AMH

AMH

Anti-Mylleriskt hormon

Anti-Mullerskt hormon (AMH) är ett könshormon som produceras av testiklarna hos män och äggstockarna hos kvinnor. Det reglerar antalet äggblåsor som utvecklas i äggstockarna och påverkar därmed fertiliteten.

Testmottagningen.se - Hälsokontroller för ökat välmående

Prisvärda hälsokontroller

Vad är Anti-Mylleriskt hormon?

AMH är ett könshormon som produceras av sertolicellerna i testiklarna hos män och granulosacellerna i äggstockarna hos kvinnor. Hormonet spelar en viktig roll i utvecklingen av det manliga och kvinnliga reproduktionssystemet.

Hos män är AMH nödvändigt för att undertrycka utvecklingen av de kvinnliga könsorganen under embryonala stadier och för att bidra till utvecklingen av testiklarna. Hos kvinnor reglerar AMH antalet äggblåsor som utvecklas i äggstockarna. Detta är viktigt för att upprätthålla fertilitet och reglera menstruationscykeln.

När en kvinna föds har hon en viss mängd äggblåsor. Denna mängd minskar med åldern och när antalet äggblåsor minskar tillräckligt mycket kommer kvinnan att gå in i klimakteriet. AMH-nivåerna i blodet kan användas som en indikator på antalet äggblåsor som finns kvar i äggstockarna. Låga nivåer av AMH kan indikera en minskning av antalet äggblåsor och därmed minska möjligheterna till graviditet.

Varför analyseras AMH-nivåerna?

Analys av Anti-Mullerskt hormon användas framförallt för att ge dig en insikt i din reproduktionsförmåga och fertilitet. Hos kvinnor kan höga nivåer av AMH indikera polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), ett tillstånd som påverkar fertiliteten och kan orsaka hormonella obalanser. Hos män kan låga nivåer av AMH vara ett tecken på infertilitet eller andra medicinska tillstånd som påverkar reproduktionssystemet.

AMH-nivåer användas även för att bedöma risken för äggstockscancer hos kvinnor. Höga nivåer av AMH kan indikera en ökad risk för äggstockscancer, särskilt hos kvinnor som har en ärftlig benägenhet för sjukdomen.

AMH-nivåer kan också användas för att övervaka hormonbehandlingar vid genomgång av en könskorrigering. Hos transmän kan AMH-nivåerna användas för att övervaka effekterna av testosteronbehandling på reproduktionssystemet.

Tester som innehåller markören Anti-Mylleriskt hormon

Hormontester

Hormontester


  • Mäter din nivå av Anti-Mylleriskt hormon.
  • AMH-prov analys av Anti-Müllerin Hormon.
  • Få ökad insikt om din fertilitet.

495 kr