Så får du i dig D-vitamin genom kosten

Så får du i dig D-vitamin genom kosten

När hösten och vintern närmar sig och dagarna blir kortare och mörkare, är det dags att tänka på hur du kan säkerställa att du får tillräckligt med D-vitamin i din kost. Här får du bland annat veta vilken kost som innehåller D-vitamin.

I denna artikel kommer vi att utforska hur du kan få i dig D-vitamin genom kosten, och tips till dig som äter vegansk eller vegetarisk kost.

D-vitaminets viktiga roll

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som spelar en avgörande roll i att bibehålla en god hälsa. Det hjälper till att reglera kalcium- och fosfatnivåerna i kroppen, vilket i sin tur är viktigt för benhälsan. Dessutom påverkar D-vitamin immunförsvaret och är kopplat till en mängd andra biologiska processer.

Så får du i dig D-vitamin genom kosten

När solen inte skiner lika mycket är det dags att se över din kost för att säkerställa att du får tillräckligt med D-vitamin. Här är några livsmedel som är bra källor till D-vitamin:

 • Fet fisk: Fisk som lax, makrill och sill är utmärkta källor till D-vitamin. Försök att inkludera dem i din kost regelbundet.
 • Ägg: Äggulan innehåller D-vitamin, så ägg är en bra tillskottsprodukt till din kost.
 • Mejeriprodukter: Om du inte är vegan kan mjölk, yoghurt och ost vara bra källor till D-vitamin, särskilt om de är berikade.
 • Svamp: Vissa svampar, som shiitake och kantareller, innehåller D-vitamin. Lägg till dem i dina måltider för extra näring.
 • Berikade livsmedel: Många livsmedel, som vissa typer av mjölk, spannmål och växtbaserad mjölk (till exempel mandel- eller sojamjölk), är berikade med D-vitamin. Kontrollera etiketten för att se om ditt valda livsmedel är berikat.

Särskilda kostvanor – vegetarianism och veganism

Om du följer en specifik kostvanor, som vegetarianism eller veganism, kan du fortfarande få tillräckligt med D-vitamin genom noggrant planerade måltider:

 • Vegetarianer: Många mejeriprodukter och ägg innehåller D-vitamin, så se till att inkludera dem i din kost. Även om vissa vegetariska mejeriprodukter inte är berikade, finns det berikade alternativ tillgängliga. Fisk är också ett alternativ om det ingår i din diet.
 • Veganer: Veganer som inte äter animaliska produkter kan behöva vara extra medvetna om D-vitaminintaget. Se till att äta berikade växtbaserade livsmedel och spannmål. Dessutom kan ett D-vitamintillskott vara klokt om du är orolig för brist.

Allsidig kost för optimal hälsa

Oavsett dina kostvanor är det viktigt att sträva efter en allsidig kost som ger alla nödvändiga näringsämnen. Detta inkluderar att inkludera D-vitaminrika livsmedel som en del av din dagliga rutin. Kom ihåg att behoven kan variera från person till person, så det kan vara klokt att överväga att få dina D-vitaminnivåer kontrollerade via ett blodprov och rådgöra med en läkare eller dietist om du är osäker på ditt intag. Här kan du läsa mer om vad ett D-vitamintest kan ge dig för insikter.

Så även om solen inte alltid är din bästa vän under de mörkare månaderna, kan du fortfarande säkerställa att du får tillräckligt med D-vitamin genom att göra medvetna val i din kost. Det är ett steg mot att behålla din hälsa och välmående under året, oavsett årstid.

Relaterade tester

-22%
D-Vitamin
D-vitamintest

D-Vitamin

 • Mäter din nivå av D-vitamin.
 • Påvisar eventuell D-vitaminbrist.
 • Analys av vitamin D-25-OH
 • Få svar på dina d-vitaminnivåer.

295 kr229 kr