Beställ din hälsokontroll - Köpguiden för att ta kontroll över din hälsa

Header

Att ta hand om din hälsa är en prioritet för att leva ett lyckligt och uppfyllande liv. Genom att beställa en hälsokontroll kan du få värdefull information om ditt välmående och identifiera eventuella problem i ett tidigt skede. I denna guide kommer vi att utforska olika aspekter av hälsokontroller, inklusive vilka prover som kan tas, fördelarna med att välja riktade eller allmänna kontroller, och hur du kan boka en hälsokontroll som passar dina specifika behov.

Beställa en hälsokontroll

En hälsokontroll är ett effektivt sätt att övervaka ditt välmående och upptäcka eventuella avvikelser eller hälsorisker i ett tidigt skede. Genom att regelbundet genomföra hälsomarkörer kan du upptäcka potentiella problem innan de utvecklas till allvarliga tillstånd. Det ger dig möjlighet att vidta åtgärder i tid för att förbättra din hälsa, samtidigt som du får rätt förutsättningar för att optimera din hälsa och dessutom minska risken för komplikationer.

En hälsokontroll kan omfatta olika tester och prover, beroende på dina individuella behov och hälsomål. Det kan inkludera blodprov för att analysera blodsockernivåer, kolesterolvärden och vitaminbrister, samt undersökningar av hjärta, lungor och andra vitala organ. På Testmottagningen fokuserar vi främst på analys och tolkning av dina blodvärden. Genom att beställa en hälsokontroll får du en helhetsbild av din hälsa och kan ta kontroll över ditt välmående.

Personlig eller allmän hälsokontroll?

När du överväger att beställa en hälsokontroll hos oss finns det olika alternativ att välja mellan: personlig eller allmänna kontroller. Båda har sina fördelar och det är viktigt att välja det alternativ som passar bäst för dina individuella behov, hälsomål och ditt nuvarande hälsotillstånd.

Personlig hälsokontroll?

Vid en personlig hälsokontroller utformar du din egna hälsokontroll genom att fritt välja hälsotester från vårt sortiment. Vanligtvis fokuserar du på specifika områden av din hälsa alternativt för att följa upp enstaka hälsomarkörer som tidigare legat utanför referensintervallet. Det kan även vara relevant om du har en familjehistoria av specifika sjukdomar eller om du har specifika hälsobekymmer som du vill undersöka mer ingående. En personlig hälsokontroll är särskilt användbara när specifika tester kan ge tydliga resultat och hjälpa till att optimera din hälsa.

Allmän hälsokontroll

Allmänna hälsokontroller är fördefinierade och framtagna av våra läkare för att ge dig en mer övergripande bild av din hälsa och som omfattar en bredare uppsättning av tester. Vid en allmän hälsokontroll kan prover tas för att analysera blodvärden, lever- och njurfunktion samt för att upptäcka eventuella inflammationer i kroppen. Det kan även inkludera undersökningar av sköldkörtelfunktion, hormonell obalans och PSA-värde för att utesluta prostataproblem hos män.

En allmän hälsokontroll ger en omfattande bedömning av ditt välmående och kan hjälpa till att identifiera potentiella hälsorisker och avvikelser. Det ger dig möjlighet att vidta åtgärder i tid för att förbättra din hälsa och minska risken för allvarliga sjukdomar. Dessutom så ingår även ett läkarutlåtande baserat på dina provresultat.

Vad ingår i en hälsokontroll?

En hälsokontroll kan omfatta olika tester och undersökningar beroende på vilka prover du väljer att ta och vilken typ av kontroll du beställer. Här är några vanliga områden och analyser som kan ingå i en hälsokontroll när du lämnar blodprov:


 • Glukos (blodsocker) - för att screena för diabetes och övervaka blodsockernivåer.
 • Kolesterol - för att bedöma risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Järn - för att screena för anemi och järnbrist.
 • Vitamin D - för att bedöma nivåerna av detta viktiga näringsämne.
 • CRP (C-reaktivt protein) - för att mäta inflammation i kroppen.
 • Blodstatus (hemoglobin, röda och vita blodkroppar) - för att utvärdera blodkvaliteten och upptäcka eventuella brister eller sjukdomar.
 • B-vitaminer (t.ex. vitamin B12 och folat) - för att bedöma nivåerna av dessa viktiga vitaminer.
 • Kalcium - för att utvärdera benhälsan och reglering av kroppens kalciumnivåer.
 • Urinanalys - för att upptäcka eventuella abnormiteter eller infektioner i urinen.
 • Levertester (t.ex. ALAT, ASAT) - för att bedöma leverfunktionen och upptäcka eventuell leverskada eller sjukdom.

