Helicobacter pylori (IgG) är ett blodprov som används för att upptäcka antikroppar mot bakterien H. pylori – en vanlig orsak till magsår och inflammation i magsäckens slemhinna. Infektionen kan finnas utan att ge symtom, men hos vissa leder den till besvär som magont, halsbränna eller illamående. Blodprovet hjälper till att avgöra om du har varit utsatt för bakterien och kan ge viktig vägledning vid utredning av magsår och långvariga magproblem.
Vid misstanke om magsår eller långvarig magkatarr
H. pylori är en bakterie som infekterar slemhinnan i magsäcken och tolvfingertarmen. Infektionen kan finnas där i många år utan att ge symtom, men ibland orsakar den inflammation som leder till sår (ulcus), framför allt hos personer som också använder smärtstillande läkemedel som NSAID. En infektion kan även bidra till dålig matsmältning, uppspändhet och känsla av att bli mätt snabbt.
Blodprovet Helicobacter pylori (IgG) kan vara ett första steg i att utreda om en pågående eller tidigare infektion med bakterien ligger bakom symtomen. Det är ett enkelt test som mäter förekomst av IgG-antikroppar i blodet – ett tecken på att immunförsvaret har reagerat på bakterien.
Vanliga symtom vid Helicobacter pylori infektion
- Återkommande värk eller obehag i övre delen av magen
- Sura uppstötningar eller halsbränna
- Känsla av uppspändhet eller tidig mättnad
- Illamående eller aptitlöshet
- Svart avföring (kan tyda på blödning från magsår)
När rekommenderas ett blodprov för Helicobacter pylori (IgG?
- Vid misstanke om magsår eller gastrit
- Om du har långvarig dyspepsi eller matsmältningsbesvär
- Vid tidigare magsår eller om du använder NSAID regelbundet
- Om du har familjehistoria av magcancer
Testet är särskilt användbart som screening eller för att utesluta infektion hos personer med diffusa eller återkommande magbesvär. Om testet visar ett positivt resultat kan behandling med antibiotika och protonpumpshämmare (så kallad trippelterapi) vara aktuell.
Viktigt att känna till
- Blodprovet visar om du har eller har haft en infektion – antikroppar kan finnas kvar väldigt länge efter att bakterien eliminerats.
- Det kan därför inte användas för att kontrollera om en behandling lyckats. För det används istället avföringstest eller utandningstest.
- Testet kräver ingen fasta och kan tas när som helst på dagen.
Observera! Om du har svårare symtom som viktnedgång, blod i avföringen, sväljsvårigheter eller är över 50 år med nya besvär, bör du kontakta läkare för vidare utredning, exempelvis med gastroskopi.