Så vet du om du lider av järnbrist - vanliga symptom, orsaker och behandling

Header

Järnbrist är en vanlig hälsoproblem som påverkar många människor runt om i världen. Det kan ha negativa konsekvenser för kroppens funktioner och leda till allvarliga symptom om det inte behandlas korrekt. I denna artikel kommer vi att utforska vad järnbrist är, vilka symptom det kan orsaka, de vanligaste orsakerna och hur det kan behandlas.

Vad är järnbrist?

Järnbrist, även känt som järnbristanemi, inträffar när kroppen inte har tillräckligt med järn för att producera hemoglobin- proteinet i röda blodkroppar som ansvarar för att transportera syre runt i kroppen. Hemoglobinbrist kan leda till en rad symptom och påverka kroppens funktioner.

Symptom på järnbrist

Järnbrist kan ge upphov till en rad olika symptom som kan variera i svårighetsgrad. Det är viktigt att känna igen dessa symptom för att kunna få rätt diagnos och behandling. Här är några vanliga symptom på järnbrist:

 • Trötthet och brist på energi: En av de vanligaste symptomen på järnbristär en övergripande känsla av trötthet och brist på energi. Detta beror på att kroppen inte har tillräckligt med syre för att förse musklerna och organen med energi.
 • Blekhet: Järnbrist kan också leda till en blekhet i huden, eftersom det inte finns tillräckligt med röda blodkroppar som kan ge huden dess naturliga färg.
 • Huvudvärk: Vissa personer med järnbrist kan uppleva huvudvärk som ett vanligt symptom. Detta kan vara relaterat till syrebrist i hjärnan.
 • Yrsel och svimning: Järnbrist kan påverka blodcirkulationen och leda till yrsel eller till och med svimning i vissa fall.
 • Andfåddhet: Eftersom kroppen inte har tillräckligt med syre kan det vara svårt att andas ordentligt och personer med järnbrist kan uppleva andfåddhet även vid enklare fysisk aktivitet.
 • Håravfall: Järnbrist kan också påverka hårets hälsa och leda till håravfall.
 • Koncentrationssvårigheter: Syrebrist kan påverka hjärnans funktion och leda till svårigheter att koncentrera sig och minnesproblem.
 • Öronsus: Vissa personer med järnbrist kan uppleva ett konstant öronsus, även känt som tinnitus.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa symptom även kan vara resultatet av andra hälsoproblem, så det är alltid bäst att konsultera en läkare för en korrekt diagnos.

Orsaker till järnbrist

Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av järnbrist. Här är några vanliga förekommande orsaker:

 • Blödningar: Rikliga menstruationsblödningar är en vanlig orsak till järnbrist hos kvinnor. Andra blödningar som näsblod eller blodgivning kan också leda till järnbrist.
 • Graviditet: Gravida kvinnor har en ökad järnbehov och kan utveckla järnbrist om de inte får tillräckligt med järn genom kosten eller kosttillskott.
 • Vegetarisk eller vegansk kost: Personer som följer en strikt vegetarisk eller vegansk kost kan ha svårare att få tillräckligt med järn från kosten, särskilt om de inte kompenserar med järnrika vegetabiliska livsmedel som baljväxter, fullkornsprodukter och nötter.
 • Matsmältningsproblem: Vissa matsmältningsproblem, såsom celiaki eller inflammatorisk tarmsjukdom, kan påverka upptaget av järn i tarmen och leda till järnbrist.
 • Läkemedel: Vissa läkemedel kan också påverka järnupptaget eller öka risken för blödningar, vilket kan leda till järnbrist. Det är viktigt att informera din läkare om alla läkemedel du tar.

Diagnos och behandling av järnbrist

Om du misstänker att du lider av järnbrist är det viktigt att konsultera en läkare för en korrekt diagnos. Du kan även beställa olika järnrelaterade hälsomarkörer för att mäta ditt järn- och hemoglobinvärde för att identifiera om det är några värden som är utanför referensintervallet.

Behandlingen av järnbrist beror på orsaken och svårighetsgraden. Den vanligaste behandlingen är att ta järntillskott i form av tabletter eller droppar. Dessa tillskott kan hjälpa till att öka järnnivåerna i kroppen och lindra symptomen på järnbrist. Det är viktigt att ta järntillskott enligt läkarens rekommendation och följa den angivna dosen för att undvika biverkningar.

I vissa fall kan det vara nödvändigt med andra behandlingar, som till exempel blodtransfusioner eller intravenös järnbehandling, om järnbrist är allvarlig eller inte svarar på vanliga järntillskott.

