Blodpropp

Header

En blodpropp, även känd som trombos, är en onormal klump av blod som bildas inuti blodkärlen. Blodproppar bildas vanligtvis som en del av kroppens naturliga försvarsmekanism för att stoppa blödning vid skador på blodkärlen.

Testmottagningen.se - Hälsokontroller för ökat välmående

Prisvärda hälsokontroller

Vad är en blodpropp?

En blodpropp är ett tillstånd där koagulerat blod blockerar blodflödet någonstans i kroppen. Vanligtvis bildas blodproppar i benen, men de kan även uppstå i exempelvis lungan eller hjärnan. Mindre blodproppar kan ibland orsaka obemärkta symtom, medan större proppar kan vara livshotande. Blodförtunnande läkemedel används både för att förebygga och behandla blodproppar.

Vanliga symptom

Det är viktigt att vara medveten om de olika symptomen som kan indikera en blodpropp. De vanligaste tecknen inkluderar svullnad, smärta, ömhet eller rodnad i det drabbade området, liksom andnöd och bröstsmärtor. Om du upplever några av dessa symtom, bör du söka medicinsk hjälp akut, oavsett var i kroppen blodproppen sitter. Behandlingen för en blodpropp beror på dess storlek och var i kroppen den sitter. Mindre blodproppar kan hanteras med blodförtunnande läkemedel, medan större proppar kan kräva mer aggressiv behandling såsom trombolytisk terapi eller kirurgiskt ingrepp. Oavsett vilken typ av behandling som krävs, är det viktigt att agera snabbt för att undvika allvarliga konsekvenser av en blodpropp.

Relaterade tester och hälsokontroller

Hälsokontroller

Hälsokontroller


Blodstatus och B-celler test
  • Hälsokontroll som mäter din blodstatus.
  • Analys av blodceller som påverkar din allmänna hälsa.
  • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.
  • Indikation på eventuella sjukdomar.

159 kr