C-Peptid – Ett blodprov för kroppens egen insulinproduktion
C-peptid är en blodanalys som vanligtvis genomförs för att förstå kroppens insulinproduktion och kan vara avgörande för rätt diagnos och eventuell behandling. Testet bör dock alltid bedömas i ett kliniskt sammanhang och fördelaktigt genomföras tillsammans med andra relevanta blodprover, såsom glukos och HbA1c.
Vad visar ett C-peptidtest?
C-peptid bildas som en biprodukt när kroppen producerar insulin i bukspottkörteln. Eftersom insulin och C-peptid frisätts i lika stora mängder ger detta test en pålitlig indikation på hur mycket insulin kroppen själv producerar.
C-Peptid mäts oftast för att ge svar på två olika frågeställningar som handlar om vilken typ av diabetes en person har som till exempel diabetes 1 eller diabetes 2 samt vid en diabetesdiagnos kunna ta beslut om vilken typ av behandling av diabetes som till exempel att börja med insulin eller ej. Personer med typ 1-diabetes har ofta låga eller obefintliga C-peptidnivåer till skillnad från personer med typ 2-diabetes som vanligtvis har normala eller förhöjda nivåer.
Tolkning av provsvar för S- C-Peptid
Förhöjda C-peptidnivåer kan förekomma vid insulinresistens, fetma och vissa hormonella sjukdomar, medan låga nivåer kan tyda på nedsatt insulinproduktion vid exempelvis typ 1-diabetes eller långt framskriden typ 2-diabetes. I vissa fall kan testet även användas för att utvärdera insulinproducerande tumörer i bukspottkörteln (insulinom) eller vid utredning av hypoglykemi (lågt blodsocker) av oklar orsak.
C-Peptid ska användas som ett blodprov som kan hjälpa till att svara på ovan frågeställningar och bör inte mätas enskilt utan tillsammans med glukos.