🌸 Få 10% rabatt, ange kod: SOMMAR10 i kassan 🇸🇪

Så optimerade Sveriges bästa manliga CrossFit-atlet sina värden

Så optimerade Sveriges bästa manliga CrossFit-atlet sina värden

Simon Mäntylä, en professionell CrossFit-atlet, har tävlat i flera stora CrossFit-tävlingar runt om i världen och utsågs nyligen till “Fittest in Sweden”. Inför tävlingssäsongen 2024 gjorde Simon en hälsokontroll för att optimera sina värden och därigenom öka sin prestation.

Därför ville Simon Mäntylä göra en hälsokontroll

Simon har tränat CrossFit sedan 2012 och är idag ett välkänt namn inom CrossFit-världen. Som professionell atlet innebär hans dagar hårda träningspass och en strikt diet. Simon vände sig till Testmottagningen för att säkerställa att hans hälsosamma livsstil återspeglades i hans inre värden.

Simon ville bland annat kontrollera att hans hemoglobin och testosteron var på optimala nivåer, att kortisolnivån inte var för hög, och att laktatdehydrogenas låg inom normala referenser utan indikation på vävnadsskador eller sjukdomar relaterade till hjärta och muskler.

Hälsokontroll Man Plus testade 64 biomarkörer och och gav Simon en djupgående insikt i blodvärden relaterade till hormoner, vitaminer och mineraler, hjärta och kärl, muskel- och järnstatus, proteiner, lever, njurar och blodfetter.

Identifiera brister att optimera för ökad prestation

"Nedsatt immunförsvar och kroniskt förhöjda kortisolvärden är korrelerade med överträning. Jag ville få insikt i hur mina nivåer såg ut för att eventuellt göra förändringar i min träning så jag inte pressar min kropp för hårt. Att ha mer information om mina nivåer relaterat till mitt subjektiva mående hjälper mig att fatta smarta och informerade beslut om när jag ska pressa på eller ta ett steg tillbaka och vila."

CrossFit är en sport som handlar om styrka, teknik och taktik, men konditionen är det som driver maskineriet framåt. Simon var därför mycket intresserad av att se hur hans blodvärden såg ut för att identifiera eventuella brister som kunde förbättras för att öka prestationen.

Så optimerade Simon sina värden

"Om man tränar hårt använder kroppen sina järndepåer för att skapa nya röda blodkroppar. Jag adderade mer järnrika livsmedel till min kost och tog även järntabletter tillsammans med vitamin B12 för att ge kroppen de byggstenar den behöver för att återhämta sig.

D-vitamin var något lågt och läkaren rekommenderade en större dos D-vitamintillskott, vilket har gett mig en känsla av mer vakenhet under dagarna. Jag ökade även mängden fett i min kost i samband med vitaminintaget för att förbättra kroppens upptag av D-vitamin som är fettlöslig. Den uppföljande kontrollen visade en stor förbättring i mina värden, vilket bekräftade känslan jag hade.

Magnesium är superviktigt för musklernas, nervsystemets och ämnesomsättningens funktion. Magnesium minskar även känslan av trötthet och utmattning, så detta är också ett område jag har förbättrat med hjälp av förändringar i min kost. Jag känner mig piggare, mer skärpt och har en kropp och ett nervsystem som svarar bättre på träningens stimuli.

Jag har lyckats optimera flera av mina värden, vilket har förbättrat min återhämtning och prestation i träningen. Något jag nu i efterhand önskar att jag hade börjat med långt tidigare."

Träningsplan och mål framåt

"För mig är fokus just nu uthållighet och mycket gymnastikträning. Detta innebär mycket löpning, hopp och explosiva moment, vilket kräver att jag håller koll på mina värden för att orka köra hårt och fortsätta utvecklas."

"Målet nu är att förbereda mig för höstens och vinterns stora tävlingar. Störst fokus är att förbättra min löpning och uthållighet, så jag lägger ner många timmar på det varje vecka. Insikterna från hälsokontrollerna ger mig data för att fatta informerade beslut i träningsprocessen för att optimera träningen och maximera resultaten."

Simons råd till andra idrottare

"Som idrottare lär man sig tidigt att 'stänga av' och köra på. Men många gånger vill huvudet mer än vad kroppen klarar av. Har du det svart på vitt, så är det enklare att fatta rätt beslut. Det krävs väldigt lite förändring från dig för att kunna göra stora förbättringar i din träning. Bättre återhämtning och sömn, mer harmoni i kroppen och bättre svar från träningen. Så vänta inte, gör en kontroll, bara gör det! Du kommer inte ångra dig."

Relaterade tester

-8%
Testosteron
Testosterontest

Testosteron

 • Mäter din nivå av testosteron.
 • Analys för att identifiera testosteronbrist.
 • Få ökad insikt av din testosteronnivå.

195 kr179 kr

-10%
Hälsokontroll Stor
Allmän hälsokontroll

Hälsokontroll Stor

 • Stora hälsokontrollen för män och kvinnor.
 • Analys av 53 hälsomarkörer.
 • Hjälper dig att identifiera avvikande blodvärden.

1 995 kr1 795 kr

Fritt testosteron
Testosterontest inkl. SHBG och Albumin

Fritt testosteron

 • Beräknar din nivå av fritt testosteron.
 • Analyserar även SHBG, Albumin och testosteron total.
 • Ger ökad insikt om dina testoteronnivåer.

395 kr

-17%
Kvinna Plus
Omfattande hälsokontroll

Kvinna Plus

 • Utökad hälsokontroll för kvinnor.
 • 65 olika blodprover ingår.
 • Heltäckande bild av relevanta biomarkörer.
 • Flera markörer för hormonell balans.

4 595 kr3 795 kr

-17%
Hälsokontroll man plus
Omfattande hälsokontroll

Hälsokontroll man plus

 • Stor hälsokontroll för män.
 • 64 olika hälsotester ingår.
 • Få insikt i din hälsodata.
 • 10 olika hälsoområden.

4 595 kr3 795 kr

Testosteron Plus
 • Hälsokontroll som ger en inblick över din testosteronproduktion.
 • Analys av olika hälsomarkörer som påverkar minskad muskelmassa, lustkänslor och trötthet.
 • Ger dig förutsättningar för att optimera din hälsa.

1 095 kr