning

För att aktivera din remiss följer du enkelt instruktionerna som du får via e-post efter genomfört köp. Mejlet innehåller en aktiveringskod, genom att klicka på länken i mejlet kommer du in i flödet för att fylla i uppgifter, aktivera remissen och välja mottagning i provsvarstjänsten zample.

Inför provtagningen

 • Lämna provet innan kl. 10:00 på morgonen.
 • Vila i 15 minuter på plats på provtagningsenheten.
 • Ta med giltig legitimation.

Remissen finns digitalt hos provtagningsenheten efter att du har aktiverat den, följ instruktionerna du får via e-post. Här kan du läsa våra riktlinjer inför provtagning.

Här kan du testa dig

Produkter i samma kategori

IVF-screening
Screening infektionssjukdomar

1 595 kr

Hur fungerar det?

Få koll på din hälsa – fyra enkla steg

1. Beställ hälsokontroll

Välj en hälsokontroll eller skapa din egen genom att lägga till valfria hälsotester i din varukorg.

Se våra hälsotester

2. Aktivera remissen

Efter betalningen får du en aktiveringskod via mejl. Logga in via "Mina provsvar" eller klicka på länken i mejlet, och använd koden för att aktivera remissen och välja mottagning.

Logga in

3. Lämna blodprovet

Du besöker sedan vald mottagning för att lämna ditt prov. Din remiss är giltig i 5 månader efter aktivering.

Hitta närmaste mottagning

4. Provsvar och utlåtande

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, provsvaren inkommer löpande. När alla provsvar har inkommit granskas de och utfärdas av en läkare.

Varför Testmottagningen.se?

Hos oss får du alltid:

Kvalitativ analys

För att erbjuda dig högsta möjliga kvalitet och service samarbetar vi med ackrediterade laboratorier och utbildad hälso- och sjukvårdspersonal.

Lägsta möjliga pris

Vår vision är att så många som möjligt ska ha möjligheten att förbättra sin hälsa. Därför strävar vi alltid efter att hålla låga priser.

Stor valfrihet – baserat på dina behov

Hos oss kan du alltid välja fritt bland alla våra hälsomarkörer och utforma din egna personliga hälsokontroll utifrån dina behov.

Snabba provsvar – granskat av läkare

Du får dina provsvar inom 1-5 arbetsdagar, dessa granskas och bedöms av läkare. Vid kraftigt avvikande provsvar blir du uppringd. Du kan även boka tid med läkare för en personlig genomgång av dina provsvar.

Frågor och svar

Lägg till hälsokontrollen eller testerna som du vill utföra i varukorgen, gå till kassan och välj betalningsalternativet som passar dig. Efter genomförd betalning skickar vi ett mejl med en aktiveringskod för din remiss. Aktiveringskoden använder du i provsvarstjänsten "Min journal" för att aktivera remissen och välja mottagning där du vill lämna dina prover.

Läs mer

Vi samarbetar med Sveriges främsta laboratorier, Unilabs, Karolinska och Synlab samt provtagningskliniker hos Encia för att du som kund ska få högsta möjliga kvalité. Det är dit du går för provtagning som utförs av deras erfarna personal. Analysen utförs av behörig personal hos Unilabs, Synlab och Karolinska.

Läs mer

För att skapa din egen remiss väljer du de specifika markörer som du vill testa dig för i varukorgen. När du genomför ditt köp skapas en egen remiss utifrån dina val.

Läs mer

Det tar oftast 1-5 arbetsdagar att få sin provsvar, dessa skickas löpande till dig vart eftersom analysen är gjord. Om det ingår ett läkarutlåtande i din hälsokontroll kommer hens kommentar i den slutgiltiga rapporten när alla provsvar inkommit.

Läs mer

Nej, blodprover ersätter inte kontakt med sjukvården som tillsammans med sjukdomshistoria, kliniska undersökningar och eventuella blodprover kan ställa en diagnos.

Läs mer

Ja, samtliga tester och hälsokontroller hos oss kan du köpa till en annan person. Efter att du genomfört ett köp kommer du få ett mejl med en aktiveringskod. Aktiveringskoden är inte personlig vilket medför att du kan ge bort aktiveringskoden till valfri person. Personen som ska använda koden behöver ha ett svenskt personnummer eller giltigt reservnummer.

Läs mer

Relaterade artiklar