Gräsallergi

Gräs utgör en av de främsta orsakerna till pollenallergi och det finns en mångfald av grässorter som kan trigga allergiska reaktioner. Dessa gräsarter blommar vid olika tidpunkter under sommaren, vilket innebär att personer med gräsallergi kan uppleva symptom under olika perioder.

För många med lindriga till måttliga gräsallergier kan receptfria läkemedel vara till stor hjälp för att lindra symtomen. Dessa läkemedel kan inkludera antihistaminer och nässprayer, som kan minska nysningar, rinnsnuva och klåda i ögonen.

För personer med svåra gräsallergier och de som inte får tillräcklig lindring från receptfria läkemedel, kan allergivaccination vara ett värt alternativ. Allergivaccination, även känd som immunterapi, innebär att små mängder av allergenet administreras under en kontrollerad period för att gradvis öka kroppens tolerans mot det. Detta kan hjälpa till att minska allergisymtomen och göra det lättare att hantera gräsallergin på lång sikt.

Orsaker till gräsallergi

Gräsallergi utgör en av de mest vanliga formerna av pollenallergi och är en följd av att immunsystemet utvecklar antikroppar mot pollen från olika grässorter. När individer andas in gräspollen aktiverar immunförsvaret en reaktion som inkluderar frisättning av olika substanser, inklusive histamin. Denna process resulterar i en rad allergisymtom, inklusive kliande ögon och näsa, nästäppa samt vattnig snuva. Pollensäsongen för gräs inleds vanligtvis i mitten av maj och sträcker sig fram till september. Det är under de torra och varma sommardagarna som pollenhalten från olika grässorter når sin höjdpunkt. Även om många känner till att timotej kan utlösa allergiska reaktioner, är det viktigt att förstå att det finns många olika typer av gräs som kan orsaka allergiska besvär. Personer med gräsallergi kan vara känsliga för flera olika grässorter, vilket kan förlänga perioden med obehagliga symtom och besvär.

Här är några exempel på livsmedel som kan utlösa allergiska reaktioner hos personer med gräsallergi:

  • Spannmål: Spannmål som vete, korn, havre och råg kan ibland orsaka allergiska reaktioner hos individer med gräsallergi.
  • Majs: Majs är en annan vanlig komponent i många livsmedel och kan vara en allergisk utlösare för personer med gräsallergi.
  • Ris: Även om ris sällan är en allergisk utlösare, kan vissa individer med gräsallergi vara känsliga mot det.
  • Tomater och produkter. Personer med gräsallergi kan uppleva allergiska reaktioner när de konsumerar tomater eller produkter som innehåller dem.
  • Baljväxter: Baljväxter som jordnötter, ärtor och sojabönor kan vara problematiska för personer med gräsallergi.