Prostatakontroll genom blodprov
PSA Plus innefattar två olika blodanalyser både P-PSA och kvoten av fritt-PSA samt total-PSA. Analysen ger en utökad bild av prostatahälsan vilket ger värdefull information för att identifiera och övervaka tillstånd relaterade till prostatakörteln till exempel benign prostatahyperplasi (BPH), prostatit eller bedömning av förhöjd risk för prostatacancer. Genom att kontrollera sambanden mellan Total PSA och kvoten (Fritt/total) kan resultatet används för att eventuellt urskilja prostatacancer med andra tillstånd som godartad prostataförstoring.
Funktioner för PSA-provet
Total PSA: Detta test mäter den totala mängden prostata-specifikt antigen (PSA) i blodet, som inkluderar både det fritt cirkulerande PSA och det PSA som är bundet till andra proteiner. Total PSA kan vara förhöjd vid olika prostatarelaterade sjukdomar, inklusive cancer, men även vid benigna tillstånd som BPH eller prostatit.
Fritt PSA: En del av det totala PSA i blodet finns i en fri, obunden form. Intressant nog ökar andelen fritt PSA relativt det bundna PSA ofta vid benigna tillstånd, till skillnad från prostatacancer där bundna former dominerar.
PSA-kvoten: Kvoten mellan fritt PSA och totalt PSA är en kritisk indikator som används för att förbättra diagnostisk precision. En högre kvot av fritt PSA till totalt PSA är vanligtvis associerad med icke-cancerösa tillstånd, medan en lägre kvot kan indikera en högre risk för prostatacancer. Denna kvot är särskilt användbar för patienter med marginellt förhöjda PSA-nivåer för att bestämma behovet av ytterligare undersökningar som biopsi.
Vid vilken ålder rekommenderas PSA-provet?
PSA-provet rekommenderas främst för män 50 år eller äldre. Om du är över 40 år med en familjehistoria av prostatacancer kan du med fördel också övervaka din prostatahälsa genom en kontroll vart annat år. Notera att PSA-provet bör genomföras regelbundet (en gång per år) i syfte att följa utvecklingen över tid och i tidigt skede hitta spridd prostatacancer. För mer information kan du läsa Vårdguidens broschyr.
Varför är analys av PSA-kvoten (fri/total) viktig?
PSA-kvoten (fri/total) är en viktig indikator som hjälper till att skilja mellan olika prostatarelaterade tillstånd, såsom benign prostatahyperplasi (BPH) och prostatacancer, särskilt när de totala PSA-nivåerna är endast måttligt förhöjda. Denna analys är särskilt användbar eftersom den ger mer specifik information om de olika former av PSA som cirkulerar i blodet. Kvoten beräknas inte när PSA-nivåerna är extremt höga eller mycket låga eftersom dess relevans och precision i dessa fall minskar. PSA kan vara förhöjt vid flera tillstånd, inklusive prostatacancer, BPH, prostatit (prostatainflammation), och akut urinretention, vilket gör det svårt att tömma urinblåsan.
Betydelsen av en förhöjd PSA-kvot (fri/total)
En förhöjd PSA-kvot (fri/total) kan indikera en lägre risk för prostatacancer. När en större andel av det cirkulerande PSA är fritt, d.v.s. inte bundet till andra proteiner, kan det vara ett tecken på benigna tillstånd som BPH snarare än cancer. Omvänt tyder en lägre kvot, där en större andel av PSA är bundet till makromolekyler, på en högre sannolikhet för cancer eller inflammation i prostatakörteln. Detta beror på att cancerösa och inflammerade prostatavävnader tenderar att producera mer komplexbundet PSA.
Sammanfattning och viktigt information
Genom att använda PSA-kvoten (fritt/total) får du ett bättre underlag för att bedöma eventuell risk för prostatacancer vid måttligt förhöjda PSA-värden. Notera!Om ditt PSA-värdet ligger utanför referensintervallet beräknas inte alltid kvoten varpå endast totala PSA-värdet svaras ut från laboratoriet.
Viktig information inför ditt provsvar
Observera att kvotberäkning för PSA inte utförs om det totala PSA-värdet är lägre än 2,0 µg/L eller högre än 20 µg/L. Detta gäller samtliga provsvar där PSA (total) analyseras.