Vattkoppor

Vattkoppor är en smittsam virussjukdom som orsakas av varicella-zosterviruset. Den kännetecknas av kliande hudutslag och feber.

Vad är orsaken till vattkoppor:

Vattkoppor orsakas av ett virus som heter varicella zoster. Vattkoppor smittar mycket lätt vid direktkontakt och via luften runt den som är sjuk. Inkubationstiden för vattkoppor varierar mellan 10 och 21 dygn men är oftast ungefär två veckor. Eftersom vattkoppor smittar innan de första symtomen bryter ut är det svårt att stoppa spridningen och många elever i förskolegrupper och skolklasser kan bli sjuka samtidigt. Har du en gång haft vattkoppor eller blivit vaccinerad mot sjukdomen är du sedan immun resten av livet.

Om du har haft vattkoppor har din kropp bildat antikroppar mot varicella zoster viruset. Om du inte vet om du har haft sjukdomen kan du göra ett test som ger dig svar på om du har fått antikroppar mot vattkoppor.

Det finns personer som har fått vattkoppor två gånger, men det är mycket ovanligt. Varicella zoster tillhör en grupp av virus (herpesvirus) som kännetecknas av att de ligger vilande i kroppen efter att infektionen läkt ut och kan aktiveras igen senare i livet. Om varicella zoster blossar upp igen kan det inte orsaka vattkoppor en andra gång, utan en annan sjukdom som heter bältros. Bältros kan du tyvärr få flera gånger, du blir inte immun.

Vattkoppor – förlopp och symtom

Det typiska sjukdomsförloppet vid vattkoppor är: Två till tre veckor utan symtom (inkubationstid) Feber, trötthet, ont i kroppen sjukdomskänsla i en till två dagar innan hudutslagen. Därefter kommer kliande utslag, som genomgår tre faser:

 • Först syns små upphöjda prickar. På ljus hud syns att utslagen är röda, på mörk hud är rodnaden svårare att se. Det kan börja med enstaka utslag, oftast på bröstet, magen eller ryggen, som sedan blir fler och fler.

 • Efter någon dag har varje prick blivit en kliande vätskefylld blåsa med klart innehåll. De sitter en och en och kan variera i storlek. På ljus hud syns röda utslag under blåsorna. På mörk hud är det tydligaste kännetecknet själva blåsorna som är vätskefyllda och lite ljusare än huden under.

 • Så småningom spricker blåsorna och vätskan läcker ut. Efter att blåsorna brustit bildas sårskorpor som tar ytterligare några dagar att läka. Under några dagar kommer fler och fler nya prickar samtidigt som andra övergått i blåsor.

Alla tre faser – prickar, blåsor och skorpor – kan förekomma samtidigt. Efter några dagar slutar det att komma nya prickar och sjukdomen börjar läka ut. Det kan ta upp till två veckor från första symtom tills de sista sårskorporna har läkt. Hos en del barn kan febern komma och gå under tillfrisknandet, och det är inte helt ovanligt att få sekundära bakterieinfektioner som till exempel svinkoppor (impetigo). Vissa barn får ett fåtal prickar medan andra får utslag över hela kroppen. Ibland kan det bildas blåsor i halsen, ögonen, slemhinnorna i underlivet och på könsorgan.

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra själv för att lindra vattkoppor. Det handlar framför allt om att lindra klåda och minska risken för infekterade sår och andra komplikationer.

 • Håll huden ren. Se till att huden är ren för att undvika risken för infekterade sår. Feber kan göra huden svettig, vilket ökar klåda. Tvätta med vatten och mild tvål och badda huden torr försiktigt med en ren handduk.

 • Kolla naglarna. Minska risken för rivsår genom att se till att naglarna inte är vassa. Klipp eller fila naglarna.

 • Försök stilla klådan. Allt som kan minska klådan gör sjukdomen lättare. Det blir lättare att sova och minskar risken för infektion i upprivna sår. Det finns många knep, prova vad som fungerar bäst. På apotek finns flera receptfria alternativ som kan lindra klåda. Det finns även receptfria läkemedel med antihistamin (samma som vid allergier) som kan användas mot klåda. Fråga personalen på apoteket om råd.

 • Luftiga kläder. Använd luftiga kläder och låt mindre barn vara utan blöja i den mån det går för att minska klådan.

 • Undvik kortison och ibuprofen. Dessa läkemedel kan på olika sätt öka risken för komplikationer. Använd istället läkemedel som innehåller paracetamol för att sänka feber och andra metoder för att lindra klådan.

Relaterade tester och hälsokontroller

Övriga hälsotester

Övriga hälsotester


Vattkoppor och bältros
Antikroppar varicella zoster viruset

Vattkoppor och bältros

 • Antikroppstest varicella-zoster-viruset (VZV).
 • Analys av antikroppar mot varicella-zoster-viruset.
 • Varicella-zoster-viruset orsakar vattkoppor och bältros.
 • Indikation av ditt immunförsvar.

795 kr