Glutenintolerant? Vanliga symtom – och så är det att leva med det

Header

Glutenintolerans, även känd som celiaki, är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i tunntarmen när man äter gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn.

Testmottagningen.se - Hälsokontroller för ökat välmående

Prisvärda hälsokontroller

Detta kan leda till skador på tarmens villi, små utstickande delar som finns längs tarmväggen och hjälper till att absorbera näring. Glutenintolerans är en livslång sjukdom och kan leda till allvarliga komplikationer om den inte behandlas ordentligt.

Vanliga symtom vid glutenintolerans

De vanligaste symtomen vid glutenintolerans är magbesvär, gaser, diarré, kräkningar, magsmärtor, trötthet och utmattning. Andra symtom kan också inkludera hudutslag, artrit, depression, anemi och osteoporos. Symtomen kan variera i svårighetsgrad och kan vara milda eller svåra. Många människor med glutenintolerans kan också ha andra tillstånd såsom Irritable Bowel Syndrome (IBS) eller autoimmuna sjukdomar.

Hjälp och behandling vid glutenintolerans

Om man misstänker att man är glutenintolerant, är det viktigt att träffa en läkare för en diagnos. Läkaren kan ordinera en serie tester, inklusive blodprov och en tarmbiopsi, för att bekräfta diagnosen. Det är också viktigt att hålla en matdagbok för att se om det finns ett samband mellan symtomen och gluten.

Behandlingen av glutenintolerans är en glutenfri diet, vilket innebär att man måste undvika all mat som innehåller vete, råg och korn. Detta kan vara svårt eftersom gluten finns i många livsmedel, inklusive bröd, pasta, kakor, kakmixer, soppor, såser, dressingar, marinader, kryddor, konserverade livsmedel, mat som är förberedd på restauranger och mat som är förpackad. Det finns också glutenfria alternativ till mat som innehåller gluten, såsom ris, bovete, quinoa och majs, som kan användas som ersättning.

Det är viktigt att notera att glutenintolerans inte är samma sak som en glutenkänslighet eller glutenallergi. Glutenintolerans är en autoimmun sjukdom som kan orsaka skador på tarmen, medan glutenkänslighet är en mildare form av glutenintolerans som inte orsakar skador på tarmen.

Relaterade tester

Övriga hälsotester
TIG
Glutenintoleranstest

Transglutaminas-antikroppar av IgA

  • Mäter nivån av transglutaminas-antikroppar av IgA.
  • Kan indikera sannolikhet för celiaki.
  • Kan användas som en del av celiaki utredning.

445 kr

Kommer snart

Relaterade artiklar