Allergener från födoämnen omfattar olika proteiner som förekommer i livsmedel och kan orsaka en allergisk reaktion i kroppen.
Allergen i födoämnesallergi
Torsk är en vanlig orsak till fiskallergi, och allergiska reaktioner mot torskprotein är vanligtvis relaterade till proteinet parvalbumin, som är den huvudsakliga allergena komponenten i fisk.
Allergen i födoämnesallergi
Äggvita är en vanlig allergen som innehåller högkvalitativt protein, främst albumin, och kan orsaka allergiska reaktioner hos personer som är känsliga mot detta protein
Allergen i födoämnesallergi
Allergen komjölk är en annan benämning för allergi mot mjölkprotein, det vill säga en allergisk reaktion mot proteiner som finns i mjölk från kor.
Allergen i födomämne
Jordnötter innehåller flera proteinkomponenter som orsakar allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för jordnötter.
Allergen i födoämne
Allergenet i senap är proteiner som finns naturligt i senapsfrön och kan orsaka allergiska reaktioner. En senapsfröallergi kan testas genom blodprov som mäter mängden av immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot senapsfrön i blodet.
Allergen i födoämne
Allergi mot sojaböna är vanligt i Sverige, den allergiska reaktioner uppstår när kroppens immunsystem reagerar mot allergenet.
Allergen i födoämnen
Veteallergi är en vanlig födoämnesallergi, det är proteinerna i veten som hos de som är känsliga kan orsaka allergiska reaktioner.