En hormonell obalans kan ha betydande inverkan på menstruationscykeln, humöret, ämnesomsättningen, libido och sömnen. Vår Hormonell balans kvinna Plus-panel mäter hormon- och antikroppsnivåer för att ge insikt i eventuella underliggande orsaker till symtom som trötthet, energilöshet, låg sexlust och viktförändringar. Genom att testa viktiga kvinnliga hormoner kan du få insikt i de specifika förändringar som din kropp kan genomgå. Detta kan hjälpa till att identifiera eventuella obalanser och möjliggöra riktade åtgärder för att återställa hormonell balans och förbättra ditt välbefinnande.
Hormoner som analyseras i hälsokontrollen
Östradiol (östrogen)
Östradiol är den främsta formen av östrogen hos personer som tilldelas kvinnligt kön vid födseln och det produceras av äggstockarna. Det är ett viktigt könshormon som spelar en central roll för ägglossning och reproduktiv hälsa hos personer med förmåga att bli gravida. Efter klimakteriet minskar östradiolnivåerna betydligt. Östradiol är även involverat i skelettutveckling, kvinnlig utveckling av sekundära könsegenskaper samt optimal funktion av hjärnan och reproduktionssystemet. Det är en avgörande komponent för att upprätthålla välbefinnandet och reproduktionsfunktionen hos personer av kvinnligt kön.
Progesteron
Progesteron är ett hormon som spelar en viktig roll för att upprätthålla livmoderslemhinnan och stödja en framgångsrik graviditet. Produktionen av progesteron sjunker betydligt när en kvinna når klimakteriet och äggstockarnas funktion minskar. Detta kan påverka menstruationscykeln och fertiliteten. Progesteron är centralt för att upprätthålla reproduktiv hälsa och är av särskild betydelse under fertilitetsperioden hos kvinnor som kan bli gravida.
Luteiniserande hormon (LH)
Luteiniserande hormon (LH) är ett hormon som produceras i hypofysen och spelar en avgörande roll i stimuleringen och mognaden av äggstocksfolliklar i äggstockarna. Äggstocksfolliklar är små vätskefyllda säckar som innehåller omoget ägg. Under menstruationscykeln mognar ett ägg inom follikeln, vilket resulterar i att follikeln brister och ägget frigörs från äggstocken för eventuell befruktning. LH är nyckeln till denna process och är nödvändigt för ägglossning och fertilitet.
Follikelstimulerande hormon (FSH)
Follikelstimulerande hormon (FSH) är ett hormon som produceras av hypofysen i hjärnan och spelar en betydande roll i tillväxt och mognad av äggstocksfolliklar, samt i ägglossning och menstruationscykeln. Med åldern ökar vanligtvis de basala nivåerna av FSH på grund av minskad äggstocksreserv, vilket kräver högre nivåer av FSH för att stimulera äggstockarnas funktion. En normal FSH-nivå kan indikera att en person med livmoder har en adekvat mängd ägg för sin reproduktiva ålder. FSH är en viktig parameter för att bedöma fertilitet och reproduktiv hälsa hos individer med förmåga att bli gravida.
Kortisol
Kortisol är ett hormon som produceras i binjurarna och frisätts som respons på stressfaktorer såsom sjukdom och träning. Det är känt som kroppens "stresshormon", men har även flera andra funktioner, inklusive reglering av blodsockernivåer och energiomsättning. Kortisolnivåerna är vanligtvis högst på morgonen och sjunker till sina lägsta värden mitt i natten.
DHEAS
DHEAS (dehydroepiandrosteron-sulfat) är ett androgenhormon som främst produceras av binjurarna. Hos personer som tilldelats kvinnligt kön vid födseln produceras också en mindre mängd av äggstockarna. DHEAS fungerar som en föregångare till andra könshormoner i kroppen. Den huvudsakliga formen av DHEAS i blodet är bunden till en sulfatgrupp och kallas DHEA-S. Genom att mäta nivåerna av DHEA-S i detta test kan man få insikt i hormonbalansen och hur detta hormon påverkar kroppen.
Sköldkörtelhormonerna TSH, T4 och T3
Sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) är ett hormon som produceras av hypofysen och reglerar produktionen av sköldkörtelhormonerna T3 och T4. Det betraktas som en känslig markör vid screening för sköldkörtelsjukdomar. Fritt T3 är den mer aktiva formen av sköldkörtelhormonet T3 och spelar en roll i kroppens energiomsättning. Fritt T4 är den dominerande formen av sköldkörtelhormonet T4 och är viktig för att reglera energianvändning i kroppens celler.
Prolaktin
Prolaktin är ett hormon som produceras i hypofysen och spelar en central roll i regleringen av bröstmjölksproduktion hos kvinnor. Utöver dess funktion vid amning påverkar det även menstruationscykeln och fertiliteten. Förhöjda prolaktinnivåer kan vara associerade med problem som oregelbunden mens och infertilitet hos kvinnor.
Testosteron (för kvinnor)
Testosteron är ett androgenhormon som vanligtvis förknippas med män, men det produceras även i små mängder hos kvinnor. Det är viktigt för upprätthållandet av benmassa, muskelmassa och sexuell funktion. Obalanser i testosteronnivåer hos kvinnor kan påverka energinivåer, humör och libido. Detta test ger insikt i hormonella förändringar och kan vara användbart vid utvärdering av hormonell hälsa hos kvinnor.