🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Kalkylator för att beräkna ägglossning, fertilitet och födelsedatum

Baserat på

Om du planerar att bli gravid, är frågan om "vilka dagar jag är mest fertil?" högst relevant. Med hjälp av vår ägglossningskalkylator får du en vetenskaplig uppskattning för ägglossningsperiod under menstruationscykeln, datumen då du högst sannolikt är mest fertil samt beräknad födelsedatum.

Ägglossningskalkylatorn är inte bara utformat för att beräkna sannolikheten för perioden då du är mest fertil utan även för att beräkna ett preliminär födelsedatum. Genom att använda beräkningen får du en uppskattning av din fertila period, vilket är essentiellt för planering av graviditet och uppföljning av din reproduktiva hälsa.

Vad är ägglossning och när sker det?

Ägglossning definieras som processen där omogna äggceller frigörs. Denna process sker omkring fjorton dagar (14) före menstruationens påbörjande och markerar den mest fertila perioden i cykeln.

Den fertila perioden även kallat det “fertila fönstret”, inleds sju dagar (7) före ägglossningen. Denna tidsram är baserad på spermiernas förmåga att överleva i kvinnans reproduktiva system. Eftersom att en oocyt (äggcell) endast är livskraftig i cirka 24 timmar definieras det fertila fönstret fram till avslutningen av lutealfasen. För att bestämma denna fas exakt kan man använda sig av särskilda medicinska formler, till exempel formeln som ägglossningskalkylatorn är baserad på.

Räkna ut när du har ägglossning

För att använda kalkylator för ägglossning, behöver du bara fylla i två saker om din menstruation:

  • Din cykellängd - En vanlig menstruationscykel är ungefär 28 dagar, men det är vanligt att längden varierar med en eller två dagar. Om du inte är säker på exakt hur lång din cykel är eller om du menstruerar oregelbundet rekommenderar vi att du använder 28 dagar som utgångspunkt.
  • När din senaste mens började - För att kalkylatorn ska fungera behöver du även ange startdatumet för din senaste mens.

När är jag mest fertil?

Ägglossningskalkylator visar ditt fertila fönster för de kommande tre cyklerna. Det betyder att om du inte lyckas bli gravid i juni, har du nya chanser mellan den 4:e och 12:e juli eller mellan den 3:e och 11:e augusti.

Beräknat födelsedatum

Ett extra plus är att kalkylatorn även ger dig en uppskattning av ditt beräknade födelsedatum om du blir gravid. Graviditeten antas vara 280 dagar (eller 40 veckor) lång, men kom ihåg att det är ganska ovanligt att föda exakt på beräknat datum. Din bebis kan komma lite tidigare eller lite senare än beräknat.