Betalas på plats
Glukos är ett av de vanligaste blodproven vid utredning av diabetes och i olika hälsokontroller. Personer som har diabetes mäter efter en ställd diagnos ofta själva glukoshalten med en blodsockermätare. Glukos kan mätas i både plasma och i blod.
Att ha för mycket eller för lite glukos i blodet kan betyda att det finns en avvikelse som behöver följas upp. Genom att kontrollera din glukoshalt kan du få svar på om du har diabetes eller om du löper en risk att få det.
Så går det till: Testet är ett blodprov som genomförs på vald provtagningsenhet.
Provsvar: Du har normalt svar inom 6 bankdagar efter provtagning. Provsvaret skickas digitalt till din e-post. Tillsammans med ditt provsvar får du en rapport på svenska om dina värden och läkarens kommentar.
Att tänka på: Blodprovet bör tas så tidigt som möjligt på dagen, senast innan kl 10:00.
Kom ihåg: Ta med dig giltig legitimation vid provtagningstillfället.
Glukos är en typ av socker som finns i blodet och är kroppens huvudsakliga källa till energi. Glukos kommer från maten du äter. Insulin som är ett hormon hjälper till att flytta glukos från ditt blodomlopp in i dina celler för att ge dem energi.
Med blodsocker, socker i blodet eller blodglukos menas koncentrationen av glukos i ditt blod. Den anges ofta med mmol/L som står för millimol per liter. Man kan ha både högt och lågt blodsocker. Personer som har diabetes har onormalt högt blodsocker.
Ett högt värde är när P-Glukos-värde har mätts till 7,0 mmol/L eller högre vid minst två olika dagar. Ett högt värde kan bero på diabetes. Men även läkemedel och andra sjukdomar kan höja blodsockret, dessa sjukdomar gör att kroppens energisystem blir stressat som vid till exempel en kraftig infektion, hjärtinfarkt, sjukdom som påverkar hormonerna från bjunjurar eller hypofysen. Det kan också vara en sjukdom i bukspottkörteln eller levern.
Låga värden visas oftast inte hos diabetiker om man inte har tagit för mycket av det blodsockersänkande läkemedel som är förordat av en läkare. Eller om man har ansträngt sig fysiskt utan att äta tillräckligt innan.
Ett lågt värde räknas som lägre än normalt när det P-glukos resultat understiger 4 mmol/L. Detta är dock mycket ovanligt även hos de som inte har diabetes, när värdet understiger 4 mmol/L kan det bero på svält eller en långvarig bantning eller fasta.
Om du är gravid kan du göra en glukosbelastning i vecka 28-29 vilka är den vanligaste tidpunkten under graviditeten för att få graviditetsdiabetes.
Testet finns ej i lager ännu och kommer att lanseras inom kort.
Provtagningen utförs av erfaren personal på någon av våra mottagningar i Stockholm och Göteborg. Provsvar och resultat skickas digitalt via e-post.
Boka tid på någon av våra mottagningar.
Enkel, trygg och smidig provtagning.
Provet skickas på analys.
Resultatet skickas digitalt.