Allt du behöver veta om matintolerans: symtom, tester och behandling

Allt du behöver veta om matintolerans: symtom, tester och behandling

Matintolerans är en reaktion på vissa livsmedel som kan orsaka obehagliga symtom såsom magont, illamående och diarré. Detta skiljer sig från matallergier där kroppen reagerar med en immunrespons på vissa livsmedel och kan vara potentiellt livshotande.

Misstänker du matintolerans?

Om du misstänker att du har en matintolerans kan det vara en god idé att genomgå ett matintoleranstest. Det finns flera typer av matintoleranstester, men de vanligaste är blodprov och eliminering diet.

Analys av antikroppar och identifiering

Blodprov kan visa reaktioner på specifika livsmedel genom att mäta antikroppsnivåer i blodet efter att ha ätit maten i fråga. Det finns två typer av antikroppar som kan mätas i blodet vid en matintoleranstest: IgE och IgG. IgE-antikroppar orsakar allergiska reaktioner och är vanligtvis inte inblandade i matintoleranser. IgG-antikroppar, däremot, kan orsaka obehagliga symtom vid matintoleranser och mäts oftast vid matintoleranstester.

Elimineringsdiet involverar att helt ta bort vissa livsmedel från din kost under en viss tid och sedan gradvis återinföra dem för att se om symtomen återkommer. Detta kan hjälpa till att identifiera livsmedel som orsakar problem.

Vanliga matintoleranser

De vanligaste formerna av matintoleranser är laktosintolerans och glutenintolerans. Laktosintolerans uppstår när kroppen inte kan bryta ner laktos, sockret som finns naturligt i mjölkprodukter, vilket kan orsaka symtom såsom gas, uppblåsthet och diarré. Glutenintolerans, även känd som celiaki, är en autoimmun sjukdom där kroppen reagerar på glutenprotein som finns i spannmål som vete, råg och korn, vilket kan orsaka symtom såsom buksmärtor, trötthet och viktminskning.

Det är viktigt att notera att det inte alltid är nödvändigt att genomföra matintoleranstester och att symtomen kan förbättras genom att helt enkelt undvika de livsmedel som orsakar obehagliga reaktioner. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare eller dietist innan man genomför en elimineringdiet eller någon form av matintoleranstest.

Att identifiera livsmedel som orsakar obehagliga symtom kan vara en viktig del av att upprätthålla en hälsosam och balanserad kost. Om du misstänker att du lider av en matintolerans, kan en matintoleranstest vara ett bra sätt att få svar. Rådfråga alltid en professionell innan du tar några steg för att ta reda på vilka livsmedel som orsakar obehagliga symtom kan vara en viktig del av att upprätthålla en hälsosam och balanserad kost.

Relaterade tester

Matallergi Säker
Ägg, komjölk, senap och jordnöt

Matallergi Säker

  • Allergianalys av flera födoämnen.
  • Mäter nivån av IgE-antikroppar mot varje allergen.
  • Kan indikera på allergi mot en eller flera allergener.

995 kr

Matallergi Upptäck
Allergitest födoämnen

Matallergi Upptäck

  • Mäter IgE-antikroppar mot vanliga mat allergener.
  • Allergianalys för flera födoämnen.
  • Kan indikera på allergisk reaktion.
  • Rekommenderas om du misstänker matallergi.

1 195 kr

Transglutaminas-antikroppar av IgA
  • Mäter nivån av transglutaminas-antikroppar av IgA.
  • Kan indikera sannolikhet för celiaki.
  • Kan användas som en del av celiaki utredning.

445 kr