🌸 Få 10% rabatt, ange kod: SOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Hundallergi

Hundallergi är en immunreaktion mot olika proteiner som finns i hundars hudceller, saliv eller urin. De vanligaste symtomen på hundallergi inkluderar utslag, rinnande näsa och ögon som kliar. Det är inte ovanligt att utveckla en allergi mot hundar redan under barndomen, men det är också känt att besvären ofta minskar med åren.

När en person med hundallergi kommer i kontakt med dessa allergener, kan immunsystemet reagera genom att producera antikroppar och frisätta histamin, vilket leder till de obehagliga symtomen. Dessa symtom kan vara säsongsbundna om personen är utsatt för hundallergener under vissa perioder, eller de kan vara mer konstanta om individen har en nära kontakt med hundar regelbundet.

Orsaker till hundallergi

Hundallergi har sina rötter i en överreaktion från immunförsvaret, där det felaktigt identifierar vanliga ämnen som inkräktare. Detta leder till produktion av antikroppar som är utformade för att bekämpa dessa ämnen, även om de egentligen är ofarliga. Vid hundallergi är det oftast små proteiner från hundens hudceller, saliv eller urin som orsakar allergiska reaktioner och fastnar i hundens päls, istället för själva hundhåret. De flesta personer med hundallergi upplever sina allergiska reaktioner när de är inomhus i närheten av hundar. Men även utomhuskontakt med hundar kan utlösa allergiska besvär. Det är möjligt att reagera på direktkontakt med hundar eller på allergener som sprids i luften och som kan fastna på hundägares kläder.

Orsakerna till varför vissa personer utvecklar hundallergi är ännu inte fullständigt förstådda, men det finns indikationer på att både genetiska och miljömässiga faktorer spelar en roll. Det innebär att en persons ärftliga disposition tillsammans med exponering för allergener kan öka risken för att utveckla hundallergi. Det är ett komplext samspel mellan gener och miljö som bidrar till uppkomsten av allergin.

Symtomen på hundallergi kan variera från person till person och kan inkludera:

 • Rinnande näsa: En av de vanligaste symtomen på hundallergi är en rinnande näsa, som kan vara ihållande eller förekomma sporadiskt.
 • Nysningar: Personer med hundallergi kan ofta uppleva frekventa nysningar när de är i närheten av hundar eller exponeras för hundallergener.
 • Kliande, vattniga ögon: Ögonen kan bli röda, kliande och vattniga som en reaktion på hundallergener.
 • Andningssvårigheter: Vissa personer kan uppleva andningssvårigheter som pipande andning eller trångt i bröstet vid exponering för hundar eller hundallergener.
 • Hudreaktioner: Hudreaktioner, såsom utslag eller eksem, kan förekomma om huden kommer i direkt kontakt med hundar eller hundhår som innehåller allergener.

Det är viktigt att notera att symtomen på hundallergi kan variera i svårighetsgrad, och vissa personer kan uppleva milda symtom medan andra kan ha mer allvarliga reaktioner. Om du misstänker att du har hundallergi och upplever symtom, är det klokt att konsultera en läkare eller allergolog för en korrekt diagnos och för att diskutera lämpliga behandlingsalternativ för att hantera dina allergiska reaktioner.

Relaterade tester och hälsokontroller

Allergitester

Allergitester


DOD
Allergitest hundmjäll

Allergitest hund

 • Allergitest för hundmjäll.
 • Mäter nivåer av IgE-antikroppar för hundmjäll.
 • Testet identifierar om du är allergisk mot hundmjäll.

295 kr


Allergitest pälsdjur
Hund, katt, häst och ko

Allergitest pälsdjur

 • Mäter IgE-antikroppar mot pälsdjur.
 • Fyra analyser ingår katt, hund, häst och ko.
 • Ger dig insikt i dina värden av IgE-antikroppar mätt i en djurpanel.
 • Kan indikera på allergisk reaktion mot pälsdjur.

995 kr