🌸 Få 10% rabatt – ange kod: MORSDAG

Så påverkar menstruationscykeln tränings- och prestationsförmågan

Så påverkar menstruationscykeln tränings- och prestationsförmågan

De olika faserna av menstruationscykeln kan påverka en kvinnas tränings- och prestationsförmåga på olika sätt. Det är viktigt att förstå dessa påverkningar för att kunna anpassa träningen och optimera resultaten. Här är några saker att tänka på för varje fas under menstruationscykeln.

Prestationsförmåga under menstruationscykelns olika faser

Follikelfasen

Under follikelfasen kan kvinnor ha högre smärttålighet och känna sig energiska, särskilt under den tidiga delen av fasen. Detta kan vara en gynnsam tid för intensiv träning och högintensiva aktiviteter. Forskning har också visat att styrketräning kan vara mer effektiv under den senare delen av follikelfasen på grund av de högre östrogennivåerna.

Det kan också vara fördelaktigt för kvinnliga uthållighetsidrottare att öka sitt kolhydratintag under denna fas för att förbättra glykogenlagringen i musklerna. Detta kan uppnås genom att kolhydratladda dagen innan eller under intensiva träningspass eller tävlingar.

Ägglossningsfasen

Ägglossningsfasen kan vara en period då kvinnor upplever ökad styrka och prestationsförmåga. Studier har visat att det finns signifikanta ökningar i quadricepsstyrka under denna fas jämfört med follikel- och lutealfasen. Detta kan vara en gynnsam tid att utmana sig själv och sätta personliga rekord i träningen.

Det har också rapporterats att det kan finnas en något högre risk för skador under ägglossningsfasen, så det är viktigt att vara medveten om detta och vara försiktig när man tränar.

Lutealfasen

Lutealfasen kan vara en period då kvinnor känner sig mindre energiska och har svårare att utföra högintensiv träning. Det kan också vara en tid då premenstruellt syndrom (PMS) påverkar träning och prestationsförmåga, cirka 7-10 dagar före menstruationen.

Kroppsvikten kan också öka något på grund av vätskeretention under denna fas. Det har tidigare antagits att träning i varmt väder kan vara mer utmanande under denna fas på grund av förhöjd andningsfrekvens och kroppstemperatur. Ny forskning visar dock att detta fenomen inte nödvändigtvis påverkar prestationsförmågan.

Preventivmedels påverkan på menstruationscykeln och prestation

Hormonella preventivmedel, såsom p-piller, kan påverka menstruationscykeln genom att minska den naturliga produktionen av östrogen och progesteron. Kvinnor som använder hormonella preventivmedel befinner sig i en konstant låghormonfas, vilket kan påverka deras menstruationscykel och hormonella fluktuationer.

Forskning om effekterna av hormonella preventivmedel på träning och prestationsförmåga är dock inte entydig. Vissa studier har visat att hormonella preventivmedel inte har någon signifikant effekt på prestationen, medan andra studier har rapporterat om vissa negativa biverkningar som kan påverka prestationen, såsom viktuppgång och oregelbundna menstruationscykler.

Det är viktigt att komma ihåg att alla kvinnor är olika och kan reagera olika på hormonella förändringar och preventivmedel. Om du använder hormonella preventivmedel och märker några förändringar i din menstruationscykel eller prestation, bör du rådgöra med din läkare eller hälsovårdspersonal för att diskutera dina alternativ.

Anpassa träningen efter hormonella förändringar

Menstruationscykeln är en naturlig process som påverkar kvinnors kroppar och hormoner. Genom att förstå de olika faserna av menstruationscykeln och deras inverkan på hormonella förändringar och hälsa kan man anpassa sin träning och optimera sin prestationsförmåga. Det är viktigt att vara medveten om de individuella skillnaderna och att lyssna på sin kropp för att uppnå bästa resultat.

Här kan du läsa mer om menstruationscykelns faser och hur dessa påverkar dina hormoner.

Relaterade tester

Östrogen- och progesteron
Hormontest östrogen och progesteron

Östrogen- och progesteron

  • Mäter dina östrogennivåer.
  • Mäter dina progesteronnivåer.
  • Värden kan användas vid bedömning av hormonell obalans.

259 kr

Östradiol
Östrogentest

Östradiol

  • Analys av könshormonet östradiol.
  • Få mer insikt om din hormonella balans.
  • Ger dig mer insikt om din fertilitet
  • Östradiol kan påverka din sexlust.

169 kr

Progesteron
Könshormon - Progestrontest

Progesteron

  • Analys av dina progesteronnivåer.
  • Få mer insikt om din progesteronproduktion.
  • Identifiera eventuell infertilitet och hormonella balans.

139 kr