🌸 Få 10% rabatt, ange kod: SOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Fasteprover och dygnsvariation – så vet du vad som krävs inför provtagningen

Fasteprover och dygnsvariation – så vet du vad som krävs inför provtagningen

En del prover kräver att du fastar, lämnar provet en viss tid eller att du avvaktar med vissa läkemedel och tillskott. Här får du veta mer om hur du vet vad som gäller för just ditt prov.

Fasteprover

En del blodprover kräver fasta innan provtagning. Med fasta menas att du inte får äta eller dricka något på minst 10 timmar innan din planerade tid för provtagning. Ett glas vatten går dock bra att dricka under fastan. Eventuella läkemedel tas som vanligt om din läkare inte har givit några andra instruktioner.

Fasteprov innebär att du:
 • inte får äta eller dricka (förutom 1 glas vatten) 10 timmar innan provtagning
 • kan ta eventuella läkemedel om du inte har fått någon annan instruktion av din läkare.
Exempel på 10 timmars fasta:

Om du tar ditt prov på morgonen kl. 08:00 får du inte äta eller dricka (1 glas vatten går bra) på minst 10 timmar innan provtagningen vilket innebär att fastan ska börja kl 22:00 dagen innan.

Exempel på tester och hälsokontroller som kräver fasta:
 • Triglycerider
 • Testosteron
 • Glukos
 • Hälsokontroll - Man
 • Hälsokontroll - Kvinna
 • Hälsokontroll - Sport
 • Hälsokontroll - Testosteron Plus
 • Hälsokontroll - Lagom
 • Hälsokontroll - Depression
 • Hälsokontroll - Diabetes

Om ditt prov kräver att du fastar i 10 timmar innan provtagning framgår det inne på den hälsokontroll, hälsopaket eller det hälsotest som du har köpt i informationen.

Dygnsvariation

En del prover kräver inte fasta men däremot kan de kräva att provtagning görs innan till exempel klockan 10:00 på morgonen med anledning av en kraftig dygnsvariation i värdet.

Om ditt prov kräver att du lämnar det innan klockan 10:00 på morgonen framgår det inne på den hälsokontroll, hälsopaket eller det hälsotest som du har köpt i informationen.

Varför måste jag vila i 15 minuter innan provtagning?

De flesta referensvärden som analysernas resultat ställs mot är erhållna från personer som har suttit ned och vilat i 15 minuter innan provtagning. För att dina värden ska bli korrekta är det viktigt att du planerar din tid så att du har möjlighet till att vila i 15 minuter innan provtagning på din valda provtagningsenhet.

Mediciner och kosttillkost

När du tar blodprover är det viktigt att du är medveten om hur mediciner och tillskott kan påverka dina provresultat. Levaxin, en medicin för sköldkörtelproblem, bör tas efter provtagning för att undvika felaktiga resultat. Hormonmediciner och kosttillskott kan också påverka resultaten. Kontakta din läkare om du är osäker på hur dina mediciner och tillskott påverkar dina provresultat.

Om ditt prov har särskilda riktlinjer vad gäller intag av visst läkemedel eller kosttillskott framgår det inne på den hälsokontroll, hälsopaket eller det hälsotest som du har köpt i informationen.

Kontakta kundtjänst om du är osäker på vad som gäller inför ditt blodprov

Om du är osäker på vad som gäller inför ditt blodprov är du välkommen att kontakta vår kundtjänst via mejl eller telefon så ska vi hjälpa dig på bästa stätt.

Har du frågor?

Vår support hjälper dig med dina frågor, men vi kan tyvärr inte ge några rekommendationer eller råd gällande vilket test du bör göra eller vad som gäller för dina eventuella läkemedel, för att få hjälp med dessa frågor behöver du vända dig till din husläkare eller vårdcentral.