🌸 Få 10% rabatt, ange kod: MIDSOMMAR10 i kassan 🇸🇪

9 näringsrika livsmedel som är bra för hjärta och kärl

9 näringsrika livsmedel som är bra för hjärta och kärl

Tomater i olika former, fiskolja och tropiska frukter är några näringsrika livsmedel som är bra att äta i syfte att främja en god hjärt- kärlhälsa. Här listar vi 9 näringsrika livsmedel som du med fördel kan äta mer av.

Hälsosamma kostval är viktig för hjärt- kärlhälsan, både för den som är frisk och för den som redan har drabbats av hjärtproblem. En varierad och balanserad kost är a och o, här är nio livsmedel som i studier har visat sig vara bra för just hjärta och kärl.

1. Tomater

Tomater är rika på lykopen, en kraftfull antioxidant som har kopplats till minskad risk för hjärtsjukdomar. Lykopenet i tomater kan också bidra till att sänka blodtrycket och förhindra blodproppar.

2. Tomatsås

Tomatsås, speciellt tillagat koncentrerad tomatsås, är en utmärkt källa till lykopen. Dess höga koncentration av antioxidanter gör det till ett fördelaktigt tillskott för hjärtats hälsa.

3. Tomatketchup

Precis som tomaterna själva och tomatsåsen är även ketchup en smakrik källa till lykopen och andra antioxidanter. Använd det som en hälsosam smaksättning för att öka ditt intag av hjärtvänliga föreningar, välj det sockersnålaste alternativet.

4. Röd grapefrukt

Röd grapefrukt är rik på vitamin C, fibrer och antioxidanter, vilket gör den till ett hjärtvänligt val. Dess höga innehåll av pektin (en form av kostfiber) kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna.

5. Papaya

Papaya är en tropisk frukt som är rik på vitaminer, inklusive vitamin C och A. Dess enzymer och antioxidanter kan stödja kärlhälsa och minska inflammation.

6. Växtolja

Hälsosamma växtoljor som olivolja och rapsolja är rika på enkelomättade fetter. Dessa fetter kan bidra till att sänka det “dåliga kolesterolet” LD) och öka det “goda kolesterolet” HDL.

7. Avokado

Avokado är en källa till hjärtvänliga enkelomättade fetter. Dess höga fiberinnehåll och olika näringsämnen gör det till en allierad för att främja sund hjärt- och kärlhälsa.

8. Nötter och frön

Mandlar, valnötter, chiafrön och linfrön är exempel på nötter och frön som är rika på omega-3-fettsyror, fibrer och antioxidanter. Dessa kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och stödja kärlhälsan.

9. Fiskolja

Fiskolja är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, särskilt EPA och DHA. Dessa fettsyror har visat sig ha fördelaktiga effekter på hjärtat genom att minska inflammation och stödja normal hjärtfunktion.

Glöm inte vikten av en balanserad och varierad kost. Genom att inkludera eller öka intaget av de nämnda livsmedlen får du en näringsrik och vitaminrik måltidsupplevelse.

Relaterade tester

Vitamin och Mineral
Hälsokontroll vitaminer och mineraler

Vitamin och Mineral

 • Hälsokontroll som mäter dina vitamin och mineral nivåer.
 • Analys av markörer som påverkar nedstämdhet och trötthet.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 295 kr

CRP
Högkänsligt CRP

CRP

 • Mäter ditt CRP-värde (hs-CRP).
 • Högkänsligt CRP-test (hs-CRP).
 • Identifierar en eventuell (latent) inflammation.
 • Inflammationstest.

99 kr

Kolesteroltest
Total kolesterol

Kolesteroltest

 • Mäter ditt totala kolesterol.
 • Få insikt i ditt kolesterolvärde.
 • Upptäck risk för hjärt- kärlsjukdom.
 • Indikation på kost- eller livsstilsförändringar.

69 kr