Proteiner är specifika näringsämnen uppbyggda av flera kombinerade aminosyror. Protein utgör byggstenarna för alla vävnader och används i flera viktiga processer som att bilda celler, enzymer och hormoner.
Njur- och levermarkör
Albumin är ett protein från levern som håller vätskan i blodbanan. Vid njursjukdom kan albumin läcka ut i urinen, vilket resulterar i lägre albuminnivåer i blodet och svullnad på kroppen. Lågt albuminvärde kan också indikera dåligt näringstillstånd.
Apolipoprotein A1
Apolipoprotein A1 är den huvudsakliga proteinkomponenten i högdensitetslipoprotein, HDL-kolesterol “det goda kolesterolet”, och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Apolipoprotein B
Blodfettsrubbningar ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och Apolipoprotein B, en proteinkomponent i LDL-kolesterol även känd som "det onda kolesterolet", bidrar till denna risk.
Hjärt- och kärlmarkör
Genom att bestämma förhållandet mellan Apolipoprotein B och Apolipoprotein A1 får man en indikation på balansen mellan dessa, vilket är en bra indikator för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Blodstatus & B-celler
Basofila granulocyter är en typ av vita blodkroppar bildade i benmärgen från stamceller och används för att bedöma hälsan i benmärgen och för att upptäcka eventuella sjukdomar eller infektioner i kroppen.
C-reaktivt protein
CRP är en förkortning av C-reaktivt protein som ingår i vårt immunförsvar. CRP (snabbsänka) mäts för att kontrollera att du inte har en infektion eller inflammation i kroppen.
Blodstatus & B-celler
Eosinofila granulocyter är vita blodkroppar som är involverade i kroppens försvar mot allergier och parasiter, bildas i benmärgen och används för diagnostik av sjukdomar som autoimmuna sjukdomar, allergier eller parasitinfektioner, och ingår i en differentialräkning av B-celler bland annat vita blodkroppar.
Järnbrist/järninlagring
Kroppens järn lagras av ferritin som är ett protein. En normal nivå av ferritin är viktig för kroppens bildande av hemoglobin som sker genom järn.
Diabetes- & insulinmarkör
HbA1c är ett blodprov som mäter ditt långtidssocker, det är det blodsocker bundits till röda blodkroppar under en tremånadersperiod. HbA1c visar halten av blodsockret under den perioden.
Blodstatus & B-celler
Hemoglobin transporterar syre och koldioxid, det produceras i benmärgen och är viktigt för kroppens funktion och för diagnos av sjukdomar.
Riskbedömning & inflammation
Högkänsligt CRP är en markör för inflammation och används som en indikator på risken för kardiovaskulär sjukdom och låggradig inflammation.
Vita blodkroppar
Leukocyter är vita blodkroppar som är viktiga för kroppens immunförsvar och skyddar mot infektioner och sjukdomar genom att angripa skadliga ämnen.
Vita blodkroppar
Lymfocyter är en viktig typ av vita blodkroppar i immunsystemet som inkluderar B-lymfocyter som producerar antikroppar och T-lymfocyter som direkt attackerar infekterade celler och cancerceller, och också bidrar till minnet av tidigare möten med främmande ämnen.
Erytrocyters medelcellvolym
Röda blodkroppar transporterar syre, produceras i benmärgen (120 dagars livslängd), och storleken är avgörande för funktionen.
Blodstatus & B-celler
Monocyter är vita blodkroppar som utgör cirka 2-8% av vita blodkroppar och är viktiga för immunförsvaret som, när de når vävnaden, omvandlas till makrofager och är specialiserade på att fånga upp och förstöra främmande partiklar och bakterier samt bidrar till att reglera inflammation och koordinera immunförsvaret.
Vita blodkroppar
Det finns flera olika typer av vita blodkroppar, neutrofila granulocyter är en, dessa har alla viktiga uppgifter för kroppens immunförsvar.
Blodstatus
Trombocyter, även kända som blodplättar, är celler viktiga för blodkoagulering. De produceras i benmärgen och hjälper till att förhindra blödning genom att bilda blodproppar vid skador. Blodplättarna fäster vid skadestället och bildar en propp för att stoppa blödningen och skydda kroppen.
Sexualhormonbindande globulin
SHBG är ett protein som produceras i levern och som binder till könshormoner såsom testosteron och östradiol i blodet.
Järnbristmarkör
Blodet innehåller ett protein som heter transferrin som binder järn i kroppen. Järnet kan transporteras från tarmen till andra delar av kroppen med hjälp av transferrin. TIBC (järnbindande kapacitet) mäter hur mycket transferrin det finns i blodet för att transportera järn.
Järnbristmarkör
Transferrin är en proteinkomponent från levern som transporterar järn till kroppens vävnader, inklusive röda blodkroppar, för hemoglobinproduktion. Det reglerar järnnivåerna i kroppen och säkerställer tillräckligt järn för hemoglobinproduktion och syretransport i blodet.