Betalas på plats
Symtom vid histaminintolerans påminner ofta om en allergisk reaktion med huvudvärk, magproblem och klåda. Genom ett histaminintoleranstest mäts blodets koncentration av enzymet diaminoxidas (DAO) som behövs för att bryta ner histamin från olika födoämnen.
Så går det till: Testet är ett blodtest och tas genom ett kapillärprov (stick i fingret) där ett par bloddroppar tas ut. Testet genomförs av vår personal.
Provsvar: Du har normalt svar inom 15 arbetsdagar efter att vårt labb mottagit ditt prov. Provsvaret skickas digitalt till din e-post. Tillsammans med ditt provsvar får du en utförlig rapport på svenska om dina värden.
Det är olika vilka och hur mycket eller lite symtom man får vid histaminintolerans, man kan ha både lindrigare och svårare. Här är de vanligast förekommande symtomen:
Histamin finns naturligt i kroppen och hjälper kroppen att bekämpa patogener och toxiner, men hos vissa personer klarar kroppen inte av att bryta ner histamin tillräckligt snabbt vilket gör att inflammationerna tar över och ger olika symptom såsom huvudvärk, magproblem och klåda. Detta kallas för histaminintolerans.
Histaminintolerans beror antingen på för mycket histamin i kroppen som inte kan brytas ner, orsakat av antingen överproduktion (på grund av andra allergier, bakterier eller blödningar i mage och tarm) eller på ett för stort intag av histamin från kosten. Det kan också vara orsakat av antingen brist på enzymet diaminoxidas (DAO) eller på grund av att enzymfunktionen är nedsatt. Då kan kroppen inte bryta ner den höga nivå av histamin som finns kroppen och histaminreaktion blir till följd. Enzymet diaminoxidas – DAO som bryter ner och oskadliggör matens histamin finns i tunntarmen. Brist på DAO-enzymet kan vara medfödd, bero på dålig tarmflora eller orsakas av för hög alkoholkonsumtion. Det kan också orsakas av mediciner såsom smärtstillande preparat, läkemedel mot astma, slemlösande medel, blodtryckssänkande medicin eller antibiotika.
Histamin är en biogen amin som är ett naturligt ämne i kroppen. Histamin hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen. Symtom på histaminintolerans uppstår vanligtvis omedelbart efter att man ätit livsmedel rika på histamin, men det kan dröja upp till två timmar innan man får märkbara symtom.
Om man är histaminintolerant är det bra att undvika livsmedel som är rika på histamin (se listan nedan), man kan även ta ett enzym innehållandes diaminoxidas som bryter ner histamin i mat.
Det är viktigt att frysa in matrester direkt efter tillagning eftersom histamin bildas hela tiden, både i rumstemperatur och i kylskåpet. Nivåerna av histamin i olika livsmedel varierar också med mognadsgraden och du bör därför undvika att äta mogna och fermenterade livsmedel som lagrade ostar, alkoholhaltiga drycker, produkter som innehåller jäst och fisk som inte är helt färsk. Låt bli eller undvik att äta konserverade livsmedel, halvfabrikat och färdiglagade måltider.
Livsmedel som alkohol (särskilt rödvin och champagne), ost, havsmat, fisk och fisksåser, rå och rökt korv samt frukt (speciellt kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya, jordgubbar och citrusfrukter). Även tillsatser som bensoat, sulfiter, nitrit, glutamat, livsmedelsfärger samt vetegroddar och nötter är så kallade histaminfrigörare. Histaminfrigörare är livsmedel som frisätter histamin i tunntarmen.
Provtagningen utförs av erfaren personal på någon av våra mottagningar i Stockholm och Göteborg. Provsvar och resultat skickas digitalt via e-post.
Boka tid på någon av våra mottagningar.
Enkel, trygg och smidig provtagning.
Provet skickas på analys.
Resultatet skickas digitalt.