Progesterons betydelse för menstruationscykeln, graviditet – och din allmänna hälsa

Header

Progesteron är ett viktigt kvinnligt könshormon som har flera funktioner i kroppen – inte minst vad gäller att hjälpa till under ägglossning och graviditet.

Progesteronens funktion i kroppen

Här är några av progesterons huvudsakliga funktioner:

Reglering av menstruationscykeln

Progesteron är ett viktigt hormon som hjälper till att reglera menstruationscykeln. Under den andra halvan av menstruationscykeln, efter ägglossning, producerar kroppen ökad mängd progesteron för att förbereda livmodern för en eventuell graviditet. Om graviditet inte sker, sjunker nivåerna av progesteron och livmodern stöts ut i form av menstruation.

Underhåll av graviditet

Progesteron hjälper också till att upprätthålla graviditet genom att förbereda livmodern för implantation av befruktat ägg och genom att minska sammandragningarna i livmodern som kan leda till missfall.

Reglering av sömn och stress

Progesteron har också en inverkan på sömn och stressnivåer. Det kan fungera som en mild lugnande medicin och hjälpa till att lindra stress och ångest.

Underhåll av benhälsa

Progesteron kan också spela en roll i att upprätthålla benhälsa genom att hjälpa till att balansera kalciumnivåerna i kroppen.

Sammanfattningsvis är progesteron en viktig regulator av kvinnors hormonella hälsa, och dess funktioner är nödvändiga för en normal menstruationscykel och en hälsosam graviditet. Progesteron har också andra viktiga funktioner i kroppen som kan påverka allmän hälsa och välbefinnande.

Ta reda på dina progesteronnivåer

Vill du ta reda på dina progesteronnivåer kan du göra detta genom ett Progesteron test test. Mer om markören progesterons påverkan på din kropp eller vad låga och höga nivåer kan betyda kan du läsa om här Progesteron.

Relaterade tester

Hormontester

Hormontester


-20%
P4
Könshormon - Progestrontest

Progesteron

  • Analys av dina progesteronnivåer.
  • Få mer insikt om din progesteronproduktion.
  • Identifiera eventuell infertilitet och hormonella balans.

129 kr103 kr

Hälsokontroller

Hälsokontroller


-20%
Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

  • Mäter dina östrogennivåer.
  • Mäter dina progesteronnivåer.
  • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

225 kr180 kr

Relaterade artiklar