Hormonella tester

Vissa hälsokontroller erbjuder även möjligheten att testa hormonnivåer. Detta kan vara särskilt relevant för kvinnor som vill övervaka sin hormonella balans och identifiera eventuella obalanser som kan påverka deras välmående. Hormonella tester kan inkludera analys av östrogen, progesteron, testosteron och sköldkörtelhormoner.

Övriga hälsotester

I en hälsokontroll kan det också ingå andra specifika tester och undersökningar beroende på dina individuella behov och hälsomål. Är du ute efter specifika hälsomarkörer så rekommenderar vi att du utformar en personlig hälsokontroll. Notera dock att det ej ingår ett läkarutlåtande i priset när du skapar din egen hälsokontroll och/eller beställer enskilda hälsotester.

Övriga hälsotester

I en hälsokontroll kan det också ingå andra specifika tester och undersökningar beroende på dina individuella behov och hälsomål. Är du ute efter specifika hälsomarkörer så rekommenderar vi att du utformar en personlig hälsokontroll. Notera dock att det ej ingår ett läkarutlåtande i priset när du skapar din egen hälsokontroll och eller beställer enskilda hälsotester.

Hur beställer jag en hälsokontroll?

Att beställa en hälsokontroll är enkelt och genomförs online direkt hos oss. Efter att du har betalat i kassan så skapar vi remissen och skickar den till mottagningen som du valt. Så här gör du:

 • Välj en hälsokontroll eller skapa din egen genom att lägga till valfria hälsotester i kassan. Tänk på dina individuella behov och hälsomål.
 • I kassan får du välja vilken mottagning som du vill gå till för att lämna ditt blodprov. Vi erbjuder flertalet olika provtagningsenheter.
 • Betala för din hälsokontroll och ange vilken e-postadress som ska användas för att kunna logga in på din journal.
 • Kort efter genomförd betalning skickar vi en bekräftelse på att din remiss är skapad och skickad till vald mottagning.
 • Dina provsvar redovisas i provsvarstjänsten så snart analysen är klar. I normala fall får du provsvar inom 1-4 dagar.
 • Tänk på att följa angivna instruktioner och genomför hälsokontrollen enligt överenskommelse. Vid eventuella avvikelser blir du alltid kontaktad av vår läkare som kan diskutera, ge råd och eventuellt remittera dig vidare. Har du några frågor kring dina provsvar är du alltid välkommen att kontakta oss för att rådgöra.

  Genom att beställa en hälsokontroll tar du kontroll över din hälsa och får värdefull information om ditt välmående. Det ger dig möjlighet att vidta åtgärder i tid och förbättra din hälsa på lång sikt. Ta ansvar för din hälsa och boka en hälsokontroll idag!

Relaterade tester

Hälsokontroller

Hälsokontroller


-17%
Hälsokontroll - Kvinna
 • Hälsokontroll utformad för kvinnor.
 • Omfattar totalt 49 hälsomarkörer.
 • Ger dig kunskap om ditt allmänna hälsotillstånd.
 • Kan identifiera tidiga tecken på hälsoproblem.

1 945 kr1 595 kr

-17%
Hälsokontroll - Man
 • Hälsokontroll utformad för män
 • Omfattar totalt 47 hälsomarkörer
 • Få kunskap och insikt om ditt allmänna hälsotillstånd
 • Kan identifierar tidiga tecken på hälsoproblem

1 945 kr1 595 kr

-17%
Sköldkörtelprov plus
Hormontest - Utökat sköldkörtprov

Sköldkörtelprov plus

 • Mäter dina nivåer av sköldkörtelhormonerna T3, T4 och TSH.
 • Analys av TPO antikroppar (tyroperoxidasantikroppar).
 • Analys av TRAK tyreoideastimulerande hormonreceptor antikroppar.

845 kr695 kr

Relaterade artiklar