Så vet du om du behöver järntabletter

Header

När är det bra att äta järntabletter och hur vet man om man har brist på järn och behöver järntillskott? Det går vi igenom i den här artikeln, du får även veta mer om eventuella biverkningar järntabletter kan ge och vad som är viktigt att tänka på.

Vad är järntillskott och järntabletter?

Järntillskott, eller järntabletter som det också kallas, är kosttillskott som kommer i kapslar, tabletter, vätskor eller andra former som innehåller järn i olika former, vanligtvis järnsulfat, järnglukonat eller järnfumarat. Järntillskott kan vara bra och nödvändiga om en person är drabbad av en järnbrist.

Järnbrist uppstår när kroppen inte har tillräckligt med järn för att producera tillräckligt med röda blodkroppar. Behov av järntillskott kan även uppstå under graviditet, amning eller vid kroniska sjukdomar.

Är behov av järntabletter vanligt?

Det är inte ovanligt att människor behöver ta järntillskott, särskilt i vissa livssituationer eller vid vissa hälsotillstånd. Här är några situationer där järntillskott kan vara nödvändiga:

 1. Järnbrist och järnbristanemi: Dessa är de mest uppenbara och vanliga indikationerna för järntillskott. Om visar låga järnnivåer eller lågt hemoglobinvärde och symtom som trötthet, andfåddhet, blekhet och svaghet föreligger, kan läkaren rekommendera järntillskott.
 2. Graviditet och amning: Under graviditet och amning ökar järnbehovet eftersom järn används för att stödja fostrets tillväxt och för att kompensera för blodförlust vid förlossning. Många gravida kvinnor rekommenderas att ta järntabletter under sin graviditet.
 3. Menstruationsrelaterad järnbrist: Många kvinnor förlorar järn under menstruationen, vilket kan leda till järnbrist över tid. För kvinnor med tunga menstruationer eller andra menstruationsrelaterade problem kan järntillskott vara nödvändiga.
 4. Barns tillväxt: Barn som växer snabbt kan behöva extra järn för att stödja sin tillväxt och utveckling. Järntillskott kan rekommenderas av en läkare eller pediatriker vid behov.
 5. Vegetarisk eller vegansk kost: Personer som följer en strikt vegetarisk eller vegansk kost kan ha svårare att få tillräckligt med järn från sin kost eftersom den inte innehåller hemjärn från animaliska källor. I sådana fall kan järntillskott vara nödvändiga om kosten inte kompenserar för detta.
 6. Gastrointestinala problem: Vissa mag- och tarmproblem, som celiaki eller inflammatorisk tarmsjukdom, kan störa järnabsorptionen. Personer med dessa tillstånd kan behöva ta järntillskott för att upprätthålla adekvata järnnivåer.

När ska man ta järntillskott?

Järntillskott tas vanligtvis enligt läkares eller vårdgivarens rekommendationer. Det är oftast bäst att ta dem med en måltid för att öka absorptionen, och det är viktigt att följa doseringsanvisningarna på förpackningen eller de som din vårdgivare har gett dig.

Är det farligt att få i sig för mycket järn?

Ja, det kan vara farligt att få i sig för mycket järn. Överdosering av järn kan leda till järnförgiftning, vilket kan vara livshotande. Det är därför viktigt att endast ta järntillskott enligt rekommendation från en läkare eller vårdgivare och att undvika självmedicinering. Om du misstänker att du har tagit för mycket järn, bör du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Kan järntabletter ge biverkningar?

Ja, intag av järntillskott kan ge biverkningar hos vissa personer och en del är intoleranta mot järntillskott. Vanliga biverkningar som kan uppstå vid intag av järntabletter är magbesvär med illamående, magont, kräkningar och diarré. Avföringen kan bli svart eller mörk då järnet färgar avföringen, detta är normalt. I sällsynta fall kan intag av järntabletter orsaka allergiska reaktioner som till exempel hudutslag, klåda, svullnad i ansikte eller hals. Vid allvarliga allergiska reaktioner ska medicinsk hjälp omedelbart sökas.

Testa dina järnnivåer

Upplever du symtom på järnbrist och funderar på om du behöver järntabletter kan det vara en god idé att testa dina järnnivåer. Välj mellan att bara testa järn eller gör ett fullständigt järnbristtest och få svar på om dina upplevda symtom kan bero på järnbrist och om du eventuellt kan behöva komplettera din kost med järntillskott.

Relaterade tester

Hälsokontroller

Hälsokontroller


-7%
Hälsokontroll Stor
Allmän hälsokontroll

Hälsokontroll Stor

 • Stora hälsokontrollen för män och kvinnor.
 • Analys av 52 hälsomarkörer.
 • Hjälper dig att identifiera avvikande blodvärden.

1 950 kr1 795 kr

Järnbrist
 • Mäter ditt järnvärde och din järndepå.
 • Analys av järn och ferritin.
 • Analys av din blodstatus ingår.
 • Testet identifierar eventuell järnbrist.

349 kr

Vitamin och Mineral
Hälsokontroll vitaminer och mineraler

Vitamin och Mineral

 • Hälsokontroll som mäter dina vitamin och mineral nivåer.
 • Analys av markörer som påverkar nedstämdhet och trötthet.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 295 kr

Mineraltester

Mineraltester


FE
Järnbristtest

Järn

 • Mäter dina järnvärden.
 • Få inblick i kroppens järndepåer.
 • Indikation för eventuell järnbrist.

59 kr

Relaterade artiklar