Födoämnen

Allergener från födoämnen omfattar olika proteiner som förekommer i livsmedel och kan orsaka en allergisk reaktion i kroppen.

COD

Allergen i födoämnesallergi

Torsk

Torsk är en vanlig orsak till fiskallergi, och allergiska reaktioner mot torskprotein är vanligtvis relaterade till proteinet parvalbumin, som är den huvudsakliga allergena komponenten i fisk.

EGG

Allergen i födoämnesallergi

Äggvita

Äggvita är en vanlig allergen som innehåller högkvalitativt protein, främst albumin, och kan orsaka allergiska reaktioner hos personer som är känsliga mot detta protein

COM

Allergen i födoämnesallergi

Komjölk

Allergen komjölk är en annan benämning för allergi mot mjölkprotein, det vill säga en allergisk reaktion mot proteiner som finns i mjölk från kor.

PN

Allergen i födomämne

Jordnöt

Jordnötter innehåller flera proteinkomponenter som orsakar allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för jordnötter.

MU

Allergen i födoämne

Senap

Allergenet i senap är proteiner som finns naturligt i senapsfrön och kan orsaka allergiska reaktioner. En senapsfröallergi kan testas genom blodprov som mäter mängden av immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot senapsfrön i blodet.

SOY

Allergen i födoämne

Sojaböna

Allergi mot sojaböna är vanligt i Sverige, den allergiska reaktioner uppstår när kroppens immunsystem reagerar mot allergenet.

WHT

Allergen i födoämnen

Vete

Veteallergi är en vanlig födoämnesallergi, det är proteinerna i veten som hos de som är känsliga kan orsaka allergiska reaktioner.