COM

Allergen i födoämnesallergi

Komjölk

Allergen komjölk är en annan benämning för allergi mot mjölkprotein, det vill säga en allergisk reaktion mot proteiner som finns i mjölk från kor.

Om allergenet komjölk

De två huvudsakliga proteinerna i mjölk som vanligtvis orsakar allergiska reaktioner är kasein och vassleprotein. Kasein utgör cirka 80% av proteinet i mjölk, medan vassleprotein utgör de återstående 20%. Det är möjligt att en person kan vara allergisk mot antingen kasein eller vassleprotein eller båda. Det är också möjligt att personer med mjölkallergi kan reagera på proteiner som finns i mjölkderivat som tillverkats från kasein och vassleprotein, såsom ost eller yoghurt.

Det är en av de vanligaste allergierna hos barn och drabbar ungefär 2-7,5% av alla spädbarn i Sverige. Oftast växer allergin bort innan barnet börjar i skolan men för en del hänger allergin kvar och man får leva med det som vuxen.

Symtom på allergi mot komjölk

Symptomen på allergi mot komjölk varierar från person till person och kan inkludera hudreaktioner som utslag och klåda, matsmältningsbesvär som illamående, kräkningar och diarré, andningssvårigheter och i sällsynta fall, anafylaxi.

Hur kan jag ta reda på om jag är allergisk mot komjölk?

En allergi mot komjölk kan utreda med hjälp av ett blodprov som mäter nivån av immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot mjölkproteiner. Detta test kallas för mjölkproteinspecifikt IgE-test.

Om resultaten visar att nivån av IgE-antikroppar mot mjölkproteiner är hög, så indikerar det en allergisk reaktion mot komjölk. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att du upplever symptom på grund av allergin.

Det är viktigt att notera att ett allergitest inte med 100% säkerhet kan påvisa om du är allergisk eller ej. Om du misstänker att du har en allergi mot komjölk eller andra livsmedel, är det viktigt att söka råd från en läkare eller allergispecialist för att få en korrekt diagnos och behandling.

Kan man ha komjölksallergi utan förhöjda IgE-antikroppar?

Ja, det är möjligt att ha en allergisk reaktion mot komjölk utan att ha förhöjda nivåer av IgE-antikroppar i blodet. Denna typ av allergi kallas icke-IgE-medierad allergi. Detta är en mindre vanlig typ av allergi mot komjölk jämfört med IgE-medierad allergi. Vid icke-IgE-medierad allergi är det istället andra immunceller, såsom T-celler, som reagerar mot proteiner i komjölk och orsakar en allergisk reaktion. Symptomen på en icke-IgE-medierad allergisk reaktion mot komjölk kan vara magont, kräkningar och diarré, liksom hudutslag och andningssvårigheter. Om du misstänker att du har en komjölksallergi som är icke-IgE-medierad, bör du kontakta en läkare eller allergispecialist för att få en ordentlig diagnos och behandling.

Vad kan jag göra själv om jag är allergisk mot komjölk?

Om du har allergi mot komjölk behöver du undvika alla livsmedel som innehåller mjölk eller mjölkderivat. Detta inkluderar mjölk, ost, yoghurt, glass, smör och många andra livsmedel som kan innehålla mjölk som en ingrediens.

Det är också viktigt att läsa livsmedelsmärkningar noggrant och kolla efter allergen information. Personer med allergi mot komjölk kan behöva rådfråga en läkare eller en dietist för att säkerställa att de får tillräckligt med näring och inte missar viktiga näringsämnen.

Komjölksallergi och laktosintolerans – två helt olika tillstånd

Komjölksallergi och laktosintolerans är två helt olika tillstånd, trots att de båda kan orsaka magproblem efter att ha konsumerat mjölk. Komjölksallergi är en immunologisk reaktion på proteiner i mjölk, medan laktosintolerans beror på en brist på enzymet laktas, vilket gör det svårt för kroppen att bryta ner mjölksockret laktos.

Tester som innehåller allergenen Komjölk

Allergitester

Allergitester


COM
 • Testet analyserar allergi mot komjölk.
 • Mäter nivåer av IgE-antikroppar i blodet.
 • Kan indikera på allergi mot komjölk.

295 kr


Allergitest Plus
Omfattande allergitest

Allergitest Plus

 • Mäter IgE-antikroppar mot flertalet allergener.
 • Allergianalys för pälsdjur, födoämnen, och pollen.
 • Kan indikera på allergisk reaktion mot pälsdjur.
 • Rekommenderas om du misstänker flera allergier.

3 295 kr

Matallergi Säker
Ägg, komjölk, senap och jordnöt

Matallergi Säker

 • Allergianalys av flera födoämnen.
 • Mäter nivån av IgE-antikroppar mot varje allergen.
 • Kan indikera på allergi mot en eller flera allergener.

995 kr

Matallergi Upptäck
Allergitest födoämnen

Matallergi Upptäck

 • Mäter IgE-antikroppar mot vanliga mat allergener.
 • Allergianalys för flera födoämnen.
 • Kan indikera på allergisk reaktion.
 • Rekommenderas om du misstänker matallergi.

1 195 kr