🌸 Få 10% rabatt, ange kod: SOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Testat superfood? Här är 8 hälsofördelar med att äta grönkål

Testat superfood? Här är 8 hälsofördelar med att äta grönkål

Grönkål är en näringsrik bladgrönsak och anses vara en del av "superfood"-kategorin på grund av sina höga näringsvärden. Grönkål kan ätas med stor variation, alltifrån rå till kokt, stekt, friterad och ugnsrostad.

Grönkålens olika hälsofördelar

Grönkål ingår i kategorin "superfood", anledningen till det är att grönkålen är en riktig mineral- och vitaminbomb samtidigt som den kan ätas på flera olika sätt, i allt från pajer till smoothies och rå precis som den är. Här har vi listat 9 hälsofördelar med att äta grönkål.

1. Rik på näringsämnen

Vad innehåller grönkål då? Grönkål är en utmärkt källa till vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, vitamin K, vitamin C, vitamin B6, folat, mangan, kalium och kalcium. Dessa näringsämnen spelar viktiga roller i olika kroppsfunktioner, inklusive immunsystemet, benhälsa, blodkoagulation och celltillväxt.

2. Hög aktivitet av antioxidanter

Grönkål innehåller antioxidanter, såsom flavonoider och karotenoider, som bidrar till att bekämpa fria radikaler i kroppen. Antioxidanter kan hjälpa till att minska oxidativ stress och inflammation, vilket är kopplat till flera hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

3. Fiberrik för en hälsosam matsmältning

Grönkål är en god källa till kostfiber, vilket stödjer en hälsosam matsmältning och kan bidra till att kontrollera blodsockernivåerna. Fiber hjälper också till att öka mättnadskänslan, vilket kan bidra till att minska sötsug och hungerkänslor.

4. Hjärthälsa

Inkludering av grönkål i kosten har kopplats till förbättrad hjärthälsa. De antioxidanter och fibrer som finns i grönkål kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och förbättra blodtrycket.

5. Innehåller fytokemikalier

Grönkål innehåller fytokemikalier, som sulforafan och indoler, som har visat sig ha antiinflammatoriska och potentiellt cancerförebyggande egenskaper.

6. Mineral- och vitaminbomb med lågt kaloriinnehåll

Grönkål är lågt i kalorier och kan vara ett utmärkt tillskott till kosten för dem som vill upprätthålla eller minska kroppsvikten. Och eftersom den är en mineral- och vitaminbomb är den perfekt att göra grönkålschips av och addera till det övriga fredagsmyset.

7. Kan bidra till reglering av blodsockret

Fiber och andra näringsämnen i grönkål kan bidra till att reglera blodsockernivåerna, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer med diabetes eller de som strävar efter att hantera blodsockret.

8. Lätt att inkludera i måltider

Grönkål är mångsidigt och kan användas i en mängd olika rätter, inklusive sallader, smoothies, grytor och soppor. Det är enkelt att inkludera i kosten på olika sätt eftersom den kan ätas kokt, rå, stekt och ugnsrostad.

Tips på vad man kan göra med grönkål

Som tidigare nämnts i artikeln ovan finns det många sätt att äta grönkål på, varför inte testa ett lockande recept på grönkålssmoothie, grönkålspaj, grönkålssoppa, grönkålspizza och grönkålschips som är lite lätt saltade med flingsalt?

Inkludera grönkål som en del av din balanserade kost för en förbättrad övergripande näringsprofil och främja en god hälsa.

Relaterade tester

Vitamin och Mineral
Hälsokontroll vitaminer och mineraler

Vitamin och Mineral

  • Hälsokontroll som mäter dina vitamin och mineral nivåer.
  • Analys av markörer som påverkar nedstämdhet och trötthet.
  • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 295 kr

Hälsokontroll - Diabetes
  • Hälsokontroll utformad för årlig kontroll av diabetes.
  • Omfattar totalt 15 hälsomarkörer.
  • Få kunskap och insikt om dina blodsockervärden.
  • Kan identifiera tidiga tecken på diabetes.

495 kr

Hjärt och kärltest
  • Få insikt om din hjärt-kärlhälsa.
  • Indikation på hjärt och kärlsjukdom.
  • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

369 kr