Förkylning

En förkylning även känd som det vanliga snuvan eller övre luftvägsinfektion är oftast resultatet av att en person smittas av ett virus vanligtvis rhinovirus. Det är en återkommande besvär som nästan alla har upplevt. Vuxna drabbas i genomsnitt av förkylningar en till två gånger om året medan barn kan vara extra mottagliga och drabbas upp till tio gånger per år i de tidiga åren av livet.

Orsak förkylning

Förkylning orsakas av virus. Rhinovirus är den främsta boven bakom förkylningar men det finns även andra virus som kan orsaka liknande symtom. Här är några av de vanligaste orsakerna till förkylning:

  • Rhinovirus: Rhinovirus är den vanligaste orsaken till förkylningar och utgör en stor andel av de förkylningar som människor drabbas av.

  • Coronavirus: Vissa typer av coronavirus kan orsaka övre luftvägsinfektioner som liknar förkylningar. Ett exempel är det nya coronaviruset som orsakar COVID-19.

  • Adenovirus: Adenovirus kan leda till infektioner i övre luftvägarna och orsaka liknande symtom som förkylningar.

  • Andra virus: Det finns många andra virus, som enterovirus och respiratoriskt syncytialvirus (RS-virus), som också kan orsaka förkylningssymtom.

  • Smittspridning: Förkylningar sprids genom direkt och indirekt kontakt med smittade personer eller föremål. Vanliga smittvägar inkluderar handkontakt med en smittad person, inandning av virus i luften och genom att röra vid föremål som är förorenade med virus.

Det är viktigt att notera att det finns många olika virus som kan orsaka förkylningar och därför finns det inte något botemedel mot förkylningar eftersom de orsakas av olika virusstammar. Det bästa sättet att förebygga förkylningar är att vidta åtgärder för att minska risken för smitta som handtvätt, undvika nära kontakt med sjuka personer och hålla immunförsvaret starkt genom en hälsosam livsstil.

Symtom förkylning

Förkylningssymtom varierar från person till person, men de inkluderar vanligtvis följande:

  • Rinnande eller täppt näsa: Detta är ett vanligt förkylningssymtom och kan vara irriterande.

  • Ont i halsen: En öm och irriterad hals är ett tidigt tecken på förkylning.

  • Hosta: En torr eller slemmig hosta är vanlig och kan vara irriterande.

  • Nysningar: Många människor upplever nysningar när de är förkylda.

  • Feber: En mild feber är möjlig särskilt hos barn. Vuxna får oftast ingen feber vid en förkylning.

  • Huvudvärk: Vissa personer upplever huvudvärk som ett förkylningssymtom.

  • Trötthet: En allmän känsla av trötthet och sjukdom är vanlig under en förkylning.

  • Muskelvärk: Musklerna kan känna sig ömma och värkande.

  • Svaghet: Kroppen kan kännas svag under en förkylning.

  • Frossa: Vissa personer kan känna sig kalla och skakiga.

Behandling förkylning

Det finns ingen specifik behandling som botar en förkylning eftersom förkylningar orsakas av virus och antibiotika är ineffektiva mot virus. Behandlingen för en förkylning är främst inriktad på att lindra symtom och främja återhämtning. Här är några steg du kan ta för att hantera en förkylning:

  1. Vila: Att vila ger din kropp möjlighet att bekämpa infektionen och återhämta sig snabbare.

  2. Håll dig hydrerad: Drick tillräckligt med vatten, soppor eller andra vätskor för att undvika uttorkning.

  3. Smärtstillande medel och febernedsättande läkemedel: Om du har feber, huvudvärk eller muskelvärk kan du överväga att använda smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol för att lindra besvären. Följ doseringsanvisningarna noggrant.

  4. Nässpray eller näsdroppar: För att lindra nästäppa kan du använda nässpray eller näsdroppar som innehåller saltlösning. Detta kan hjälpa till att minska slem och underlätta andningen.

  5. Hostmedicin: Om hostan är irriterande och stör din sömn kan du överväga att använda en hostmedicin för att lindra hosta. Välj en hostmedicin som är lämplig för ditt ålder och hälsotillstånd.