Minska ditt sockerintag för en bättre hälsa och håll koll på ditt blodsocker.

Header

Socker har länge varit en integrerad del av våra livsmedel och drycker, men överdriven konsumtion är i många fall orsaken till några av våra vanligaste hälsoproblem. För att främja en hälsosammare livsstil och förebygga sjukdom är det av stor vikt att vi reducerar vårt sockerintag. För att mäta effekterna av socker i kroppen är det avgörande att övervaka sockerhalten i blodet genom testning. I denna artikel kommer vi att utforska varför det är viktigt att minska sockerintaget och vilka biomarkörer som kan användas för att mäta socker i blodet.

Varför minska sockerintaget?

Vi kan lika gärna erkänna det direkt, socker har en söt smak som vi alla finner lockande och njutbar. Det är den söta smaken som gör socker tilltalande för våra smaklökar och ger en behaglig smakupplevelse vilket självklart alla livsmedelsproducenter är fullt medvetna om.

Med tanke på alla livsmedel som innehåller socker blir det i princip omöjligt att utesluta. Men däremot är en överdriven konsumtion av socker direkt skadlig och kan kopplas till en rad hälsoproblem, inklusive fetma, diabetes typ 2, hjärtsjukdomar, leverförfettning och inte minst tandproblem. Här är några skäl till varför det är viktigt att minska sockerintaget:

  • Viktökning och fetma: Socker är rikt på kalorier men saknar nästan all näring. För mycket socker kan öka risken för viktökning och fetma, vilket i sin tur ökar risken för andra hälsoproblem.
  • Diabetes typ 2: Högt sockerintag kan leda till insulinresistens och öka risken för att utveckla diabetes typ 2. Att minska sockerintaget kan bidra till att reglera blodsockernivåerna och förebygga sjukdomen.
  • Hjärtsjukdomar: Överflödigt socker kan öka risken för hjärtsjukdomar genom att bidra till högt blodtryck, höga triglyceridnivåer och inflammation i kroppen.
  • Leverhälsa: För mycket socker kan orsaka leverförfettning, vilket kan leda till allvarliga leverproblem, inklusive skrumplever.

Rekommenderat sockerintag per dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi begränsar vårt intag av tillsatt socker. I normalfallet har en vuxen person ett dagligt energibehov på 2000 kcal. Den generella rekommendationen är att inte konsumera mer än 10 procent av det totala energiintaget. Detta motsvarar ca 50 gram (12 teskedar) tillsatt socker per dag vilket inkluderar tillsatt socker i både mat och dryck.

För att minska på de vardagliga sockerintagen bör vi dra ner på godis, läsk, söta drycker och bakverk, vilket är en effektiv metod. Men för att komma ner under de rekommenderade sockernivåerna behöver vi även se över den vanliga maten som vi äter, särskilt halvfabrikat och färdigmat.

Hälsotester för att mäta socker i blodet?

För att hålla koll på ditt sockerintag och främja en hälsosam kost räcker det i många fall med att minska eller helt utesluta de överdrivna sockerbomberna i din vardag. Genom att vara medveten om innehållet i de livsmedel du äter kan du aktivt hålla koll på ditt sockerintag och arbeta mot en mer balanserad kost. Men för att utvärdera sockerintaget och dess effekter på kroppen kan det vara fördelaktigt att analysera flera hälsomarkörer för att få ökad insikt om sockerhalten i blodet. Här nedan har vi listat några vanligt förekommande biomarkörer som används för just detta ändamål:

  • Glukos Mäter sockerhalten i blodet efter fasta. Normala värden för fasteglukos ligger vanligtvis mellan 4,2 - 6,0 mmol/L. Högre värden kan indikera prediabetes eller diabetes.
  • HbA1c HbA1c koncentrationen speglar din genomsnittliga sockerbelastning i blodet under de närmaste 2-3 månaderna. HbA1c används främst för att diagnostisera och övervaka diabetes.
  • C-peptid Används för att bedöma insulinproduktionen i kroppen.C-peptid är en peptid som bildas samtidigt med insulin vid nedbrytningen av proinsulin i bukspottkörteln. Insulin och C-peptid frigörs i liknande mängder i blodet, vilket gör C-peptid till en användbar biomarkör för att bedöma insulinproduktionen.

Hälsotesterna ovan används för att bedöma sockerhalten i blodet och kan ge dig information om sockermetabolismen och eventuella problem med reglering av blodsockernivåerna. Det är viktigt att notera att det finns ytterligare biomarkörer och tester som kan användas i mer specialiserade sammanhang, men ovanstående är de vanligaste för att mäta socker i blodet i rutinmässiga hälsoundersökningar och diabetesdiagnostik.

Relaterade tester

Blodsockertester

Blodsockertester


CPE
Diabetestest

C-peptid

  • Mäter nivå C-Peptid
  • Ger svar på typ av diabetes
  • Blodprov inför beslut om behandling
  • Rekommenderas tillsammans med glukos

149 kr

GLU
Blodsockertest

Glukos

  • Mäter din glukoshalt.
  • Få bättre insikt i dina blodsockernivåer.
  • Kan påvisa om du ligger i riskzon för diabetes.

49 kr

HBA
Diabetes & blodsockertest

HbA1c

  • Blodsockertest, analys av din blodsockerhalt.
  • Påvisar eventuell risk att få diabetes mellitus typ-2.
  • Analyseras för att screena och diagnostisera diabetes mellitus typ-2.
  • Visar halten av ditt långtidssocker.

79 kr

Relaterade artiklar