MU

Allergen i födoämne

Senap

Allergenet i senap är proteiner som finns naturligt i senapsfrön och kan orsaka allergiska reaktioner. En senapsfröallergi kan testas genom blodprov som mäter mängden av immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot senapsfrön i blodet.

Om allergenet i senap

Allergenet i senap är proteiner som finns naturligt i senapsfrön och är ansvariga för senapens karakteristiska smak och doft. De kan orsaka en allergisk reaktion hos personer som är överkänsliga mot dem.

Hur kan jag ta reda på om jag är allergisk mot proteinerna från senap?

Allergi mot senap kan testas genom ett blodprov. Blodprovet mäter mängden av immunoglobulin E (IgE) antikroppar mot senapsfrön i ditt blod. IgE-antikroppar är proteiner som bildas av immunsystemet som en reaktion på en allergisk utlösare, som senap.

Det är viktigt att notera att blodprov inte är den enda metoden för att utreda en allergi mot senap. Andra tester, såsom hudtester eller matprovokationstester, kan också användas i kontakt med ordinarie sjukvård för att bekräfta en allergi mot senap.

Senapsfrön i livsmedel

Senapsfrön är en vanlig krydda som används i matlagning runt om i världen och är en viktig ingrediens i senapssås, pickles och kryddblandningar. Här är några exempel på vanliga livsmedel som kan innehålla senapsfrön:

Senapssås:

Denna sås görs vanligtvis genom att blanda senapsfrön med vinäger eller andra syror, samt kryddor och ibland sötning. Det är viktigt att notera att olika sorters senapssåser kan ha olika ingredienser och att det kan vara svårt att veta exakt vad en viss produkt innehåller.

Pickles och inlagda grönsaker:

Senapsfrön används ofta för att smaksätta inlagda grönsaker som gurkor, blomkål och lök.

Kryddblandningar:

Senapsfrön kan ingå i kryddblandningar som används för att smaksätta kött, kyckling och fisk.

Curry:

Vissa curryblandningar kan innehålla senapsfrön.

Ost:

Vissa typer av ost kan innehålla senapsfrön som en smaksättare.

Det är viktigt att läsa ingredienslistan noga på livsmedelsförpackningar för att undvika att oavsiktligt äta något som kan innehålla senapsfrön om man är allergisk mot dem.

Tester som innehåller allergenen Senap

Allergitester

Allergitester


MU
Allergenspecfikt test

Allergitest senap

  • Mäter nivån av IgE-antikroppar i blodet.
  • Kan indikera på allergi mot senap.
  • Rekommenderas om du misstänker allergi mot senap specifikt.

295 kr


Matallergi Säker
Ägg, komjölk, senap och jordnöt

Matallergi Säker

  • Allergianalys av flera födoämnen.
  • Mäter nivån av IgE-antikroppar mot varje allergen.
  • Kan indikera på allergi mot en eller flera allergener.

995 kr