Förebyggande av järnbrist

För att förebygga järnbrist är det viktigt att ha en balanserad kost som är rik på järn. Här är några livsmedel som är naturligt rika på järn:

 • Kött och fisk: Rött kött, kyckling, kalkon och fisk är utmärkta källor till heme-järn, som är lättare för kroppen att absorbera.
 • Baljväxter: Linser, bönor, kikärter och ärtor är bra vegetabiliska källor till järn.
 • Gröna bladgrönsaker: Spenat, grönkål och andra gröna bladgrönsaker innehåller mycket järn.
 • Nötter och frön: Mandlar, cashewnötter, pumpafrön och sesamfrön är bra källor till järn.
 • Fullkornsprodukter: Fullkornsbröd, fullkornsris och fullkornspasta kan också bidra till ditt järnintag.

Att kombinera järnrika livsmedel med C-vitaminrika livsmedel kan också hjälpa till att förbättra järnupptaget. Citrusfrukter, tomater och paprika är exempel på livsmedel som är rika på C-vitamin. Det är också viktigt att undvika livsmedel och drycker som kan påverka järnupptaget negativt, som kaffe, te och mejeriprodukter.

När ska jag söka läkarvård?

Om du upplever några av symptomen på järnbrist eller har en oro för att du kan ha järnbrist, är det viktigt att ta tag i problemet. Läkarvård är i första hand den bästa rekommendationen för en korrekt diagnos och inte minst behandling. Alternativet är att du själv bokar hälsotester eller en hälsokontroll för att identifiera eventuell järnbrist och i samband med detta även får kunskap om andra förekommande hälsomarkörer av vikt. Järnbrist är vanligt och behandlingsbart, men det är viktigt att få rätt diagnos och behandling för att undvika komplikationer och förbättra din hälsa och livskvalitet.

Sammanfattning av järnbrist

Järnbrist är ett vanligt hälsoproblem som kan ge upphov till en rad symptom, inklusive trötthet, blekhet, huvudvärk och andfåddhet. Det kan bero på olika faktorer, såsom blödningar, graviditet, vegetarisk kost eller matsmältningsproblem. Behandlingen av järnbrist involverar vanligtvis järntillskott och en balanserad kost rik på järn. Om du misstänker att du lider av järnbrist är det viktigt att söka läkarvård för en korrekt diagnos och behandling.

Relaterade tester

Blodstatus
HB
Hemoglobin

HB Hemoglobin

1 markör
Blodprov
Hur genomförs provtagningen med blodprov?
Provtagning för detta test genomförs via ett venöst blodprov. Provet tas vanligtvis från en ven i armbågsvecket och utförs av utbildad vårdpersonal. Hur mycket blod du får lämna beror på antalet hälsomarkörer som ska analyseras. Provtagningen brukar ta ett fåtal minuter.
 • Mäter ditt Hb-värde (Hemoglobin).
 • Indikation för din allmänna hälsa.
 • Hälsomarkör som påverkar leverans av syre.

29 kr

Hälsokontroller
Järnbristtest

Järnbrist

 • Mäter ditt järnvärde och din järndepå.
 • Analys av järn och ferritin.
 • Analys av din blodstatus ingår.
 • Testet identifierar eventuell järnbrist.

349 kr

Mineraltester
FER
Järndepåtest

Ferritin

1 markör
Blodprov
Hur genomförs provtagningen med blodprov?
Provtagning för detta test genomförs via ett venöst blodprov. Provet tas vanligtvis från en ven i armbågsvecket och utförs av utbildad vårdpersonal. Hur mycket blod du får lämna beror på antalet hälsomarkörer som ska analyseras. Provtagningen brukar ta ett fåtal minuter.
 • Mäter dina nivåer av ferritin
 • Få inblick i kroppens järndepåer
 • Indikation på järnstatus och eventuell järnbrist

95 kr

FE
Järnbristtest

Järn

1 markör
Blodprov
Hur genomförs provtagningen med blodprov?
Provtagning för detta test genomförs via ett venöst blodprov. Provet tas vanligtvis från en ven i armbågsvecket och utförs av utbildad vårdpersonal. Hur mycket blod du får lämna beror på antalet hälsomarkörer som ska analyseras. Provtagningen brukar ta ett fåtal minuter.
Fasteprov
Fasteprov

Detta test kräver att du fastar innan provtagning. Med fasta menas att du inte får äta eller dricka något på minst 10 timmar innan din planerade tid för provtagning. Ett glas vatten går dock bra att dricka under fastan. Eventuella läkemedel tas som vanligt om din läkare inte har givit några andra instruktioner.

 • Mäter dina järnvärden.
 • Få inblick i kroppens järndepåer.
 • Indikation för eventuell järnbrist.

39 kr

Relaterade artiklar